Σε τσάι του βουνού και λεβάντα στρέφονται οι νέοι της Θράκης

Σε τσάι του βουνού και λεβάντα στρέφονται οι νέοι της Θράκης

Στην παραγωγή νέων καλλιεργειών, όπως η λεβάντα, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, η μέντα στρέφονται τα χρόνια της κρίσης ολοένα και περισσότεροι νέοι και αυτό ισχύει και για την Θράκη και φυσικά το νομό Έβρου. 

«Με προσεγγίζουν αρκετοί από όλη την Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων και από την περιφέρεια μας. Είναι κυρίως νέοι, οι οποίοι, εκτός από τα αρωματικά φυτά αρχίζουν να δραστηριοποιούνται και στο χώρο της παραγωγής ξηρών καρπών, όπως φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης, τα οποία είναι ποιοτικότερα του εξωτερικού, αλλά και στην παραγωγή  ηλιόσπορου» δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Χοχλιός, ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης αρωματικών φυτών-καρπών της γής στην Κομοτηνή
Το χαμομήλι, η λουϊζα και άλλα βότανα κι αρωματικά φυτά  καλλιεργούνται σιγά- σιγά από χέρια νέων.

Παρατηρεί με ενδιαφέρον, όπως λέει, το χαμομήλι, η λουϊζα και άλλα βότανα κι αρωματικά φυτά να καλλιεργούνται σιγά- σιγά από χέρια νέων. Όπως επίσης και τους νέους πάλι να είναι αυτοί που τα ζητούν περισσότερο. «Οι παλιότερες γενιές μένουν σταθερά προσηλωμένες στο χαμομήλι, στο φλαμούρι, στο σπαθόχορτο, οι πιο νέοι είναι καλύτερα ενημερωμένοι διαβάζουν για τις ιδιότητες τους και δοκιμάζουν. Για παράδειγμα παίρνουν και δοκιμάζουν βότανα που είναι κατά της κατακράτησης υγρών στον οργανισμό. Δοκιμάζουν κι αισθάνονται ότι «δουλεύει» πάνω τους κι αυτό είναι το καλύτερο.» Θα μπορούσε η ενασχόληση τους με τις νέες καλλιέργειες να είναι εντονότερη, ωστόσο, τώρα παρουσιάζονται διστακτικοί στα βήματα τους παρατηρεί ο  νεαρός Κομοτηναίος επιχειρηματίας σημειώνοντας πως «Δεν ρισκάρουν εύκολα στο καινούργιο. Μένουν σ΄αυτά που γνωρίζουν. Όποιος το κάνει, βρίσκει ανταπόκριση. Θεωρώ ότι αξίζει.»

Το τσάι του βουνού περνά στην αντεπίθεση 
Το τσάι του βουνού είναι μια καλλιέργεια που ανταποδίδει, όπως και η λεβάντα (όχι ως αιθέριο έλαιο). «Όσοι επιχειρούν, θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι και να μην περιμένουν ότι θα βγάλουν πάρα πολλά χρήματα σε σύντομο χρόνο» δηλώνει ο κ. Χοχλιός τονίζοντας πως και τα πολύ ελληνικά, η λουϊζα, το χαμομήλι, το σπαθόχορτο, το μελισσόχορτο, η μέντα, ο ιβίσκος, η τσουκνίδα είναι βότανα πολύ δυνατά, «βοηθάνε πάρα πολύ τον οργανισμό, το γνωρίζουν όλοι και τα ζητάνε εντός κι εκτός Ελλάδας.»

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έβρος: Η εκπαίδευση για τα αρωματικά φυτά περνάει από το χωράφι

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*