Δημοσχάκης: Η Ν.Δ σέβεται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ετοιμάζει βελτιωτικές προτάσεις

Δημοσχάκης: Η Ν.Δ σέβεται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ετοιμάζει βελτιωτικές προτάσεις

“Η ΝΔ σέβεται τα στελέχη των Ε Δ κι απαντά με βελτιωτικές προτάσεις στις ρουσφετολογικές διατάξεις στο Ν/Σ του ΥΠΕΘΑ”. Αυτό τόνισε παρουσιάζοντας τις βελτιωτικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων  ως εισηγητής στη συζήτηση κατ’ άρθρο ο Βουλευτής Έβρου κι Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Άσκησε μάλιστα κριτική στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις φωτογραφικές διατάξεις του Νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Η ΝΔ δεν θα εμμείνει σε στείρα κριτική στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, αλλά θα προτείνει βελτιώσεις, σεβόμενη απόλυτα το έργο που επιτελούν τα στελέχη των Ε Δ κάτω από δύσκολες συνθήκες.
  • Τα στελέχη που ανήκουν στην κατηγορία ΕΜΘ αποτελούν βασικό βραχίονα των Ε Δ. Η ΝΔ επιχειρεί μέσα από την πρότασή της στο άρθρο 2 να εξασφαλίσει για τα συγκεκριμένα στελέχη, όχι μόνο τιμητικό βαθμό, αλλά και αντίκρισμα αυτού, κάτι που δεν διασφαλίζει η Κυβέρνηση.
  • Το άρθρο 3 που αφορά την επαναφορά Αξιωματικών Ειδικής Μονιμότητας καταστρατηγεί τις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης. Είναι καθαρά «φωτογραφική» διάταξη προς εξυπηρέτηση ημετέρων.
  • Η διαδικασία της Προφορικής Πλειοδοτικής Δημοπρασίας είναι παράνομη και αντίθετη με το Κοινοτικό και Εθνικό Δίκαιο Δείχνει στημένη υπόθεση, δίκην παλαιάς ιστορικής ζωοπανήγυρης.
  • Η Κυβέρνηση παρέδωσε τους συνταξιούχους των Ε Δ στον κ. Κατρούγκαλο και τώρα παραδίδει τα Μετοχικά τους Ταμεία στον Υπουργό Οικονομικών.
  • Με το άρθρο 27, που αποτελεί φωτογραφική διάταξη, εισάγει τον κομματικό συνδικαλισμό στις Ε Δ, επιχειρεί να νομιμοποιήσει όσα παράνομα έχουν συμβεί στον χώρο αυτό μέχρι σήμερα και περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
  • Η ΝΔ πρότεινε την απόσυρση του άρθρου αυτού, τη συγκρότηση ad hoc Διακομματικής Επιτροπής, η οποία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα παραδώσει στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μια συνισταμένη πολιτικών, που θα είναι προϊόν όλων των κομμάτων και μέσα από στέρεες βάσεις θα αποτρέπει τον κομματισμό στις ΕΔ και θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία αυτών, μέσα από τον συνεκτικό δεσμό της πειθαρχίας.
  • Επίσης, προτείνει τη διαχρονική στελέχωση του Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέσω στελεχών που φοιτούν στη Διακλαδική Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και μάλιστα, στο αρμόδιο Τμήμα του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ώστε  να  μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου φορέα.
  • Όταν ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας δείχνει να είναι φοβισμένος και τρομαγμένος από τη σκιά του και να χάνει τη ψυχραιμία του δεν μπορεί να ηγείται των ΕΔ, καθώς αυτή η θέση απαιτεί Ολύμπια ψυχραιμία.

Αναλυτικά η ομιλία του

“Κύριε Πρόεδρε, η έκκληση σας είμαι σίγουρος ότι απευθύνεται σε όλες τις πλευρές. Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση και για την τοποθέτησή σας.

Στη χθεσινή εισήγηση μου, κύριε Υπουργέ, υπογράμμισα ότι το Nομοσχέδιο κινείται ως προς τα κύρια άρθρα του προς την κατεύθυνση των ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων ημετέρων, χωρίς να επιλύει μείζονα ουσιαστικά θέματα των ενόπλων δυνάμεων. Εμείς δεν πρόκειται όμως, να επιμείνουμε σε μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική, αλλά θα προτείνουμε βελτιώσεις όπως πράξαμε και χθες, καθώς σεβόμαστε απόλυτα το έργο το οποίο επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα στο ακέραιο και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Συγκεκριμένα λοιπόν, στο άρθρο 1 όπου γίνεται λόγος για τις ειδικές κατηγορίες αξιωματικών εκτός οργανικών θέσεων, θα συμφωνήσουμε με το παρόν άρθρο, αλλά για να γίνει δικαιότερο προτείνουμε την τροποποίηση της παραγράφου 3 εδάφιο β, προτείνοντας τα «παραμένοντα εκτός οργανικής θέσεως στελέχη», να λαμβάνουν τα επιδόματα κινδύνου με την προϋπόθεση ότι θα ασκούν πλήρως και ανελλιπώς τα καθήκοντα αυτά, του επικίνδυνου της εργασίας, όπως ορίζονται από τους σχετικούς κανονισμούς των οικείων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης, την τροποποίηση της παραγράφου 7, προτείνοντας από τη ρύθμιση του παρόντος νόμου να καλυφθούν και οι αξιωματικοί εκτός οργανικής θέσης της Πολεμικής Αεροπορίας, που αποστρατεύτηκαν το 2017, διεγράφησαν και δεν καλύπτονται από το τρίμηνο το προβλεπόμενο από το σχετικό άρθρο μετά την έναρξη της εφαρμογής του παρόντος νόμου, σε αντίθεση με τους αξιωματικούς των λοιπών κλάδων, οι οποίοι διεγράφησαν σε μεταγενέστερο χρόνο και οι οποίοι είναι εντός της διορίας του τριμήνου.

Για το άρθρο 2 δεν είμαστε αρνητικοί, κύριε Υπουργέ, εφόσον δοθούν οι εξής διευκρινίσεις. Εάν δεν δοθούν, είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε παρών.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ(Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Δημοσχάκη, κύριοι συνάδελφοι, μετά από αίτημα του κ. Υπουργού, ο οποίος  θα πρέπει να λείψει από την Αίθουσα για λίγα λεπτά εξαιτίας κάποιου έκτακτου συμβάντος, θα μου επιτρέψετε να σας διακόψω και να διακόψουμε για λίγο την συνεδρίαση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Μετά την αναγκαία διακοπή, κ. Δημοσχάκη, μπορείτε να συνεχίσετε, παρακαλώ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Δημοσχάκη, συγγνώμη, σχετικά με αυτό που είπατε, για το άρθρο 7, έχετε δίκιο για την Αεροπορία, το κάνουμε 5 μήνες, αντί για 3 μήνες, ώστε να συμπεριληφθούν και οι αξιωματικοί της Αεροπορίας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Εντάξει, ευχαριστούμε πολύ.

Συνεχίζουμε, για το άρθρο 2. Δεν είμαστε αρνητικοί, κύριε υπουργέ, εφόσον δοθούν οι εξής διευκρινίσεις, αλλά, εάν δεν δοθούν οι διευκρινήσεις, πιστεύω ότι όταν θα έρθει ο νόμος, στην Ολομέλεια, θα είσαστε πιο ενημερωμένος. Ρώτησα, χθες, στην εισήγησή μου, εάν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, γιατί άλλες είναι οι πληροφορίες μας.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Δημοσχάκη, δεν έρχεται τίποτα εδώ, εάν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των Αρχηγών. Οι Αρχηγοί το έχουν δει. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, σας λέω ότι για να έρθει κάτι εδώ, έχει περάσει Σ.Α.Γ.Ε. (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων).  Εάν δεν περάσει στο Σ.Α.Γ.Ε.  και οι Αρχηγοί δεν συμφωνούν, δεν το φέρνω προς ψήφιση στη βουλή. Οι Αρχηγοί συμφωνούν και μάλιστα ζητούν και την επέκταση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Ωραία. Την επόμενη φορά, παρακαλώ, να καταθέσετε στην Ολομέλεια της Βουλής, το πρακτικό της συναπόφασης.

Λοιπόν, πάμε στο άλλο θέμα, στο αν προκαλεί κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Είπατε, πριν από λίγο, στον κ. Καραγιαννίδη, ότι δεν προκαλούνται έξοδα και μάλιστα, είπατε ότι είναι «τιμητικός ο βαθμός». Έχουμε δύο κατηγορίες, είναι η κατηγορία αυτών, που βρίσκονται τώρα στην εφεδρεία, δηλαδή είναι απόστρατοι και εκείνοι, οι οποίοι είναι στην ενεργό υπηρεσία. Όταν έχουμε προαγωγή στον επόμενο βαθμό, ο επόμενος βαθμός έχει διαφορές με το προηγούμενο και στο μισθό και στο μέρισμα και στις επιβαρύνσεις, που, ενδεχομένως, θα προκληθούν. Όταν γίνεται κάποιος αξιωματικός, είναι υποχρεωμένη η Πολιτεία να του δώσει και το ξίφος του – το πιο απλό και όμως, είναι το πλέον συμβολικό, για έναν αξιωματικό. Θέλουμε να μας πείτε, αυτές τις δαπάνες, τις προβλέπετε; Τις υπολογίζετε; Πιστεύω ότι, την επόμενη φορά, για την οικονομία του χρόνου, θα είσαστε έτοιμος να απαντήσετε. Εμείς το κρατάμε στα εκκρεμή, είμαστε υπέρ αυτών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τους συμπαραστεκόμαστε, ξέρουμε ότι έχουν προσφέρει στον τόπο, αλλά θέλουμε, όμως, νοικοκυρεμένες δουλειές και να μην είναι έωλα τα αιτήματά τους και να μην ικανοποιούνται.

Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 3, για τους χειριστές ειδικής μονιμότητας. Η προτεινόμενη διάταξη επαναφοράς αξιωματικών ειδικής μονιμότητας και όσα ψηφίστηκαν με το νόμο 4407/2016, για τη συγκεκριμένη κατηγορία αξιωματικών ειδικής μονιμότητας, καταστρατηγεί τις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης. Είναι φωτογραφική και μοναδικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση «δικών μας ανθρώπων». Ο φωτογραφικός χαρακτήρας της διάταξης αυτής, κύριε Υπουργέ, καταδεικνύεται, κατ’αρχάς, από τη δυνατότητα επαναφοράς στην ενεργό υπηρεσία, για συγκεκριμένη κατηγορία, στελεχών, από το έτος 2013 και εντεύθεν, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου, για τα υπόλοιπα στελέχη προβλέπεται η επαναφορά μόνον όσων αποστρατεύθηκαν το 2017. Επίσης, ενώ – σύμφωνα με το άρθρο του παρόντος σχεδίου νόμου-, τα στελέχη, που θα ανακληθούν από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία, δεν παίρνουν το επίδομα κινδύνου, όπως οι ιπτάμενοι και άλλες ειδικές κατηγορίες, όπως οι Ειδικές Δυνάμεις,  η συγκεκριμένη κατηγορία των αξιωματικών θα το παίρνουν μέχρι τα 60. Εδώ, δηλαδή, έχουμε αξιωματικούς δύο ταχυτήτων…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Μα, πρέπει να πετούν…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Όχι, κύριε Υπουργέ και οι άλλοι πετούν και ασκούν καθήκοντα …

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Οι άλλοι δεν πετούν. Αυτοί πετούν. Όσοι πετούν και όσοι καταδύονται και όσοι πέφτουν με αλεξίπτωτο, θα συνεχίσουν να τα παίρνουν. Αυτοί, οι οποίοι δεν πετούν, δεν θα τα παίρνουν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Χθες, μας είπατε ότι η διάταξη αυτή, προωθείται για την κάλυψη αναγκών ελικοπτέρων, που πρόκειται να παραληφθούν.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι, κύριε Δημοσχάκη. Σας είπα από αυτά, που έχουν παραληφθεί. Τα 25 ΣΙΝΟΥΚ, που έχουν παραληφθεί, ήδη και για εκπαίδευση των πιλότων των ελικοπτέρων, που θα παραληφθούν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Τότε μας διαβεβαιώσατε ότι οι χειριστές ειδικής μονιμότητας είναι απαραίτητοι, λόγω της εμπειρίας τους.

Αυτή η θέση σας προκύπτει από κάποιο αίτημα και υπηρεσιακή απαίτηση των γενικών επιτελείων;

Η πορεία που δημιουργείται είναι, θα καλύψετε τις ανάγκες με τα πέντε στελέχη μόνο, που προβλέπεται, καθώς αυτός είναι ο αριθμός που καθορίζεται ότι μπορεί να επανέλθει και μόνο από τον Στρατό Ξηράς;

Εφόσον, όμως, τελικά το ψηφίσετε, προτείνουμε, στην παράγραφο 5, που λέει «Μέχρι την 1η Μαρτίου του έτους κατά του οποίου συμπληρώνεται το 60ο έτος της ηλικίας τους», να αντικατασταθεί «… μέχρι την 1η Νοεμβρίου του έτους κατά του οποίου συμπληρώνεται το  60ο έτος της ηλικίας τους».

Δεν έχουμε κάποιον που περιμένει στην ουρά, απλά το λέμε γιατί τότε συμπληρώνεται ο χρόνος, διότι τον 11ο μήνα γίνονται οι κρίσεις των στελεχών αυτών και είναι κομβική η ημερομηνία αυτή.

Τουλάχιστον, να μην αδικήσετε τα στελέχη αυτά τα οποία δεν έχετε στις προτιμήσεις σας.

Στο άρθρο 4, η παρούσα διάταξη αναγνωρίζει την αδικία σε βάρος των αξιωματικών των προερχόμενων από τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές των υπαξιωματικών, οι οποίοι κατετάγησαν το έτος 1990, καθόσον με την τάξη αυτή δεν θεσπίστηκαν μεταβατικές διατάξεις, όπως και για την ΣΠΥΝ και κατάταξης σε αυτές τις σχολές και κυρίως θέματα αρχαιότητας σε σχέση με τους εθελοντές του νομοθετικού διατάγματος 445/1974 και της εθελόντριας του νομοθετικού διατάγματος 705/1977.

Για να ψηφίσουμε την παρούσα διάταξη, κύριε Υπουργέ, προτείνουμε την ένταξή τους στο ν. 2439/1996, πρόταση που υιοθετεί και σας έχει κάνει και το ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, δε, θέλουμε να συμφωνήσουμε με το αίτημα που υποβλήθηκε το πρωί από τον εκπρόσωπό τους εδώ, ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται σε ότι αφορά την προαγωγή μόνο όσοι έχουν πτυχία ΑΕΙ αλλά και όσοι έχουν πτυχία ΑΤΕΙ.

Ως γνωστόν, από  τον ελληνικό νόμο, υπάρχει  ισοτιμία μεταξύ των ΑΕΙ και των ΑΤΕΙ.

Για τα άρθρα 5, 6 και 7, δεν έχουμε κάποιες παρατηρήσεις, συμφωνούμε.

Για τα άρθρα 8 και 9 που αφορούν την αξιοποίηση υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων,  γενικά, θεωρούμε θετική  την ευελιξία που εισάγεται  στην αξιοποίηση των  κινητών περιουσιακών στοιχείων  υλικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλά, ειλικρινά, κύριε Υπουργέ,  εσείς, που σε κάθε ευκαιρία  τονίζετε ότι επιδιώκετε τη διαφάνεια στις δοσοληψίες  του ΥΠΕΘΑ, πώς είναι δυνατόν να ζητάτε  να στηρίξουμε μια διαδικασία  που δεν προβλέπεται σε κανένα νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου;

Η διαδικασία που παρανόμως, κατά την άποψή μας, εισάγετε είναι η προφορική πλειοδοτική διαδικασία. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι αντίθετη με την κοινοτική οδηγία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Με συγχωρείτε, από το 1979 είναι αυτό. Αυτός είναι νόμος Καραμανλή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Μα, τι λέτε; Να το καταθέσετε, παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Εγώ τι λέω;

Είναι για τις μισθώσεις ακινήτων, νόμος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι νόμος του 1979, περί μισθώσεων ακινήτων, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Να το καταθέσετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Είναι νόμος του 1979, περί μισθώσεων ακινήτων, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αλλά το ξεχάσατε τώρα μου φαίνεται.

Τώρα έχουμε άλλου είδους…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Άλλοι έχουν αλλάξει στέγη. Εμείς είμαστε σταθεροί για μια ζωή.

Αυτό ήθελα να σας πω, κύριε Υπουργέ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά για το στρατιωτικό εξοπλισμό, παρακαλώ, αυτό που είπατε να το καταθέσετε στο Προεδρείο της Βουλής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Το Προεδρικό Διάταγμα είναι στη διάθεσή σας.

Είναι νόμος του 1979, Προεδρικό Διάταγμα και βάσει του του Προεδρικού Διατάγματος που έχει περάσει και σε κοινοτική οδηγία, εγκρίνεται η συγκεκριμένη μέθοδος.

Εάν θέλετε να προτείνετε κάποια άλλη, είμαστε ανοιχτοί.

Θέλετε να βάλουμε το e- bid, που έχουμε βάλει για την ενοικίαση των ακινήτων;

Θα κάνουμε και αυτό.

Εάν μπορέσουμε, δηλαδή, σας βεβαιώνω, ιδίως για τα όπλα. Τα όπλα τι γινόντουσαν; Μ1: Δεν ξέρω εάν θυμόσαστε επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, είχαμε 20.000 Μ1.  Δόθηκαν, γιατί δεν μπορέσαμε να τα δώσουμε… ,

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν θέλετε, να σας πω!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Αφού δεν θέλετε, τι να σας πω; Μιλήστε μόνος, σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Υπουργέ, ειδικά για τον στρατιωτικό εξοπλισμό, η αξιοποίηση προβλέπεται στο άρθρο 107 του ν.3978/2011, είναι Διακρατική Συμφωνία όταν πρόκειται για κράτη και διαγωνιστικές διαδικασίες και όταν πρόκειται και για ιδιώτες. Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, αφού για πώληση σε κράτος προβλέπεται τη διακρατική συμφωνία, τότε η προφορική πλειοδοτική δημοπρασία θα εφαρμοστεί σε πώληση πολεμικού υλικού σε ιδιώτες; Εμπόρους όπλων; Πρέπει να το διευκρινίσετε. Θα πρέπει να το διευκρινίσετε και μάλιστα, να το «σφραγίσετε» και με τη ρύθμιση που απαιτείται.

Δεσμευτήκατε ότι θα διορθώσετε σε ό,τι αφορά ότι με τις παρούσες διατάξεις διοχετεύονται όλα τα έσοδα της αξιοποίησης στον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε καν στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Άμεσα από την αξιοποίηση άχρηστο υλικού αλλά και έμμεσα από την αξιοποίηση εύχρηστου, πλεονάζοντος υλικού, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αυτό θα πρέπει να το διασφαλίσετε. Θα πρέπει να το διασφαλίσετε και μάλιστα, θα πρέπει να ρυθμίζεται επακριβώς, ποιος είναι ο αποδέκτης των εσόδων από αυτές τις διαδικασίες.  Θα είναι τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, που ως γνωστόν αυτοί που είναι οι «κύριοι» οι οποίοι υποστηρίζουν με μεγάλα ποσά τα Μετοχικά Ταμεία; Θα πρέπει αυτό να το διευκρινίσετε και να διασφαλίσετε.

Αυτό, αν όμως συμβεί θα οδηγήσετε σε μείωση των εσόδων των Μετοχικών Ταμείων και συνεπώς, στην μείωση των παροχών τους, όλων αυτών των μετόχων που πραγματικά όπως, δυστυχώς παραδώσατε στον κ. Κατρούγκαλο τους στρατιωτικούς συνταξιούχους, δυστυχώς, θα παραδώσετε και στον Υπουργό Οικονομικών τα Μετοχικά Ταμεία και θα πρέπει  αυτό να  το προσέξτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Τι είναι αυτά που λέτε; Με συγχωρείτε. Τι εννοείτε; Υπονοείτε κάτι; Ότι «τα Μετοχικά Ταμεία θα παραδοθούν στο Υπουργείο Οικονομικών»; Τι είναι αυτά που λέτε; Για να σας το εξηγήσω, λοιπόν. Επειδή εσείς παραδώσατε. τους Αποστράτους στο Υπουργείου εργασίας, είμαστε σε αυτή την κατάσταση. Εάν δεν είχατε παραδώσει τους Αποστράτους στο Υπουργείο Εργασίας και αφήνατε τους Αποστράτους στο Υπουργείο Εθνικής άμυνας, δεν θα συνέβαινε τίποτα απ’ όλα αυτά.  Σας λέω, λοιπόν, ότι όσον αφορά το θέμα το συγκεκριμένο, εάν νομοθετήσουμε τώρα θα είναι κατά παράβαση της συμφωνίας την οποία κάνατε στο πρώτο μνημόνιο. Εμείς, λοιπόν, θα το ρυθμίσουμε με βουλευτική τροπολογία η οποία θα έρθει, δεν μπορώ να σας πω περαιτέρω, πάντως να είσαστε βέβαιοι ότι υπέρ του Ταμείου θα πάει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Εμείς τα στηρίξαμε τα Μετοχικά Ταμεία. Με δικές μας ενέργειες σώθηκε το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και πρέπει να το ξέρετε αυτό, κύριε Υπουργέ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Για το άρθρο 10, γενικά συμφωνούμε με την σύσταση του Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και Εσωτερικών Υποθέσεων. Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε την πιθανή αλληλοεπικάλυψη και σύγκρουση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ επιθεωρητών και αρμοδίων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Ζητάμε να διευκρινιστεί αν ακόμα και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, επειδή θα είναι διακλαδική η υπηρεσία αυτή αυτός ο φορέας, θα διατηρήσουν τη δυνατότητα οικονομικής επιθεώρησης σε περιπτώσεις οικονομικών παραβάσεων στις υφιστάμενες μονάδες;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Σας απαντώ, ότι μπορεί να ελέγξει η Εσωτερικών Υποθέσεων και τον Υπουργό τον ίδιο! Όταν τους κάλεσα πρώτη φορά, τους είπα ότι μπορείτε να ελέγξετε το Γραφείο μου. Τους πάντες θα ελέγχει. Αυτό είναι «Εσωτερικών».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Επίσης, εάν δεν κάνετε αποδεκτή την πρότασή μας για την διαχρονική στελέχωση αυτού του νέου φορέα, εμείς θα δηλώσουμε «παρών» σε όλα τα άρθρα του παρόντος κεφαλαίου.

Δηλαδή, αυτά διαχρονικά όταν θα πρέπει από τώρα να μπουν σωστές βάσεις, αυτοί οι οποίοι φοιτούν στη Διακλαδική Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και μάλιστα, στο αρμόδιο Τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ώστε από την αρχή να έχουμε στελέχη, τα οποία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και ως εκ των σπουδών τους, αλλά και της εμπειρίας που θα αποκτήσουν στα καθήκοντα τους, τα  οποία τους αναθέτει ο συγκεκριμένος νόμος.

Όσον αφορά στο άρθρο 11, στις αρμοδιότητες του Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών, εκτιμούμε ότι η αρμοδιότητα, καταστολή, οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος των  συμφερόντων του δημοσίου, που αναφέρεται στην παρ. 1 του υπόψη άρθρου, είναι ανέφικτη και μη νόμιμη.

Επίσης, θα πρέπει να δείτε τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3, για ύπαρξη σύγκρουσης αρμοδιοτήτων με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Διενέργεια οικονομικής επιθεώρησης και ελέγχου κατά το προσυμβατικό στάδιο, καθώς εκτιμάμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες δημοσιονομικές διατάξεις οι οικονομικοί επιθεωρητές δύναται να διενεργήσουν προσυμβατικό έλεγχο μόνο σε συμβάσεις, που ο εν λόγω έλεγχος δεν εμπίπτει στα χρονικά όρια και την αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δηλαδή, ένα εκατομμύριο ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό και για πεντακόσιες χιλιάδες  ευρώ, για κοινό υλικό και παροχή υπηρεσιών.

Όσον αφορά στα άρθρα 12 και 13, συμφωνούμε σε ό,τι αφορά στη στελέχωση του Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών.

Όσον αφορά στο άρθρο 14, ισχύει η πρότασή μας, που ανέφερα παραπάνω, για τη διαχρονική στελέχωση από τη Διακλαδική Σχολή, τη ΣΣΑΣ, που υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ.

Όσον αφορά στο άρθρο 15, συμφωνούμε.

Όσον αφορά στα άρθρα 16 και 17, υπάρχει αντίφαση μεταξύ των παραγράφων 1 και 4, στο άρθρο 16. Κύριε Υπουργέ, η στρατιωτική δεοντολογία – εσείς τώρα πλέον,  μετά  2,5 χρόνια παρουσία σας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχετε αποκτήσει και στρατιωτική παιδεία – προβλέπει να τοποθετείται διευθυντής ο αρχαιότερος αξιωματικός από τους τρεις κλάδους κατόπιν επιθυμίας τους και όχι να «φωτογραφίζετε» τον αρεστό σας, δηλαδή τον Διευθυντή του Ελεγκτικού του ΓΕΣ. Προτείνουμε με προεδρικό διάταγμα να καθορίζονται τα προσόντα και κριτήρια επιλογής του διευθυντή και υποδιευθυντή του Κοινού Σώματος.

Όσον αφορά στα άρθρα 18, 19, 20, 21, 22 και 23, συμφωνούμε.

Όσον αφορά στο άρθρο 24, σχετικά με τις μεταθέσεις των στελεχών στο εξωτερικό διαφωνούμε, διότι η εξυπηρέτηση ενός στελέχους με την υπέρβαση του χρόνου παραμονής θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, διότι θα στερηθεί κάποιο άλλο στέλεχος και των προνομίων, αλλά και της εμπειρίας που αποκτούν τα στελέχη μας στο εξωτερικό.

Επίσης, θέλω να γνωρίζετε το δεδικασμένο, ότι κάτω από την πίεση της υπηρεσίας και της ηγεσίας και της πρόβλεψης του νόμου, πράγματι θα συνηγορήσουν οι ίδιοι, οι οποίοι, για παράδειγμα, κάθισαν για δύο χρόνια στην Κύπρο, να μείνουν άλλα δύο χωρίς τα προνόμια. Όταν έρχονται εδώ, όμως, θα διεκδικήσουν την αποζημίωση, διότι υπό ομηρία υπέγραψαν την αίτηση. Έχω ζωντανά παραδείγματα εκ της εμπειρία μου από ένα Σώμα, το οποίο πραγματικά έχει πολλά στελέχη και στο εξωτερικό. Πρέπει να το λάβετε υπόψη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Δημοσχάκη, μην μπαίνουμε σε περιπτωσιολογίες.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Όσον αναφορά στα άρθρα 25 και 28, συμφωνούμε, δεν έχουμε καμία παρατήρηση.

Όσον αφορά στο άρθρο 27, παρά τις διαβεβαιώσεις, που μας δόθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αναπληρωτή Υπουργό, εμμένουμε στη θέση μας ότι είναι φωτογραφική η διάταξη, που εξυπηρετεί, κύριε Υπουργέ, δεν χρειάζεται να το πούμε ήταν σήμερα εδώ και μας είπε αρκετά.

Το περασμένο Φθινόπωρο είχατε προσπαθήσει και πάλι να καταθέσετε τη συγκεκριμένη τροπολογία, αλλά αποσύρθηκε λόγω  πολλών αντιδράσεων. Με τη συγκεκριμένη διάταξη επιχειρείτε να υπάρξει νομιμοποίηση για όσα παράνομα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Με την παράγραφο 1, αναγνωρίζονται μόνο οι Ενώσεις σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο νομού και καταργούνται όλες οι άλλες Ενώσεις σε επίπεδο περιφέρειας. Κύριε Υπουργέ, το διοικητικό σύστημα της χώρας λύθηκε με τον Καλλικρατικό νόμο. Κεντρικό, που είναι η κεντρική κυβέρνηση, περιφερειακό, που είναι η περιφέρεια, και τοπικό, που είναι ο δήμος.

Άρα, λοιπόν, οι λοιπές υπηρεσίες και οργανισμοί θα πρέπει να «κουμπώσουν» σε αυτό το διοικητικό σύστημα. Εσείς γυρίζετε πίσω. Γυρίζετε πίσω στον Καποδιστριακό Νόμο, που προέβλεπε χωριό, προέβλεπε πόλη, προέβλεπε περιφέρεια, προέβλεπε κεντρική κυβέρνηση. Είναι λάθος η υπαγωγή σας. Άρα και αυτό θα πρέπει να το λάβετε υπόψη.

Με την παράγραφο 3 αναφέρεστε στα προνόμια των συνδικαλιστικών στρατιωτικών εργατοπατέρων. Άλλοι φυλάνε τον Έβρο, τη Σαμοθράκη, φυλάνε τη Λήμνο, το Καστελόριζο και σε αυτούς δίνετε το χρόνο διοίκησης, χωρίς να είναι στην πρώτη γραμμή. Θα πρέπει και αυτό να το λάβετε σοβαρά υπόψη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Δημοσχάκη, μιλάτε 25 λεπτά. Κάποτε πρέπει να ολοκληρώνουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Η κυρία Κανέλλη μίλησε 22 λεπτά και 22 φορές με έχει διακόψει ο κ. Υπουργός, όχι με δική μου υπαιτιότητα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, ας κάνουμε, κατά το δυνατόν, οικονομία στο χρόνο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Η ομιλία μου είναι χρονομετρημένη στα 13 λεπτά. Ευχαριστώ πολύ.

Για το άρθρο 28 και τις ποινικές ευθύνες σε ΔΕΚΟ θα συμφωνήσουμε, κύριε Υπουργέ, αν μας διευκρινίσετε: Η διάταξη αφορά σε συγκεκριμένες συμβάσεις και ποιες είναι αυτές; Γιατί δεν επιβλήθηκαν έγκαιρα οι ποινικές ρήτρες, αν υπήρχαν, που υπήρχαν; Τι καθυστερήσεις υπάρχουν και ποιο είναι το χρηματικό ποσό που αφορούν; Παρακαλώ στην Ολομέλεια θα περιμένουμε την απάντησή σας.

Τέλος όσον αφορά το άρθρο 30, για την έγκριση της σύμβασης με τη γνωστή εταιρεία, την οποία έχουμε συζητήσει κιόλας και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, αρχικά συμφωνούμε με την υπογραφή της σύμβασης, αλλά θέλουμε να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο χρειάζεται να νομοθετηθεί. Ποιο έργο αναλυτικά ανατίθεται στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία δημόσια και ιδιωτική. Με αφορμή τη σύμβαση αυτή θέλουμε να μας ενημερώσετε σε ποια κατάσταση βρίσκονται και οι λοιπές συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να αναφερθώ στη χθεσινή μας εδώ συνεδρίαση της Επιτροπής.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Δημοσχάκη, νομίζω ήμασταν ουσιαστικοί και εδώ πρέπει να κλείνουμε Από εκεί και έπειτα, μην ανοίξουμε κεφάλαια, τα οποία οδηγούν σε λάθος δρόμο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω.

Κύριε Υπουργέ, χάσατε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απευθυνθείτε απευθείας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων -είχατε και εικόνα, είχατε και μικρόφωνο- διότι περίμεναν οι άνθρωποι μας να σας ακούσουν, να ακούσουν τον Υπουργό τους. Ήταν μοναδική ευκαιρία. Είμαι ένας ήπιος άνθρωπος και ως Βουλευτής, αλλά και ως Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Είμαι με εποικοδομητικό λόγο, δεν είμαι με συγκρουσιακό και το έχω δείξει σε μια διαρκή και ευδόκιμη διαδρομή, όπου και αν ήμουν είτε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας είτε τώρα στη Βουλή.

Δεν με αφήσατε να ολοκληρώσω την πρότασή μου και αυτό πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ. Αν, όμως, ένας Υπουργός που ηγείται της Εθνικής Άμυνας της χώρας, πολύ περισσότερο ένας Πρωθυπουργός, ίσως λιγότερο ένας Αρχηγός, χάνει την ψυχραιμία του κατά τον τρόπο που την χάσατε, λυπάμαι πολύ δεν μπορείτε να ηγείστε των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό, διότι από εμένα προγκήξατε…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Δημοσχάκη, έχουμε ξεστρατίσει, μη χαλάτε το κλίμα που έχουμε δημιουργήσει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): …εγώ εδώ ήμουν η σκιά σας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Έχετε δίκιο. Ήσασταν η σκιά μου και ως ο ελέγχων, ως νεαρός υπαστυνόμος, της περίφημης «ζαριάς στη Βάρκιζα» -θα το θυμάστε νομίζω, ήταν η περίφημη ερώτηση που έκανε εδώ πέρα ο τότε υπεύθυνος του τομέα της Δημοσίας Τάξεως κ. Νικόλαος Γκελεστάθης- ξέρετε καλά τις σχέσεις με το Στράτευμα και με τους Αρχηγούς.

Θα σας απαντήσω, λοιπόν. Εγώ, κύριε Δημοσχάκη, είμαι σε συνεχή επαφή και με τους αξιωματικούς και με τους υπαξιωματικούς και με τους στρατεύσιμους και με την ηγεσία, αλλά και με τους φαντάρους. Πάω και μένω μαζί τους, όπως δεν έχει κάνει κανείς υπουργός μέχρι τώρα, στα φυλάκια, συζητώ μαζί τους. Οποίος ζητήσει να με δει και χωρίς παρακωλύω την αρχή της ιεραρχίας, τον δέχομαι.

Πολλές φορές σε επιστολές που δέχομαι από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους βλέπω ίδιους και θα συνεχίσω να το κάνω.

Αφήστε, λοιπόν, τα μαθήματα περί επαφής δικής μου με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν δεν τους ρωτήσετε, θα δείτε τι θα σας πουν. Και ουδέποτε ξεχώρισα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, ανάλογα με τις πιθανολογούμενες πολιτικές του καταβολές. Για μένα δεν υπάρχουν καταβολές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους, είναι μακριά από την πολιτική.

Και για μένα, όλοι, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και φαντάροι και εθνοφύλακες έχουν την ίδια αξία και τεράστια αξία. Και συνομιλώ μαζί τους και προσπαθώ όσο μπορώ ανθρώπινα να λύνω τα προβλήματά τους. Μην μένετε ως μεσολαβητής της σχέσεως μου με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί νομίζω ότι αδικείτε και τον εαυτό  σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσχάκης: Πολύ υψηλό το επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής δεξιότητας των  Ενόπλων Δυνάμεων

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Υπουργέ, οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι ιδιοκτησία σας, είναι όλων μας και πρέπει και οφείλουμε να σας ενημερώνουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν είναι ιδιοκτησία ούτε δική σας, ούτε δική μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι κανενός ιδιοκτησία. Επειδή ακριβώς βλέπατε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως ιδιοκτησία κάποιων, γι’ αυτό έγιναν όλα τα στραβά μέχρι σήμερα. Υπηρετούμε προσωρινώς, για μια θέση πολιτικής ευθύνης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Εγώ χθες είδα έναν Υπουργό τρομαγμένο. Δεν άφησε έναν βουλευτή να ολοκληρώσει την σκέψη του. Αυτό δείχνει έναν άνθρωπο, ο οποίος ηγείται και δεν κρατάει την ψυχραιμία του και λυπάμαι πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Αν σας έχω βγάλει μεροκάματο από τον Πειραιά, συγνώμη…».