ΣΟΒΑΡΟ: Προκαλούν οι Ισπανοί. Υιοθέτησαν τις τουρκικές θέσεις για τη νήσο Ζουράφα του Έβρου

ΣΟΒΑΡΟ: Προκαλούν οι Ισπανοί. Υιοθέτησαν τις τουρκικές θέσεις για τη νήσο Ζουράφα του Έβρου

«Φουντώνει» η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, μετά τις δηλώσεις του πρέσβη της στην Ελλάδα που εξέφρασε παράπονα για τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα της Καταλονίας, κατηγορώντας την ότι δεν πήρε ξεκάθαρη θέση. 

Παρά τις προσπάθειες που φαίνεται να γίνονται από την Μαδρίτη προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ισπανού πρεσβευτή στην Αθήνα, οι Ισπανοί φαίνεται πως μας “εκδικούνται”, αφού  φαίνεται να υοθέτησαν τις ανιστόρητες και απαράδεκτες τουρκικές θέσεις για τη νήσο Ζουράφα ή Λαδόξερα του Έβρου. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Υδατογραφίας του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού υιοθέτησε έμμεσα την τουρκική θέση για τη νήσο Ζουράφα ότι δήθεν δεν αποτελεί αναγνωρισμένη νήσο και αναπαρήγαγε τουρκική NAVTEX σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο ελληνικό νησί, που δεν αμφισβητείται από την Άγκυρα, στερείται χωρικών υδάτων!

Ένα άλλο στοιχείο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας τώρα και μάλλον δείχνει πως το τελευταίο διάστημα οι διμερείς σχέσεις δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο είναι πώς η φίλη και σύμμαχος Ισπανία υιοθέτησε προσφάτως άκριτα τις τουρκικές θέσεις σχετικά με ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Ποιά είναι η Ζουράφα ή Λαδόξερα

Η Ζουράφα ή Λαδόξερα είναι ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στο νομό Έβρου, και συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης, και βορείως της Ίμβρου. Η συνολική έκταση της είναι μόλις 9 τ.μ. και και το σύνολο του μήκους της ακτογραμμής32 μέτρα (σε παλαιότερες μετρήσεις 465 μέτρα). Aνήκει στις προστατευόμενες περιοχές του πανευρωπαϊκού προγράμματος NATURA από το 2011, και αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των Θρακικών Σποράδων και της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

Σημειώνεται ότι η Ζουράφα ή αλλιώς Λαδόξερα έχει καταγραφεί ως νήσος σε χάρτες ήδη από τον 19ο αιώνα και σε αναγνωρισμένες διεθνώς δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων και τουρκικών εγγράφων. Οι Τούρκοι την αμφισβητούν διαρκώς, όπως και το Καστελόριζο, διότι επί της ουσίας οριοθετεί την ΑΟΖ στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας.

Οι ελληνικές θέσεις έχουν εξηγηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και η Ισπανία γνώριζε σαφώς τι εστί Ζουράφα και γιατί οι Τούρκοι την έχουν βάλει στο στόχαστρο τους. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς η Ισπανία υιοθέτησε άκριτα την παράτυπη τουρκική αγγελία, ιδίως όταν η ίδια η χώρα αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα με τα Κανάρια Νησιά και το Μαρόκο, για να μην αναφέρουμε το Γιβραλτάρ.

Βεβαίως στην πρόκληση αυτή από την πλευρά της… σύμμαχης Μαδρίτης υπήρξε ελληνική αντίδραση. Συγκεκριμένα έγινε διάβημα διαμαρτυρίας και ενημερώθηκαν όλες οι αρχές που θα έπρεπε. Είναι προφανές ωστόσο πώς πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, αν και η δεύτερη, μετά τις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει ο Ισπανός πρεσβευτής στην Αθήνα για τις προκλητικές δηλώσεις του στο υπουργείο Εξωτερικών αρχίζει και τα μαζεύει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρέσβης στη Μαδρίτη κλήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας (και μόνον ο υψηλός βαθμός του αξιωματούχου δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Μαδρίτη στην εξομάλυνση της κατάστασης) και φέρεται να δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η συμπεριφορά του (σ.σ. εννοώντας τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα δεν προσιδιάζει σε πρέσβη κύρους του επιπέδου του. Είναι εντελώς εκτός γραμμής (totally out of line). Δεν επιθυμούμε να διαταραχθούν οι σχέσεις μας. Ελπίζουμε αυτό το μεμονωμένο περιστατικό να μην προκαλέσει βλάβη στις πολύ καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα».

Ήταν η συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα, Ενρίκε Βιγκέρα, στο υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο είχε κληθεί, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε σε ελληνική κυριακάτικη εφημερίδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος εμφανίστηκε απολογητικός, ενώ φέρεται να επέρριψε τις ευθύνες στον δημοσιογράφο, ο οποίος, κατά τον ίδιον, δεν απέδωσε ορθά τις δηλώσεις του.

Εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών του ζητήθηκε να ανασκευάσει τις «ατυχείς» δηλώσεις του, κάτι που, αν και συμφώνησε να κάνει, δεν το έχει πράξει, ωστόσο, μέχρι στιγμής.

Πηγή: pentapostagma.gr