Δήμος Σαμοθράκης: Στα αμέσως επόμενα 24ωρα θα λυθεί το πρόβλημα ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας

Δήμος Σαμοθράκης: Στα αμέσως επόμενα 24ωρα θα λυθεί το πρόβλημα ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας

Την βεβαιότητα ότι μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα θα λυθεί το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Σαμοθράκης μετά την ακινησία του ΣΑΟΣ ΙΙ, εξέφρασε με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση ο δήμος Σαμοθράκης.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: “Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με το θέμα της ακινησίας του ΣΑΟΣ ΙΙ και τη διακοπή ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Σαμοθράκης, όλα δείχνουν ότι μέσα στα λίγα επόμενα 24ώρα το πρόβλημα θα λυθεί”.

Γλήνιας: Δώστε λύση και φέρτε το ΣΑΟΝΗΣΟΣ

Το γεγονός ότι χθες που σταμάτησαν τα δρομολίγια του ΣΑΟΣ ΙΙ λόγω ακινησίας προκειμένου να υποβληθεί για λόγους ασφαλείας στους απαραίτητους ελέγχους και επισκευές και ο κίνδυνος η Σαμοθράκη να μείνει για πολύ καιρό χωρίς οχηματαγωγό πλοίο, προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου των επαγγελματιών του νησιού Γιάννη Γλήνια.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό STATUS 94.2, ο κ.Γλήνιας επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση του Υπουργείου να φροντίσει για την αντικατάσταση του πλοίου, κάτι που έπρεπε να είχε ήδη υλοποιηθεί, υπό την πίεση της αυτοδιοίκησης. Κι αυτό γιατί το μοναδικό πλοίο που εκτελεί δρομολόγια είναι το ταχύπλοο ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 1, που δεν έχει όμως την δυνατότητα να μεταφέρει οχήματα με εμπορεύματα και υλικά οικοδομών ή βαριά μηχανήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή διεξαγωγή των έργων στις κατεστραμμένες υποδομές του νησιού.

Μάλιστα ο Γιάννης Γλήνιας, δείχνοντας ότι πάνω απ’ όλα βάζει το καλό του νησιού και την εξυπηρέτηση των κατοίκων του, αν και είναι σε όλους γνωστό πως δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τον πλοιοκτήτη της SAOS Ferries Φώτη Μανούση, πρότεινε μιλώντας στον Σταύρο Αποστολίδη να έρθει το ΣΑΟΝΗΣΟΣ και να αντικαταστήσει το ΣΑΟΣ ΙΙ, με επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αν σε αυτές μόνο οφείλεται η καθυστέρηση από το υπουργείο της δρομολόγησης του.

“Κάθε βδομάδα χρειάζεται να έρχονται 35 νταλίκες με υλικά και εμπορεύματα στο νησί. Γίνονται εργασίες αποκατάστασης μετά τις καταστροφές και χρειάζονται υλικά. Πως θα έρθουν όλα αυτά; Σταματούν τα πάντα. Υπάρχει αυτή την στιγμή ένα ΣΑΟΝΗΣΟΣ που το ετοιμάζει ο Φώτης ο Μανούσης εδώ και πολύ καιρό. Δεν γνωρίζω ποιές είναι ακριβώς οι εκρεμμότητες, ούτε τις προθέσεις της εταιρείας. Αν δεν είναι λόγοι ασφαλείας και μόνο γραφειοκρατικό θέμα. Αν θα μπορέσουν να επιλυθούν τα θέματα αυτά κοαι να έρθει πλοίο στο νησί γιατί αλλιώς θα τρέχουμε όλοι μαζί”.

ΣΑΟΝΗΣΟΣ: Λύθηκε το θέμα πυρανίχνευσης,

κατάλληλος ο γερανός καθαίρεσης σωσίβιας λέμβου

Όσον αφορά τα δυο θέματα που παρέμεναν σε εκκρεμότητα και οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας δεν έδιναν την συγκατάθεση τους για την δρομολόγηση του ΣΑΟΝΗΣΟΣ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η εταιρεία έστειλε στον υπουργό Παναγιώτη Κουρουνπλή έγγραφο στις αρχές Νοέμβρη όπου αναφέρει πως εξασφάλισε το νέο σύστημα πυρανίχνευσης πείθοντας την κατασκευάστρια εταιρεία του να παραδώσει σύστημα που προορίζονταν για άλλο ναυπηγούμενο πλοίο και το ο σύστημα αυτό τοποθετήθηκε στο ΣΑΟΝΗΣΟΣ.

Όσο για τον γερανό που κατεβάζει τις σωσίβιες λέμβους, οι υπηρεσίες ζητούν έκδοση νέου πιστοποιητικού που δεν ισχύει ούτε για τα μέσα καθαίρεσης που διαθέτει το  ΣΑΟΣ ΙΙ αλλά ούτε και για άλλο πλοίο που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Μάλιστα το μέσο καθαίρεσης της σωσίβιας λέμβου που τοποθετήθηκε στο ΣΑΟΝΗΣΟΣ και προέρχεται από άλλο πλοίο της εταιρείας, το ΝΟΝΑ ΜΑΙΡΗ, εκεί κρίνεται κατάλληλο ή και για άλλο ποποιοδήποτε πλοίο, ενώ να κρίνεται ακατάλληλο για το ΣΑΟΝΗΣΟΣ.