Προκλητικός Τσαβούσογλου στη Θράκη: Μητέρα πατρίδα η Τουρκία για την “τουρκική” μεινότητα

Προκλητικός Τσαβούσογλου στη Θράκη: Μητέρα πατρίδα η Τουρκία για την “τουρκική” μεινότητα

Ήρθε, συζήτησε στα κρυφά εθνικά ευαίσθητα θέματα με την Κυβέρνηση της Ελλάδας που απέφυγε να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο τους, βρέθηκε στην Θράκη απ’ όπου κατάγεται και έκανε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου και την ίδια στιγμή εμείς του κάναμε… τεμενάδες αντί να τον στείλουμε αμέσως από εκεί που ήρθε.

Όταν άλλωστε πριν λίγο καιρό έχεις ψηφίσει τροπολογία για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”, μαζί μάλιστα με τη Νέα Δημοκρατία, τί να πει ο καημένος-συμπαθής κατα τ’ άλλα-Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης που τον έστειλε η Κυβέρνηση να συνοδεύει τον προκλητικό Τσαβούσογλου. Ο οποίος κατά την περιοδεία του χθες σε ΚΛομοτηνή και Ξάνθη έκανε απαράδεκτες δηλώσεις:  «Η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης. Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους», τόνισε “βαφτίζοντας” μάλιστα 150.000 Τούρκους μουσουλμάνους.
Κατά την άφιξη του το βράδυ της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, τον Τούρκο αντιπρόεδρο υποδέχτηκαν ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σε γεύμα που του παρέθεσε η ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή, ανέφερε ότι αισθάνεται περηφάνια που επισκέπτεται τη γενέτειρά του, Κομοτηνή, με τον τίτλο του Τούρκου αντιπροέδρου.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, το ταξίδι του στην Ελλάδα λειτουργεί ως προπομπός της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, που επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καλής γειτονίας των δύο χωρών.

Με τις σχέσεις καλής γειτονίας, ωστόσο, δεν συνάδουν οι δηλώσεις που έκανε από τη Θράκη ο Τούρκος αντιπρόεδρος, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει ευθέως για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, η οποία μάλιστα -κατά τον ίδιο- αριθμεί «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους».
Δίχως να σεβαστεί, δε, τη χώρα που τον φιλοξενεί, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», για να υποστηρίξει μάλιστα ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο.
Προχωρώντας, δε, έτι περαιτέρω, είπε ότι αυτές οι μειονότητες «μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα», αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται, όπως υποστήριξε.


Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.


«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ, αλλά επειδή είμαι ένας βουλευτής της Προύσας, που κατάγεται από τη Δυτική Θράκη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης και γνωρίζουν ότι η μειονότητα έχει κάποια προβλήματα. «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε» ανέφερε.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, που δεν έχουν επιλυθεί για χρόνια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν είναι εύκολο να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είπε ακόμη ότι ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τι σημαίνει μειονότητα, είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων, παρά τις δυσκολίες.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, με τον ίδιο τρόπο, θα κάνει βήματα, για να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη.
Για τις επαφές του στην Αθήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι ήταν σημαντικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Αυτό που είδα, είναι ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Η συζήτηση είναι η αρχή όλων. Είναι πολύ σημαντικό να τραβάς τις κουρτίνες και να θέτεις όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Αν αυτά μπορείς να τα εκφράσεις, τότε αισθάνεστε καλύτερα τα κανάλια που μπορούν να ανοίξουν ενώπιόν σας για τη λύση» είπε χαρακτηριστικά.

Μυστικά κρατάει η Κυβέρνηση

τα θέματα που συζήτησε με τον Γαβρόγλου

Με τους Έλληνες αξιωματούχους συζήτησε, όπως είπε, και την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα. «Μακάρι, όταν έρθει εδώ, να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στις συνομιλίες που θα έχουμε» σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έλαβε άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών και επισκέπτεται τη Θράκη, συνοδευόμενος από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) της Τουρκίας, αλλά και από στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ).
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει τι είδους θέματα εκπαίδευσης συζήτησε, χθες, ο Χακάν Τσαβούσογλου με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα ερωτήματα για την προσπάθεια συσκότισης ή απόκρυψης της ατζέντας των συζητήσεων…

Ο κ.Τσαβούσογλου, αφού χθες βράδυ βρέθηκε και στο χωριό Δειλινά της Ροδόπης απ’ όπου και κατάγεται, τελικά αναχώρησε στις 12 το βράδυ από το αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης με απ ευθείας πτήση για την Τουρκία. Κι αν αυτός ήταν τόσο προκλητικός, σκεφθείτε τί μας περιμένει όταν θα έρθει σε λίγο καιρό ο ταγίπο Ερντογάν στην Ελλάδα.