Εκκένωση Ανατολικής Θράκης: “Ο ξεριζωμός είναι πικρός, 95 χρόνια μετά”

Εκκένωση Ανατολικής Θράκης: “Ο ξεριζωμός είναι πικρός, 95 χρόνια μετά”

 

Μια σπουδαία εκδήλωση μνήμης για τα 95 χρόνια από την εκκένωση της Ανατολικης Θράκης, διοργανώνεται την Κυριακή 12 Νεομβρίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών.

“Ο ξεριζωμός είναι πικρός φέρνει πόνο και λυγμό και μένουν θύμησες τρανές από τις πατρίδες που αναγκάζεσαι να φύγεις “. Τα αηδόνια της Ανατολής και τα πουλιά της Δύσης κλαίγουν αργά, κλαίγουν ταχιά, κλαίγουν το μεσημέρι. Κλαίγουν την Ανδριανούπολη την πολυκουρσεμένη.
Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 09:40 π.μ οι Θρακιώτες Αθηνών της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ι. Ν. Αγ. Ελευθερίου ,οδού Αχαρνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών , θα πραγματοποιήσουν τρίπτυχη εκδήλωση (Αρχιερατική θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση- ομιλία και τιμητικές βραβεύσεις -θεατρικό δρώμενο και χοροί της Θράκης ) στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών για τα 95 χρόνια από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης ως επακόλουθο της συνθήκης των Μουδανιών.

Μετά την Θεία λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού θα υπάρξει σύντομη αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από την γραμματέα του συλλόγου Ορεστιαδιτών εν Αθηναΐς την κ. Αικατερίνη Χάδου και θα τιμήσουν:

  • Τον κτήτορα του ιερού ναού του Αγίου Ελευθέριου τον π. Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο
  • τον Θρακιώτη π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου για την πρόσφορα του στην εκκλησία της Ελλάδος και στην πρόσφορα του στους Θρακιώτες Αθηνών ,
  • τον κ. Βαγγέλη Δημούδη για την εν γένει προσφορά του για την θρακιώτικη μουσική –χορό –παράδοση της Θράκης μας και τέλος
  • τον Θρακιώτη κ. Νικόλαο Βαφειάδη γραμματέα του Δ.Σ του δήμου Αθηναίων και για την προσφορά του στην Θράκη και στους Θρακιώτες Αθηνών.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί στο προαύλιο του ναού με θεατρικό δρώμενο και αναπαράσταση των γεγονότων της εκκένωσης και θα παρουσιαστούν θρακιώτικοι χοροί από τα παρακάτω χορευτικά.
1. Θρακιώτες Αθηνών (χοροί από τους Γκαγκαβούζιδες Έβρου , διδασκαλία κ. Μιχάλης Κυπριανού χοράρχης κ. Απόστολος Βαλσαμάς)
2. Σύλλογος Μακεδόνων και θρακών Φυλής (χοροί από Το Σουφλί, διδασκαλία κ. Ελένη Φιλλιπίδου)
4. Σύλλογος Θρακιωτών και φίλων Θράκης  (χοροί από τα Πετρωτά χοροδιδάσκαλος κ .Μιχάλης Κυπριανου)
5. Σύλλογος Θρακιωτών Ανατολικής Αττικής- Κορωπίου (χοροί από Ελληνοχώρι χοροδιδάσκαλος κ. Αντώνης Κωστόπουλος.)
6. Πολιτιστικός Σύλλογος Πρόοδος  (Χοροί από την Νέα Βύσσα Έβρου χοροδιδάσκαλος κ Ηλίας Λάζαρου)
7. Χορευτική ομάδα γονέων του 39 Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (χοροί Αρβανιτών και Μακράς Γέφυρας Ανατολικής Θράκης ,διδασκαλία κ. Γεώργιος Αλούκος.)

Την εκδήλωση θα συνοδευόσουν μουσικά ο κ. Βαγγέλης Δημούδης  (ούτι και τραγούδι) , η κΕφη Βαϊρλή (τραγουδι). οκ .Παναγιώτης Κωνσταντινίδης stanti(ακορντεόν) , ο κ. Μανώλης Δημούδης (κρουστά) , ο κ. Μιχάλης Κυπριανού (γκάιντα ), ο κ.Παπαϊωάννου Τρύφωνας (κλαρίνο). κ. Απόστολος Βαλσαμάς (ούτι) .

Για την ενδυματολογική κάλυψη των χορευτικών χρησιμοποιήθηκαν φορεσιές από το θρακιώτικο βεστιάριο του Γεωργίου Αρβανίτη (φορεσιές των Γκαγκαβούζιδων-Σουφλίου-Πετρωτών-Μακράς Γέφυρας και Αρβανίτικες )από τον σύλλογος Κορωπίου (Ελληνοχώρι) από συλλογή της κ Μαρίας Κουκουλάκη (Βύσσα) .Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι κύριες των Θρακιωτών Αθηνών θα προσφέρουν κεράσματα .

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα επακολουθήσει Θρακιώτικος χορός για όλους στο προαύλιο χώρο του ναού.
Προσκαλούμε όλους Θρακιώτες και μη να τιμήσουν μαζί μας τους περί 450.000 Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από την πατρική Θρακική γη της Ανατολικής Θράκης 95 χρόνια πριν .

 Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Α  Ε Ι Σ Ο Δ Ο Σ

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*