Απ’ τις καλύτερες σεζόν αγριογούρουνου και λαγού για τους κυνηγούς του Έβρου

Απ’ τις καλύτερες σεζόν αγριογούρουνου και λαγού για τους κυνηγούς του Έβρου

Απ’ τις καλύτερες κυνηγετικές σεζόν φαίνεται να είναι αυτή που ξεκίνησε 15 Σεπτεμβρίου, για τους κυνηγούς του Έβρου όσον αφορά θηράματα όπως το αγριογούρουνο και ο λαγός. έχει αυξηθεί τόσο πολύ ο αριθμός των αγριογούρουνων στο νομό μας, που κάθε Τετάρτη αλλά και Σαββατοκύριακο που επιτρέπεται το κυνήγι του, όλες σχεδόν οι παρέες έχουν επιτυχία.

Πολύ καλά όμως εξελίσσεται και το κυνήγι του λαγού, όπως φαίνεται και από τις ρφωτογραφίες που ανεβάζουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς πολλοί κυνηγοί της περιοχής μας, επιδεικνύοντας τα θηράματα τους. Υπάρχει παράλληλα και η δυνατότητα για κυνήγι πουλιών, αλλά φαίνεται πως το αγριογούρουνο και ο λαγός έχουν την μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των μελών των Κυνηγετικών συλλόγων του νομού μας.

Αυξήθηκε από το Υπουργείο ο αριθμός θηραμάτων αγριογούρουνου

γιατί αυξήθηκε πολύ ο πληθυσμός τους και δημιουργούν προβλήματα

Κι επειδή υπάρχουν οι διαμαρυρίες των οικολογικών οργανώσεων αλλά και όσων δεν τους αρέσει το κυνήγι κιαι αντιδρούν, να επισημάνουμε ότι όπως ανακοινώθηκε στην Ρυθμιστική θήρας 2017-18 το Υπουργείο αντιλαμβανόμενο τις συνέπειες της αύξησης του πληθυσμού του αγριόχοιρου σε κάποιες περιοχές της χώρας, η οποία έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο των αγροτών, αλλά και σοβαρά ατυχήματα με διερχόμενα από επαρχιακούς δρόμους οχήματα, αποφάσισε την άσκηση μιας πολιτικής για την κάρπωση του είδους, που καθορίζεται ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα:

  • διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση,
  • αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10
  • δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού
  • κατά τα άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.

Φυσικά, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η αύξηση της κάρπωσης δεν αποτελεί από μόνη της ικανή διαχειριστική πρακτική για τη μείωση των παραπάνω προβλημάτων, γι αυτό μελλοντικά το Υπουργείο θα προτείνει και άλλα διαχειριστικά μέτρα, όπως τη δημιουργία συνεργείων κάρπωσης, ή/και τον περιορισμό των χωρικών απαγορεύσεων της θήρας του είδους.

Επίσης, για την προστασία των κατασκηνωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, καθορίζεται για πρώτη φορά εφέτος απαγόρευση θήρας έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία.

[post_gallery]