Το μεγάλο παιχνίδι των αγωγών με Ελλάδα, ΗΠΑ, Ρωσία και επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Το μεγάλο παιχνίδι των αγωγών με Ελλάδα, ΗΠΑ, Ρωσία και επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Το ρωσικό ενεργειακό… όνειρο της Αθήνας, με το πολυσυζητημένο σχέδιο του νότιου αγωγού για το αέριο της Gazprom, δίνει τη θέση του στο αμερικανικό ενεργειακό όνειρο, όπου η Ελλάδα παίρνει ρόλο – κλειδί στη στρατηγική των ΗΠΑ για την αναχαίτιση της Ρωσίας και η πόλη μέσω της οποίοας προχωράει αυτό, είναι η Αλεξανδρούπολη. 

Τα ενεργειακά θέματα συζητήθηκαν αρκετά διεξοδικά στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς, στην Ουάσιγκτον, και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσω του αγωγού TAP, της διασύνδεσης με το δίκτυο της Βουλγαρίας, αλλά και των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι πιθανή η αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ.

Για να φθάσουν οι δύο ηγέτες σε κοινό τόπο, όσον αφορά τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης (σ.σ.: ως «ενεργειακή ασφάλεια» κωδικοποιείται από τους Αμερικανούς η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο), προϋποτίθεται ότι η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει σε μια σημαντική αλλαγή γραμμής.

Αντίο… Μόσχα

Το 2015, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο των δραματικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η κυβέρνηση Τσίπρα με αρμόδιο υπουργό τον Π. Λαφαζάνη είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διαπραγμάτευση με την Gazprom και τη ρωσική κυβέρνηση για το νότιο αγωγό φυσικού αερίου, που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα τροφοδοτούσε την ευρωπαϊκή αγορά.

Μάλιστα, γινόταν συζήτηση τότε ακόμη και για ρωσικό δάνειο δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα, με προεξόφληση των μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου από το νότιο αγωγό, ο οποίος έχει τεράστια στρατηγική σημασία, στην προσπάθεια των Ρώσων να παρακάμψουν την Ουκρανία για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Τα σχέδια αυτά έμειναν στα χαρτιά και πλέον είναι σαφές ότι η Αθήνα, από τη στιγμή που ευθυγραμμίζεται με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για την ενεργειακή ασφάλεια, εγκαταλείπει οριστικά κάθε συζήτηση για το νότιο αγωγό, που αποτελούσε «κόκκινο πανί» για την αμερικανική ενεργειακή διπλωματία.

Άλλωστε, η Ουάσιγκτον έχει φροντίσει να βάλει τεράστια εμπόδια σε κάθε σχέδιο για νέους α0γωγούς για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη και στο σχέδιο για το βόρειο αγωγό, που προωθείται από Βερολίνο και Μόσχα. Οι Αμερικανοί θεωρούν ζωτικής σημασίας τη διατήρηση της Ουκρανίας ως βασικής διόδου για το ρωσικό αέριο, εκτιμώντας ότι, εάν παρακαμφθεί, η χώρα θα υποστεί ένα θανάσιμο οικονομικό χτύπημα, που θα διευκολύνει τους επιθετικούς σχεδιασμούς της Μόσχας εναντίον της.

Έτσι, η τελευταία απόφαση του Κογκρέσου, που δεν άρεσε ιδιαίτερα στον Ντόναλντ Τραμπ αλλά υποχρεώθηκε να την δεχθεί, προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε κάθε εταιρεία ή οργανισμό που θα συνεργασθεί με την Ρωσία σε project για νέους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Πύλη για αμερικανικό LNG

Η αμερικανική στρατηγική για την αναχαίτιση της Ρωσίας, δηλαδή για τη μείωση του μεριδίου της Gazprom στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς, δεν στηρίζεται μόνο στους αγωγούς που θα περάσουν από ελληνικό έδαφος, αλλά και σε ένα νέο στοιχείο: τις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου.

Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς, ο TAP, το μεγάλο project της BP, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα και βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο κατασκευής, θα φέρει στην ελληνική αγορά το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Με τη σχεδιαζόμενη διασύνδεση του ελληνικού δικτύου αγωγών με το βουλγαρικό, το αζερικό αέριο θα βρει διέξοδο για νέες αγορές, κατά παράδοση εξαρτημένες από την Gazprom.

Το πλήγμα στη ρωσική ενεργειακή πολιτική θα γίνει πολύ ισχυρότερο, με το νέο δίαυλο που δημιουργείται για εισαγωγές υγροποιημένου αερίου μέσω Αλεξανδρούπολης. Νοτιοδυτικά του λιμανιού θα εγκατασταθεί από εταιρεία που ελέγχεται από τον όμιλο Κοπελούζου, στην οποία τώρα εισέρχεται και αμερικανική εταιρεία, πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου με μεγάλη δυναμικότητα. Από το σταθμό αυτό θα τροφοδοτηθούν δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο νέο τερματικό σταθμό θα παρείχε υγροποιημένο αέριο κυρίως η Gazprom, αλλά η Ουάσιγκτον τον έχει «ευλογήσει» (σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα από τις αρχές του χρόνου), καθώς θα επιτρέψει την αύξηση εισαγωγών LNG και από αμερικανικές πηγές.

Ήδη, στην εταιρεία που θα στήσει το σταθμό μπαίνει αμερικανική ενεργειακή εταιρεία, στη διοίκηση της οποίας μετέχει ο Άμος Χοκστάιν, που οι περισσότεροι θυμούνται ως στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιο για τα ενεργειακά θέματα, να παρεμβαίνει δυναμικά εναντίον των σχεδίων για το νότιο αγωγό.

Όπως έχει εξηγήσει σε παλαιότερη ομιλία του στην Αθήνα, ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, η διεθνής αγορά φυσικού αερίου αλλάζει δραματικά, καθώς οι ΗΠΑ, χάρη στην αξιοποίηση σχιστολιθικών κοιτασμάτων, έχουν γίνει κορυφαίος παραγωγός αερίου στον κόσμο και εξάγουν υγροποιημένο αέριο σε πολλές χώρες. Αυτές οι εξαγωγές LNG γίνονται πλέον βασικό εργαλείο για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και η Ελλάδα θα γίνει, μέσω της Αλεξανδρούπολης, η νότια δίοδος για το αμερικανικό LNG προς την ευρωπαϊκή αγορά,

Πηγή: sofokleousin.gr