Ξεκίνημα με δυο προβολές για την Κινηματογραφική Λέχση Αλεξανδρούπολης

Ξεκίνημα με δυο προβολές για την Κινηματογραφική Λέχση Αλεξανδρούπολης

Μετά από ένα μικρό διάλειμα μερικών εβδομάδων η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης επανέρχεται ανανεωμένη, ξεκούραστη και έτοιμη για τις  χειμερινές της προβολές και εκδηλώσεις. Ξεκινάει με δυο  προβολές.

– Σήμερα Σάββατο 14/10, στις 8 το βράδυ, προβάλεται η φαντασμαγορική Οπερα “Ο Μαγικός Αυλος” του Μοτσαρτ, σε απευθείας σύνδεση με τη Μητροπολητική Οπέρα της Νέας Υορκης. Ετσι ξεκινάει η 3η χρονιά μεταδόσεων Όπερας απο τη Met που έχουν αγκαλιαστεί απο την πόλη, προσφέρουν απολαυση στους γνώστες ενω ταυτόχρονα εκπαιδεύουν μια νεα γενιά θεατών (κάθε ηλικίας) στο δύσκολο αυτο μουσικό είδος. Ελπίζουμε να συνεχίσετε να την υποστηρίζετε.
– Δευτέρα και Τρίτη 16 & 17/10 ξεκινούν και οι προβολές ποιτικών ταινιών απο την πρόσφατη παγκόσμια παραγωγή, με μια πολύ ξεχωριστή ταινία. Πρόκειται για την Αγγλική τανία «Ήρεμο Πάθος» του ο Τέρενς Ντέιβις, ένος από τους σημαντικότερους Βρετανούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Στην ταινία αυτή ο Ντέιβις σκιαγραφεί το πορτρέτο της Έμιλι Ντίκινσον, η οποία θεωρείται ως η σπουδαιότερη εκπρόσωπος της ποιητικής Αμερικής του 19ου αιώνα.

Οι προβολές των ταινιών αρχίζουν στις 21:30 μ.μ. και γίνονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με είσοδο 3-5 ευρώ.

Σάββατο  14 Οκτωβρίου, ώρα 19:55

Ο Μαγικός Αυλός / Die ZauberfloteWolfgang A. Mozart

Διευθυντής Ορχήστρας James Levine
Σκηνοθεσία Julie Taymor
Σκηνικά George Tsypin
Κοστούμια Julie Taymor
Φωτισμοί Donald Holder
Μαριονέτες Julie Taymor and Michael Curry
Χορογραφίες Mark Dendy

Παμίνα Golda Schultz
Βασίλισσα της Νύχτας Kathryn Lewek
Ταμίνο Charles Castronovo
Παπαγκένο Markus Werba
Αφηγητής Christian Van Horn
Ζαράστρο René Pape

Σε χώρα μυθική. Ο πρίγκιπας Ταμίνο και ο ορνιθοκυνηγός Παπαγκένο είναι σε αποστολή από τη Βασίλισσα της Νύχτας για να σώσουν την κόρη της Παμίνα, που κρατάει αιχμάλωτη ο Ζαράστρο και η αδελφότητά του, οι Ιερείς. Ο Ταμίνο έχει ερωτευτεί την Παμίνα από μια εικόνα της και ελπίζει να την κερδίσει. Όταν φθάνουν στο κάστρο του Ζαράστρο, οι δυό ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ότι η Βασίλισσα της Νύχτας είναι μοχθηρή και όχι ο Ζαράστρο. Ο Ζαράστρο, που αντιλαμβάνεται ότι η Παμίνα και ο Ταμίνο είναι αδελφές ψυχές, της υπόσχεται την ελευθερία της….

Είσοδος 10-15 ευρώ.

Δευτέρα  16 και Τρίτη 17 Οκτωβρίου

Ήρεμο πάθος/A quite passion

Αγγλική. 2016

Σενάριο / σκηνοθεσία: Τέρενς Ντέιβις

Παίζουν: Σίνθια Νίξον, Τζένιφερ Έιλ, Ντάνκαν Νταφ

Διάρκεια:125’

Στο «Ήρεμο Πάθος», ο Τέρενς Ντέιβις, ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους, σκιαγραφεί το πορτρέτο της Έμιλι Ντίκινσον. Αν και ανακαλύφθηκε αργά από τους φιλολογικούς κύκλους, η Έμιλι Ντίκινσον θεωρείται πλέον, δίπλα στον Γουολτ Γουίτμαν, η σπουδαιότερη εκπρόσωπος της ποιητικής Αμερικής του 19ου αιώνα. Γοητευμένη από τις έννοιες του έρωτα και του θανάτου, ασυμβίβαστη με τον κομφορμισμό της εποχής της, δημιούργησε έναν μαγικό εσωτερικό κόσμο, όπου οι ευαίσθητες ψυχές αγωνίζονται θαρραλέα, αλλά μάταια ενάντια στη λήθη και τη μελαγχολία.

Η ταινία αποτελεί μια στιλάτη βιογραφία και ένα ψυχολογικά βαθύ πορτρέτο με κάδρα που παραπέμπουν σε ζωγραφικά πορτρέτα της ρομαντικής εποχής. Ο Ντέιβις πρωτοσυναντάει την Ντίκινσον ως έφηβη που εναντιώνεται στη θρησκόληπτη διευθύντριά της, για να γίνει γρήγορα μια εσωστρεφής αλλά ευφυέστατη, ετοιμόλογη, επίμονη στη γνώμη και στις αρχές της, γυναίκα. Ενώ απαγγέλλει στίχους της αναζητώντας έναν έρωτα και μιαν ανθρώπινη επαφή, που δεν έρχεται ποτέ, η κοινωνική της εικόνα είναι αυτή μιας αυστηρής γεροντοκόρης που απέχει από κάθε συναισθηματική εμπλοκή και κάθε ηθικό συμβιβασμό.

Επικεντρωμένος στην ηρωίδα του, την οποία η Σίνθια Νίξον ενσαρκώνει με υπόκωφη ένταση, ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί το εκφραστικό πορτρέτο της γυναίκας της βικτοριανής εποχής, σχολιάζει τον άρρηκτο δεσμό έρωτα και θανάτου και αποτυπώνει με σπάνια κινηματογραφική κομψότητα τη μελαγχολία μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου. Ένα οπτικό αριστούργημα και μια πολύ δυνατή συναισθηματικά ταινία!