Θεοδωράκης: Γιατί πήγα στη Σαμοθράκη και τι πρέπει να γίνει άμεσα (φωτό)

Θεοδωράκης: Γιατί πήγα στη Σαμοθράκη και τι πρέπει να γίνει άμεσα (φωτό)

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με κείνενο του, λειτουργώντας και ως σπουδαίος δημοσιογράφος που πάντα ήταν, εξήγησε γιατί επέλεξε στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να βρεθεί στη Σαμοθράκη, που δοκιμάζεται ακόμα από την πρωτοφανή θεομηνία που την έπληξε.

“Γιατί πήγα στη Σαμοθράκη

Ένα βράδυ του Σεπτέμβρη στη Σαμοθράκη έβρεξε όσο βρέχει έναν ολόκληρο χειμώνα στη Θεσσαλονίκη. Τα νερά μπήκαν σε σπίτια, σε μαγαζιά, ξηλώθηκαν δρόμοι, γεφύρια και καλντερίμια. Το Δημαρχείο και το Kέντρο Υγείας γέμισαν από τόνους λάσπης. Παλιά ρέματα ξύπνησαν, υπόνομοι άνοιξαν, το σύστημα ύδρευσης σε πολλά χωριά καταστράφηκε. Και το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τον Μάρτιο του 2018. Α! Κατέρρευσε τμήμα του Πύργου του Φονιά και καταστράφηκε μέρος του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόπολης.

Γι αυτό, λοιπόν, στην Εθνική επέτειο πήγα στη Σαμοθράκη. Για να σφίξω το χέρι των κατοίκων και να τους πω ότι δεν είναι μόνοι. Και πρέπει ΤΩΡΑ να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Να δοθούν λεφτά για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι λάσπες και τα μπάζα έχουν απομακρυνθεί. Είπα μπράβο στο Δήμαρχο για τις άμεσες παρεμβάσεις. ΤΩΡΑ όμως πρέπει να ξεκινήσουν μελέτες για τα ρέματα της Χώρας, την ύδρευση και την αποχέτευση του νησιού, τη διόρθωση του οδικού δικτύου, τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων.


Η καταιγίδα φανέρωσε πολλά λάθη. Μπαζωμένα ρέματα, σαθρές υποδομές, «γυμνές» πλαγιές. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, παρεμπιπτόντως πρέπει να προχωρήσουν σε βιολογικές καλλιέργειες, να μειωθεί η ελεύθερη κτηνοτροφία που εξαφανίζει τη βλάστηση.

Η Σαμοθράκη μπορεί, εν ολίγοις, να γίνει ακόμη πιο όμορφη και πιο ασφαλής. Αρκεί να ξυπνήσουν και στα υπουργεία. Γι αυτό, λοιπόν, πήγα στη Σαμοθράκη. Και τους ευχαριστώ όλους για τη φιλοξενία.

Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν το γκρίζο και τη χαρά να εναλλάσσονται”.

[post_gallery]