Επίσκεψη Σταθάκη στο Γεωθερμικό Πεδίο Αρίστεινου και στήριξη των ΑΠΕ της Αλεξανδρούπολης

Επίσκεψη Σταθάκη στο Γεωθερμικό Πεδίο Αρίστεινου και στήριξη των ΑΠΕ της Αλεξανδρούπολης

Επίσκεψη στο Γεωθερμικό Πεδίο Αρίστεινου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ξεκινώντας την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή. 

Ο κ.Σταθάκης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και τον Αντιδήμαρχο Τραιανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα, τον άνθρωπο που χρόνια τώρα έδωσε αγώνα για την αξιοποίηση της γεωθερμίας αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή και ήδη τα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται, ενημερώθηκε από αυτόν για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Όλα αυτά μάιστα έγιναν παρουσία του Εβρίτη Προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος έμπρακτα στηρίζει τις συγκεκριμένες προσπάθειες. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στηρίζουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αξιοποίηση τους στην Αλεξανδρούπολη και όλην την περιοχή του Έβρου. Με την Γεωθερμία, την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων από φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως αυτή που έχει προτείνει ο Γιάννης Φαλέκας να δημιουργήσουν από κοινού οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, το φυσικό αέριο με τους αγωγούς και τους σταθμούς μεταφόρτωσης και οτιδήποτε αφορά τις ΑΠΕ.

Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο των ενεργειακών αναλύσεων

του Υπουργού περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη 

Χθες άλλωστε στην Κομοτηνή κατά την ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, ο κ.Σταθάκης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασης του στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και στην αξιοποίηση του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Όσον αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια, ώστε να καλύψει άλλες πέντε μεγάλες πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) υπογράμμισε ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, με στόχο έως το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από αυτές. Στάθηκε, επίσης, στη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη της περιοχής, τεχνολογίες νέων μορφών ενέργειας (γεωθερμία, αιολικά, βιοαέριο, βιομάζα), συνδυασμένες με την αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες).

Η αξιοποίηση των Α.Π.Ε. μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την περιοχή, πρόσθεσε ο Υπουργός. Το σχετικό νομοσχέδιο που σύντομα θα έλθει στη Βουλή, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να συμμετέχουν δυναμικά σε ενεργειακά εγχειρήματα αποκτώντας διττό ρόλο, ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας.

Ακόμη, σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης που συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο για τις κατοικίες μέσω του νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» το οποίο θα ξεκινήσει το Νοέμβριο, όσο και για τα δημόσια κτήρια μέσω σχετικού εργαλείου που προωθείται.

Μια ακόμη μεγάλη τομή αποτελεί η θεσμοθέτηση του νέου λατομικού νομοσχεδίου, που εκσυγχρονίζει το απαρχαιωμένο, πολύπλοκο και αποσπασματικό ισχύον θεσμικό πλαίσιο. «Η λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα (π.χ. μάρμαρα, ζεόλιθος) αποτελεί ένα από τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και σημαντικό κομμάτι της στρατηγική μας είναι η βιώσιμη περαιτέρω ανάπτυξή της», δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Υπενθύμισε, δε, ότι ο λατομικός  κλάδος περιλαμβάνει περίπου 150 λατομεία, που αντιστοιχούν σε 3.000 με 3.500 τοπικές θέσεις εργασίας.