Η πρώτη “Ενεργειακή Κοινότητα” της Ελλάδας δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη

Η πρώτη “Ενεργειακή Κοινότητα” της Ελλάδας δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη

Μια ακόμα σημαντική πρωτιά, μετά την αξιοποίηση της γεωθερμίας, έχει να επιδείξει η Αλεξανδρούπολη στομν τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πρόκειται για την ίδρυση της πρώτης «ενεργειακής κοινότητας» μόλις ολοκληρωθεί η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία που ρυθμίζει τα θέματα ενεργειακών κοινοτήτων και προωθείτε από το ΥΠΕΝ και θα την συγκροτήσουν από κοινού οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, καθώς και η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλης.
Εμπνευστής, δημιουργός και συντονιστής και της προσπάθειας αυτής είναι ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννης Φαλέκας, έχοντας φυσικά την στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη. Μιλώντας για το θέμα αυτό στην ΕΡΑ Ορεστιάδας και την δημοσιογράφο Όλγα Ορφανίδου, ο κ.Φαλέκας ανέφερε: « Είναι μια τριμερής σχέση, στόχος μας είναι η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου το οποίο θα μας δίνει την ηλιακή ενέργεια. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης και η Αντιδημαρχία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τραινούπολης συμμετέχει σε όλο το κτίσιμο της Ενεργειακής Κοινότητας και των ενεργειακών Συνεταιρισμών εδώ και δυο χρόνια. Είναι μια προσπάθεια πάρα πολύ μεγάλη την οποία υλοποιεί το υπουργείο Ενέργειας. Ανοίγει μια καινούργια σελίδα ενεργειακή με την συμμετοχή του κόσμου, των ιδιωτών, των ΟΤΑ και των εταιρειών είτε είναι δημοσίου χαρακτήρα είτε ιδιωτική.»
Όπως εξήγησε : «Η έναρξη της συνεργασίας μας για την Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ και η δυνατότητα της απομακρυσμένης αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (Virtual Net Metering) για τις ηλεκτρικές μας καταναλώσεις είναι μέσα στις πρώτες στοχεύσεις».

Η “Ενεργειακή Κοινότητα” θα συζητηθεί στο Διαδημοτικό

της Παρασκευής στην Σαμοθράκη

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτάκτως στην κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 6μμ στην αίθουσα του ξενοδοχείου Samothraki Village, ύστερα από εισήγηση του αντιδημάρχου Τραιανούπολης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα .

Σημειώνεται πως το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει και βρίσκεται σε διαβούλευση με νέο νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ειδικές προβλέψεις και δίνει δικαίωμα στους ΟΤΑ να συμμετέχουν σε συνεργασία με ομάδες πολιτών ή και αυτόνομα σε συνεργασία με άλλους ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ενεργειακή κοινότητα είναι Αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλεξανδρούπολη: Ξεκινούν τα έργα 9,8 εκατ. ευρώ για φωτισμό και γεωθερμία

Στα κίνητρα για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φορολογική σταθερότητα για 5 χρόνια, δυνατότητα ένταξης σε εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης, απαλλαγή από τέλη σύνδεσης και διατήρησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων τους, μειωμένες εγγυήσεις κ.α.

«Ο Δήμος Αλεξανδρούπολής στην προσπάθεια προώθησης των λύσεων καθαρής ενέργειας και γενικότερα της αειφορίας έχει ήδη κάνει
σημαντικά βήματα σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την ΓΓ ενέργειας,» είπε ο κ. Φαλέκας και πρόσθεσε . «Η προσπάθεια μας για την ενεργειακή θωράκιση της περιοχής θα ενισχυθεί αν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και αρχίσουμε έγκαιρα τις διαδικασίες για την ίδρυση ενεργειακού συνεταιρισμού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα»

Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*