ΟΛΑ Α.Ε: Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μας ζήτησε παραχώρηση χρήσης 43 στρεμμάτων για 13 χρόνια

ΟΛΑ Α.Ε: Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μας ζήτησε παραχώρηση χρήσης 43 στρεμμάτων για 13 χρόνια

Την παραχώρηση χρήση για 13 χρόνια για εκτέλεση έργου της έκτασης 43 στρεμμάτων στην δυτική Χερσία Ζώνη ζήτησε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.), σύμφωνα μεανακοίμωση που εξέδωσε ο τελευταίος και υπογράφει ο Πρόεδρος του Χρήστος Δούκας.

Απαντώντας ουσιαστικά στο evros-news.gr που έγραψε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης πανηγύριζαν ρόσφατα για την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης αν και έχει ενοικιαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΛΑ εδώ και αρκετό καιρό, ο κ.Δούκας ουσιαστικά… εκθέτει τον δήμαρχο κ.Λαμπάκη, αφού επισημαίνει ότι ο δήμος δεν ζήτησε την κυριότητα της συγκεκριμένης έκτασης με την τροποποίηση της ζώνης Λιμένα όπως έκανε ο δήμος Καβάλας για παράδειγμα, αλλά την παραχώρηση χρήσης προσωρινά για 13 χρόνια και μάλιστα με ετήσθιο ενοίκιο.

Η ανακοίνωση του ΟΛΑ Α.Ε αναφέρει:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΑ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Για την σωστή και πλήρη  ενημέρωση των δημοτών και κάθε ενδιαφερόμενου, καθώς επίσης  και την αποκατάσταση απόψεων που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.)  πληροφορεί ότι:

 1. Το αίτημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης προς τον ΟΛΑ αφορούσε στην «παραχώρηση χρήσης για εκτέλεση έργου» έκτασης περίπου 43 στρ. τμήματος της δυτικής Χερσαίας Ζώνης, για χρονικό διάστημα 13 ετών. Αφορούσε δηλαδή μία έκταση, στην οποία πρόκειται να γίνουν έργα αναβάθμισης με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομο, αθλοπαιδιές κ.α., βάσει μελέτης που έχει συνταχθεί και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020. Βασικό προαπαιτούμενο για την ωριμότητα του φακέλου και επομένως τη χρηματοδότηση του έργου ήταν όπως, ο φορέας υλοποίησής του, δηλαδή ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, έχει και τη χρήση του χώρου για το αιτηθέν διάστημα παραχώρησης.
 2. Ο Οργανισμός Λιμένα μέσω του Διοικητικού του Συμβουλίου και στη συνέχεια ο μέτοχός του, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και της κοινωνικής του ευθύνης, της συνεργασίας με όλους τους θεσμικούς φορείς καταρχήν και επ’ αγαθώ των δημοτών και της ικανοποίησης του διαχρονικού αιτήματος των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης για την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένος, συμφώνησαν κι αποφάσισαν την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης που αιτήθηκε ο Δήμος.
 3. Η ανωτέρω διαδικασία παραχώρησης υπάγεται στις διατάξεις του Άρθρου 24 του ν.2971/2001 περί παραχωρήσεων σε ζώνες λιμένων αρμοδιότητας Οργανισμού Λιμένος Α.Ε., που συνοδεύεται από εκτέλεση έργου. Βάσει αυτών, οι Αποφάσεις του Δ.Σ. του Ο.Λ.Α. Α.Ε και του μετόχου του και επομένως η παραχώρηση χρήσης της έκτασης  των 43 στρ. για  την εκτέλεση του έργου της ανάπλασης, όπως επίσης και η ίδια η μελέτη και η εκτέλεση του έργου, έπρεπε να εγκριθούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) με σχετική απόφαση του Υπουργού.
 4. Ως κατάληξη των ανωτέρω ενεργειών – διαδικασιών, πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο ΝΑ.Ν.Π. – με απόφαση του Υπουργού κ. Π. Κουρουμπλή – ενέκρινε την παραχώρηση, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί το καθοριζόμενο από τη μελέτη έργο αναβάθμισης της περιοχής.
 5. Η προαναφερόμενη έκταση, η χρήση της οποίας παραχωρήθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, εξακολουθεί να ανήκει και σήμερα στη Χερσαία Ζώνη του λιμένα.
 6. Η διαδικασία για τον οριστικό αποχαρακτηρισμό και εν συνεχεία παραχώρηση – και όχι μόνο για 13 χρόνια – εκτάσεων της Χερσαίας Ζώνης στον Δήμο προβλέπει:

–    επικαιροποίηση του Master Plan του λιμένα για την διακρίβωση τυχόν εκτάσεων που δεν εξυπηρετούν σήμερα ή στο μέλλον λιμενικές υπηρεσίες,

–    αποχαρακτηρισμόαπένταξη των εκτάσεων αυτών από την Χερσαία Ζώνη μέσω της διαδικασίας τροποποίησης της χερσαίας ζώνης λιμένα, που διέπεται από τις διατάξεις του Άρθρου 21 ν.2971/2001 και σχετική  τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του 2003 (μεταξύ Ο.Λ.Α. και Ελληνικού Δημοσίου)

–    οριστική απόδοση – παραχώρηση των εκτάσεων αυτών στους όμορους Δήμους ύστερα από ανάλογο αίτημα.

 1. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει από τον Οργανισμό Λιμένος με την επικαιροποίηση του Master Plan του λιμένα, την επαναχωροθέτηση των λιμενικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεών του και τον εντοπισμό των εκτάσεων που δεν είναι αναγκαίες για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Οργανισμού, ούτως ώστε να ακολουθήσει η ανωτέρω διαδικασία απένταξής τους από τη Χερσαία Ζώνη λιμένος.
 2. Σε κάθε περίπτωση, η παραχώρηση της έκτασης των 43 στρ. για 13 χρόνια δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης να εντάξει και να υλοποιήσει μέσω του προγράμματος Β.Α.Α. το έργο αναβάθμισης της αιτηθείσας έκτασης, να μη «χαθεί»  από την πόλη μας ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ και να αναβαθμισθεί έτσι μία περιοχή στην καρδιά της πόλης προς χρήση και όφελος των δημοτών και επισκεπτών.

ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΔΟΥΚΑΣ

Πρόεδρος- Δ/νων Σύμβουλος ΟΛΑ

Η απάντηση του Evros-news.gr: Τα λέει όλα ο πρώην Λιμενάρχης κ.Νίκος Παπανικολόπουλος που γνωρίζει άριστα το θέμα και έχει χειριστεί τέτοια ζητήματα.

Επειδή το evros-news.gr ήταν το μοναδικό ΜΜΕ του Έβρου που στάθηκε κριτικά απέναντι στις εξαγγελίες Κουρουμπλή, Λαμπάκη, σας παραθέτουμε όσα δήλωσε ένας άνθρωπος που γνωρίζει άριστα τα συγκεκριμένα ζητήματα, ο Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος (ε.α) κ. Νίκος Παπανικολόπουλος.

Μιλώντας  στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό, ο κ.Παπανικολόπουλος επεσήμανε:

 1. “Είχαμε εδώ τον ίδιο τον υπουργό Ναυτιλίας και τον Γενικό Γραμμαρτέα Λιμένων και λιμενικής πολιτικής τον κ.Λαμπρίδη και αντί να τους πούμε τί θα γίνει με την εγκύκλιο που βγάλατε τον Απρίλιο του 2017 για να τροποποιήσουμε τις ζώνες λιμένα και να τις πάρουν οι δήμοι, δεν το κάναμε. Στο χώρο δηλαδή που δεν γίνονται λιμενικές δρεαστηριότητες και παραχωρήθηκε με ενοίκιο. Τίποτα δεν είπαμε γι’ αυτό.
 2. Βγαίνουν ο δήμαρχος και ο υπουργός και λέει ο κ.Κουρουμπλής ότι κινδυνεύει να πάει φυλακή γιατί υπέγραψε κάτι που δεν είναι και τόσο νόμιμο, να δώσει τα 45 στρέμματα της δυτικής χερσαίς ζώνης. Μας δουλεύετε κύριε; Τα 45 στρέμματα τον Οκτώβριο πήρε απόφαση ο δήμος ότι θα τα νοικιάσει με 5.000 ευρώ το χρόνο για 13 χρόνια όπως νοικιάζει ο άλλος το λούνα παρκ και ο άλλος το πάρκινγκ.
 3. Η ουσία είναι ότι τίποτα δεν κάναμε. Από το 2000 μιλάμε για ανάπλαση της παραλιακής ζώνης στον δήμο και επί προηγούμενων δημάρχων και προέδρων του ΟΛΑ. Πόσες φορές δεν βγήκε ο κ.Λαμπάκης με τον κ.Σκεύα και τον κ.Σταυράκογλου και πανηγύριζαν ότι ξεκινάμε με την παραλιακή;
 4. Μας παρουσιάζουν ως επιτυχία κάτι που είχε ήδη γίνει εδώ και ένα μήνα με ενοικίαση του χώρου και έρχεται ο υπουργός και ο δήμαρχος και μας λένε καταφέραμε το ακατόρθωτο. Ενώ ο δήμος δεν έχει δικαίωμα να κάνει καμιά μόνιμη κατασκευή ή παρέμβαση εκεί.
 5. Το 2017 τον Απρίλιο ο Γενικός Γραμματέας έστειλε στα Λιμενικά Ταμεία να δουν τις ζώνες λιμένα και τα κομμάτια που δεν χρησιμοποιούν να τροποοιήσουν τις ζώνες και να δοθούν στους δήμους ως κυριότητα για μόνιμα. Όπως διάβασα η Καβάλα έχει ξεκινήσει την τροποποίηση χερσαίας ζώνης για να το πάρει ο δήμος και εμείς εδώ ο δήμος τα νοικιάζει και μ΄πονο για 13 χρόνια. Επί ημερών μου η Καλαμάτα τα πήρε, το ίδιο έχει γίνει και στην Πάτρα. Κυριότητα και όχι ενοικίαση.

Άρα λοιπόν, η απάντηση του κ.Δούκα δείχνει ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης ζήτησε την παραχώρηση χρήσης από τον ΟΛΑ και όχι την τροποποίηση χερσαίας ζώνης όπως είχε τους προηγούμενους μήνες δικαίωμα να κάνει για να έρθει στην κυριότητα του δήμου ο χώρος. Επίσης το χρονικό διάστημα των 13 χρόνων και όχι των 20, 30 ή και 50 το όρισε ο ίδιος ο δήμος.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*