Επίσκεψη στην Ορεστιάδα και το Εργοστάσιο Ζάχαρης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση

Επίσκεψη στην Ορεστιάδα και το Εργοστάσιο Ζάχαρης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση

Επίσκεψη στην Ορεστιάδα και συγκεκριμένα στο Εργοστάσιο Ζάχαρης της πόλης, πραγματοποίησε σήμερα ο του Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα  Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή.

Στα πλαίσια του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, το οποίο ξεκίνησε σήμερα στην Κομοτηνή με κύριο θέμα τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα με βασικό άξονα το μέλλον και την εύρυθμη λειτουργία της βιομηχανίας στην περιοχή μας. Παρόντες ήταν η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσσα Γκαρά και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ.

“Τέλος 2017 η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών”

Ο κ. Χαρίτσης ενημερώθηκε για τα θέματα και τα προβλήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και ιδιαίυερα αυτά που αφορούν το εργοστάσιο της Ορεστιάδας που ξεκίνησε την καμπάνια του πριν λίγες ημέρες και διαβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ότι η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών θα γίνει ως το τέλος του 2017.

«Συζητήσαμε τις προτάσεις για να δούμε την επόμενη μέρα, η οποία δεν αφορά μόνο στο να κρατήσουμε την επιχείρηση ζωντανή . Αυτό το καταφέραμε, αλλά και πως θα την ενισχύσουμε και θα την μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Χαρίτσης, εκτιμώντας ότι «υπάρχει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η τευτλοπαραγωγή αλλά και από τους εργαζόμενους, να βοηθήσουν την επιχείρηση να παίξει πιο σημαντικό ρόλο».

Επιπλέον χαρακτήρισε την φετινή παραγωγή «πολύ καλύτερη από πέρυσι» σημειώνοντας ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η επόμενη θα είναι ακόμη καλύτερη». «Με αυτό κατά νου και έχοντας υπόψη πως πρέπει να ενισχυθεί η αξιοπιστία της επιχείρησης και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγρότες προς αυτήν και αυτό ήταν και το βασικότερο πρόβλημα κατά το προηγούμενο διάστημα, προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι πρόσφατα έχουν διανεμηθεί συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τη βιομηχανία, προς εξόφληση μέρος των οφειλομένων προς τους παραγωγούς, ενώ ήδη έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της διοίκησης, για μεταφόρτωση των ποσοτήτων τεύτλων που έχουν συγκομιστεί και συγκεντρώθηκαν σε στοίβες τις τελευταίες ημέρες στα χωράφια, να μεταφορτωθούν με φορτωτές του Ελληνικού Στρατού, χωρίς να επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά οι αγρότες.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΒΖ είναι η πιο σημαντική επιχείρηση για τον πρωτογενή τομέα, παραδέχθηκε ότι «τα προβλήματα είναι πολλά , παραμένουν αλλά δεν γίνεται προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας» και ότι «αυτά έχουν να κάνουν με τον τρόπο που ασκήθηκε η διοίκηση εδώ και δεκαετίες και μάλιστα υποθέσεις κακοδιαχείρισης έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη». Τέλος , διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια για την ενίσχυση της ΕΒΖ θα συνεχιστεί, λέγοντας «έχουμε εμπιστοσύνη στη διοίκηση και τους εργαζομένους οι οποίοι σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες έβαλαν πλάτη και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν και στο επόμενο διάστημα».

ΠΗΓΉ: ΕΡΤ Ορετιάδας

Ρεπορτάζ-Σύνταξη: Δήμητρα Παρασκευοπούλου

Νωρίτερα από την Κομοτηνή ο κ.Χαρίτσης αναφέρθηκε σε τρία νέα μεγάλα έργα που έχουν όχι μόνο τοπική αλλά εθνική και περιφερειακή σημασία, δηλ.:

1. Στην αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και τη δημιουργία ολοκληρωμένου κυκλώματος μεταφορών.

2. Στην αναβάθμιση του εμπορικού και του επιβατικού λιμένα Καβάλας που θα διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητές του.

3. Στη χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου.

Όπως υπογράμμισε, «τα έργα αυτά με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, θα αναβαθμίσουν τους εμπορικούς και μεταφορικούς κόμβους της Βόρειας Ελλάδας, θα βελτιώσουν σημαντικά τις εμπορικές σχέσεις της χώρας με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη και θα στηρίξουν αποφασιστικά την τοπική παραγωγή και οικονομία».

Σχετικά με υποδομές στην υγεία, την ποιότητα ζωής και στα υδρευτικά δίκτυα, έχουν υποβληθεί δέκα προτάσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ για την επέκταση και το εκσυγχρονισμό των δικτύων, από όλους τους νομούς της περιφέρειας, όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε επίσης ότι μετά και τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν όλες οι ώριμες προτάσεις.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*