Πρωταθλητής ο Έβρος στις παράνομες συνταγογραφήσεις με 33 γιατρούς που ζημίωσαν το Δημόσιο

Πρωταθλητής ο Έβρος στις παράνομες συνταγογραφήσεις με 33 γιατρούς που ζημίωσαν το Δημόσιο

Ο νομός Έβρου είναι δυστυχώς… πρωταθλητής στις παράνομες συνταγογραφήσεις γιατρών με ψεύτικα στοιχεία ασθενών, για ιατρικά επιθέματα, που ζημίωσαν με εκατομμ’υρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για το γνωστό ζήτημα που απασχόλησε την επικαιρότητα πριν από μικρό χρονικό διάστημα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, 2 ιατροί από Εβρο και Ροδόπη είχαν ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ εκδίδοντας συνταγές με ψεύτικα στοιχεία. Οι ιατροί λειτουργούσαν προς όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών και των μεσαζόντων καθώς χρέωναν στο Ελληνικό Δημόσιο και υλικά τα οποία δεν ήταν απαραίτητα για τους ασθενείς αλλά και το εξαπατούσαν καθώς σε όλες τις συνταγές που έγραφαν χρησιμοποιούσαν την ίδια φωτογραφία που υποτίθεται πως είχε ληφθεί από τον ασθενή.

Τώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όσον αφορά τον Έβρο δεν επρόκειτο μόνο για έναν ιατρό αλλά …για 33!!! Το ποσό που οι ιατροί αυτοί καταχράστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με τις συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες παραμένει άγνωστο. Σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ο αριθμός των ιατρών που συμμετείχαν σε παράνομες συνταγογραφήσεις με ψεύτικα στοιχεία έχει ως εξής:

Δράμα: 10

Εβρος: 33

Καβάλα: 14

Ξάνθη: 13

Ροδόπη: 10

Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ εντόπισαν εκατοντάδες ιατρούς από κάθε μέρος της Ελλάδας να συνταγογραφούν επιθέματα κατακλίσεων, χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία που είναι απαραίτητη, από το 2015, προκειμένου να συνοδεύει την ηλεκτρονική συνταγή. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δηλώθηκε αναληθώς στη γνωμάτευση και η συνύπαρξη νόσου Σακχαρώδους διαβήτη σε ασφαλισμένους στους οποίους χορηγήθηκαν επιθέματα.

Από το καλοκαίρι του 2015 ισχύει η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τα επιθέματα κατακλίσεων και η υποχρεωτική προσκόμιση φωτογραφίας από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς που χρειάζεται επίθεμα. Με την βοήθεια της τεχνολογίας ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία!

Στο πόρισμα των ελεγκτών αναφέρεται:

“Διερευνήθηκε υπόθεση, με βάση στοιχεία της Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, όπου διαπιστώθηκε ότι πλέον των 1000 ιατρών παραβαίνουν την οδηγία του ΕΟΠΥΥ περί έκδοσης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για χορήγηση επιθεμάτων κατακλίσεων με χρήση και της εικόνας του έλκους. Χρησιμοποιείται δηλ. η ίδια φωτογραφία βλάβης, από διαφορετικούς ιατρούς ή τον ίδιο γιατρό, για διαφορετικούς ασφαλισμένους, με χρήση αναληθών στοιχείων (ανεύρεση φωτογραφιών βλάβης δέρματος που επισυνάφθηκαν σε περισσότερες της μίας γνωμάτευσης).”

Οι φωτογραφίες έλκους ταυτοποιήθηκαν μεταξύ τους με τη μέθοδο της ψηφιακής ανάλυσης, από τη Δ/νση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις δηλώθηκε αναληθώς στη γνωμάτευση και η συνύπαρξη νόσου Σακχαρώδους διαβήτη σε ασφαλισμένους στους οποίους χορηγήθηκαν επιθέματα.

Πηγή: rodopinews.gr