Drone-

Ο ΤΑΡ ολοκληρώνεται, αλλά τα αντισταθμιστικά ακόμα να δοθούν στον Έβρο

Η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ στον Έβρο έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται πλέον στις άλλες περιοχές. Το 50% της όδευσης του στην Ελλάδα έχει τελειώσει μια και οι σωλήνες έχουν τοποθετηθεί στην τάφρο και καλύφθηκαν με χώμα, αλλά τα αντισταθμιστικά που έχει υποσχεθεί και δεσμευθεί η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, ακόμα δεν έχουν δοθεί στο νομό. 

Είναι αλήθεια ότι οι συμφωνίες και τα χρονικά περιθώρια προβλέπουν να γίνει ως τα μέσα του 2018 και αυτό έγινε λόγω των πιέσεων και των συνεχόμενων οχλήσεων από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) όπου είναι Πρόεδρος, αφού αρχικά οι προθέσεις του ΤΑΡ ήταν να δοθούν ως το τέλος του 2019. Μέχρι τώρα πάντως ακόμα περιμένουν όλοι στον Έβρο να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες, οι δεσμεύσεις και υποσχέσεις της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Τα επισημαίνουμε όλα αυτά, με αφορμή το δελτίο τύπου που μας έστειλε η εταιρεία για την ομιλία της συντοπίτισσας μας (από το Σουφλί) Κατερίνας Παπαλεξανδρή στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο 2o Thessaloniki Summit που διεξήχθη  στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο για την πρόοδο των έργων κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG).
Αναφέρθηκε στην κομβική σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΡ και τοπικών κοινοτήτων, αφενός για την κατασκευή του έργου και αφετέρου για το σχεδιασμό και την εκτέλεση του εκτεταμένου Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, συνολικού ύψους €32 εκατ., που ο ΤΑΡ υλοποιεί εθελοντικά στις επηρεαζόμενες από το έργο περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια Σουφλιώτισσα, η Κατερίνα Παπαλεξανδρή, νέα Διευθύντρια του ΤΑΡ στην Ελλάδα

Σίγουρα όλοι χαρήκαμε στο άκουσμα της είδησης ότι μια συμπατριώτισσα μας ανέλαβε Διευθύντρια του ΤΑΡ στην Ελλάδα και μάλιστα το evros-news.gr το επεσήμανε πρώτο με πανηγυρικό τρόπο. Άλλο όμως αυτό και εντελώς διαφορετικό θέμα οι αργοί ρυθμοί της εταιρείας στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών για το πέρασμα του αγωγού από τον Έβρο. Η κ.Παπαλεξανδρή  κλείνοντας την ομιλία της, παρέθεσε τα οφέλη που αποφέρει ο ΤΑΡ για την Ελλάδα και την κληρονομιά που αφήνει στη χώρα, “στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό σε εβνεργειακό, στρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο και σε τεχνολογία και υποδομές”.
Στον Έβρο πάντως ακόμα δεν έχει αφήσει ουσιαστικά τίποτε από όλα αυτά και οι δήμαρχοι και άλλοι θεσμικοί φορείς περιμένουν να δουν… φως. Κι επειδή ακούνε και διαβάζουν να αναφέρεται συνέχεια ότι το πρόγραμμα των 32 εκατ. των αντισταθμιστικών το υλοποιεί ο ΤΑΡ εθελοντικά, είναι φυσικό να… κουμπώνονται.  Όταν αρχίσει λοιπόν η υλοποίηση των αντισταθμιστικών, τότε θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.