Παρατημένο καταστρέφεται το παλιό Δημοτικό σχολείο Απαλού (φωτορεπορτάζ)

Παρατημένο καταστρέφεται το παλιό Δημοτικό σχολείο Απαλού (φωτορεπορτάζ)

Εικόνες εγκατάλειψης και καταστροφής που προκαλούν λύπη, αντικρύζει κανείς περνώντας από το παλιό Δημοτικό σχολείο Απαλού, λίγο έξω από την πόλη της Αλεξανδρούπολης και δίπλα στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος”

Όπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε από τις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστηςτου evros-news.gr, το συγκεκριμένο σχολείο το έχουν παρατήσει εντελώς στην τύχη του και γίνεται έρμαιο στην καταστροφική μανία διαφόρων που συχνάζουν εκεί αλλά και στην διάβρωση από το πέρασμα του χρόνου.

Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου συγκροτήματος. Αν δηλαδή ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) ή στον δήμο Αλεξανδρούπολής. Ακόμα πάντως και αν δεν είναι στην αρμοδιότητα του τελευταίου, θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για την αξιοποίηση του σχολικού αυτού συγκροτήματος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες δράσεις. Με τις υπηρεσίες του δηλαδή να το συντηρήσει, να ανακαινήσει όποια μέρη χρειάζονται και να το παραχωρήσει για χρήση σε συλλόγους ή ακόμα και σε ΚΟΙΝΣΕΠ νέων ανθρώπων, προκειμένου να δημιουργήσουν εκεί το επαγγελματικό ή επιχειρηματικό τους ξεκίνημα.

Το παλιό δημοτικό σχολείο του Απαλού, δεν είναι άλλωστε το μοναδικό στην περιοχή που παρατημένο καταστρέφεται. Το ίδιο ισχύει και για σχολικά συγκροτήματα άλλων χωριών του δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως της Αμφιτρίτης για παράδειγμα, αλλά και σε όλο το νομό Έβρου.

Μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω ΕΣΠΑ εξήγγειλε η Κυβέρνηση

Πρόσφατα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από τις 8 Ιανουαρίου 2018 θα γίνονται δεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης για την ανάδειξη «ξεχασμένων» ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι δήμοι στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ με τίτλο: “Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας”.

«Με το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτούμε την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των δήμων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

«Κτίρια που παρέμεναν αδρανή και επιβάρυναν οικονομικά τους δημότες θα μετατραπούν σε σημαντικές εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και σε νέες πηγές εσόδων για τους δήμους. Πρόκειται για δράση που συνδυάζει αρμονικά τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών εμβληματικών κτιρίων με την οικονομική ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Η περίπτωση του παλιού Δημοτικού Σοχλείου Απαλού είναι λοιπόν μια τέτοια και δεν θα πρέπει να παραμείνει παρατημένπ και εγκαταλελειμμένο.