Η χρυσή προτομή που βρέθηκε στην Πλωτινόπολη πότε θα μεταφερθεί στο Διδυμότειχο;

Η χρυσή προτομή που βρέθηκε στην Πλωτινόπολη πότε θα μεταφερθεί στο Διδυμότειχο;

Ολόκληρη επιχείρηση θα στηθεί και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες οργάνωσης της, προκειμένου να μεταφεθούν στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης που θα ανοίξει σύντομα τις πύλες του για το κοινό, από το αντίστοιχο της Κομοτηνής πολλά εκθέματα. 

Συγκεκριμένα, αναμένεται να μεταφερθούν και να εκτίθενται πλέον στην Αλεξανδρούπολη, 5 πήλινες σαρκοφάγοι, 18 μεγάλα αγγεία, 34 γλυπτά διαφόρων διαστάσεων. Αυτά είναι μερικά από τα αντικείμενα που με μεγάλη προσοχή θα συσκευαστούν και θα μεταφερθούν από την Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη από μεταφορική εταιρεία και με τη φροντίδα και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου. Στη δύσκολη επιχείρηση θα εμπλακούν 3 τεχνικοί έργων τέχνης, και 13 κιβώτια ειδικά για μεταφορά έργων τέχνης.
Η εκκρεμότητα της μεταφοράς των αρχαιοτήτων του Έβρου από την Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη θα έχει λυθεί μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψε η Εφορεία με μεταφορική εταιρεία που έχει έδρα την Ελευσίνα. Το κόστος για τις εργασίες και τις υπηρεσίες που θα παρέχει η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 23.200 ευρώ.

Τα αντικείμενα που θα μεταφερθούν από την Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη είναι:
– 330 πλαστικά τελάρα
– 60 ξύλινες κάσες
– 35 χαρτόκουτα μεγάλων διαστάσεων
– 50 πλαστικά κιβώτια διαφόρων διαστάσεων
– 5 πήλινες σαρκοφάγοι
– 2 χάλκινοι λυχνοστάτες
– 1 πήλινος λουτήρας
– 18 μεγάλα αγγεία
– 34 γλυπτά (λίθινα μαρμάρινα) διαφόρων διαστάσεων

Ένα χρόνο λειτουργεί το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, αλλά

η χρυσή προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου παραμένει στην Κομοτηνή

Όλα αυτά συμβαίνουν πριν ακόμα αρχίσει να λειτουργεί το νέο Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, αλλά  η Χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου. (193 – 211 μ.Χ.).  που βρέθηκε το 1965, κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες και σε βάθος 1,60 μ.  στηυν Πλωτινόπολη, παραμένει στο Μουσείο Κομοτηνής και ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα μεταφερθεί στην πόλη που βρέθηκε.

Πρόκειται για έργο από καθαρό χρυσό, με μέγεθός λίγο μικρότερο από το φυσικό και κατασκευασμένο με την τεχνική της σφυρηλάτησης. Ο αυτοκράτορας εικονίζεται γενειοφόρος να φοράει φολιδωτό θώρακα με γοργόνειο στο στήθος. Τα μαλλιά του είναι διαμορφωμένα σε ελλειψοειδείς βοστρύχους και αποδίδονται διαφορετικά από τη γενειάδα. Το πρόσωπό του είναι ευρύ, τα μάτια μεγάλα, και η ίριδά τους δηλώνεται με χάραξη. Λείπει μόνο μικρό κομμάτι από το πρόσθιο αριστερό τμήμα της, ενώ ένα άλλο είναι συγκολλημένο.

Επικαλούνται την έλλειψη 24ωρης φύλαξης

Κανείς από τουςε αμόδιους δεν φαίνεται να ασχολείται με το γεγονός ότι στο Βυζαντινό Μουσείο της πιο ιστορικής πόλης του Έβρου και της Θράκης, της “πόλης των κάστρων” και των τριών αυτοκρατόρων, της πόλης που έγινε για κάποιο χρονικό διάστημα και πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους, δεν υπάρχει το σπουδαιότερο εύρημα της και παραμένει στην Κομοτηνή.

Κι αυτό είναι-δυστυχώς για μια ακόμη φορά-ενδεικτικό της απαράδεκτης αντιμετώπισης που έχει το Διδυμότειχο από την Κεντρική εξουσία, τους τοπικούς θεσμικούς εκπροσώπους και τις υπηρεσίες της. Οι ευθύνες όλων αυτών είναι τεράστιες. Όπως μάθαμε, ως λόγο για την μη μεταφορά της χρυσής προτομής, την οποία ο δήμος Διδυμοτείχου ζητάει συνέχεια, είναι λόγοι ασφαλείας γιατί δεν υπάρχει 24ωρη φύλαξη στο μουσείο λόγω έλλειψης προσωπικού. Κι επειδή για την έλλειψη αυτή ισχυρίζονται πως η οικονομική στενότητα δεν επιτρέπει να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, αρνούνται και να μεταφερθεί το σπουδαίο αυτό εύρημα στο Διδυμότειχο.

Το θέμα μάλιστα τέθηκε πρόσφατα από τον δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη  και πάλι στην προϊσταμένη της εφορίας κ.Καραδήμα που βρέθηκε για επίσκεψη στο Διδυμότειχο, αλλά πήρε την ίδια απάντηση. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η Κεντρική εξουσία και οι εδώ υπηρεσίες της, αδιαφορούν για το Διδυμότειχο και σ’ αυτό ασφαλώς σημαντικές είναι οι ευθύνες και των  τοπικών αρχόντων, οι οποίοι θα πρέπει να διεκδικήσουν πιι δυναμικά και να πάρουν αυτά που δικαιούται η πόλη τους.

Γιώργος Πιτιακούδης

Μοιραστείτε το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*