Γίνεται ΠΟΠ το “Ελαιόλαδο Μάκρης” και αποκτά τεράστια υπεραξία

Γίνεται ΠΟΠ το “Ελαιόλαδο Μάκρης” και αποκτά τεράστια υπεραξία

Στην τελική ευθεία για να ενταχθεί στα προϊόντα με “Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης” βρίσκεται πλέον το “Ελαιόλαδο Μάκρης”, αφού έγινε το πρώτο “βήμα” με την έγκριση της αίτησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εγκρίνουν, τότε αυτόματα το ΠΟΠ “Ελαιόλαδο Μάκρης” αποκτά αυτόματα τεράστια υπεραξία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του olivenews.gr, εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ η αίτηση καταχώρησης της ονομασίας «Ελαιόλαδο Μάκρης» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) που υπέβαλε η ομάδα Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Μάκρης.  Η εν λόγω αίτηση αξιολογήθηκε θετικά από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ . Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τον σχετικό φάκελο, μετά από σχετική αίτηση τους. Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση και από την ΕΕ αφού περάσει το διάστημα που τυπικά επιτρέπει τυχόν ενστάσεις.
Πρόκειται για ελαιόλαδο που προέρχεται από την ποικιλία Μάκρης ή Μαρώνειας και πράγματι διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Θράκης και στο νησί της Σαμοθράκης παράγοντας υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που τυποποιημένο έχει σαρώσει πλήθος από βραβεία τα τελευταία χρόνια. Ο ελαιώνας έχει μακραίωνη ιστορία αλλά κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω πολλαπλών αντιξοοτήτων. Γιαυτό και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η χωρίς καμμία αιτιολογία απόρριψη του προγράμματος ΟΕΦ που είχε υποβάλλει το 2015 ο συνεταιρισμός Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης. Η κατοχύρωση ως ΠΟΠ σίγουρα θα δώσει μιά ώθηση αλλά η Αθήνα οφείλει να να κάνει πολύ περισσότερα για την ακριτική Θράκη και τα εξαιρετικά της προϊόντα.

Αν όλα εξελιχθούν θετικά και γίνει ΠΟΠ το “Ελαιόλαδο Μάκρης”, όπως είναι το ΠΟΠ Καλαμάτα ή το ΠΟΠ Σητεία και κάποια άλλα ελαιόλαδα, αυτόματα θα αυξηθεί η ζήτηση όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά κυρίως στο εξωτερικό και πολλές εξαγωγικές εταιρείες θα απευθυνθούν στους παραγωγούς για την αγορά του. Έτσι, τα προβλήματα διάθεσης που αντιμετωπίζει για παράδειγμα το ελαιόλαδο που παράγεται στην Σαμοθράκη όχι μόνο δεν θα υπάρχουν, αλλά θα παρουσιαστεί ανάγκη για την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Πηγή: olivenews.gr