Πρωτοβουλία Πολιτών “Είναι στο Χέρι μας”: “Η Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή των χαμένων ευκαιριών”

 Πρωτοβουλία Πολιτών “Είναι στο Χέρι μας”: “Η Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή των χαμένων ευκαιριών”

Δριμύ κατηγορώ κατά του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη για την απένταξη πέντε ενταγμένων έργων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 20017-20013, αλλά και την μη ένταξή στο πρόγραμμα “Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης”, εξαπέλυσε με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη “Αυτόνομη Κίνηση πολιτών για το δήμο Ορεστιάδας Είναι στο Χέρι μας”.

 Η ανακοίνωση αναφέρει:  “Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2017, γίναμε για ακόμα μία φορά μάρτυρες της εκκωφαντικής ανεπάρκειας της δημοτικής αρχής. Αυτή τη φορά, κληθήκαμε να ψηφήσουμε την απένταξη 5(πέντε)!! ενταγμένων έργων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, καθώς ο δήμος Ορεστιάδας στα τέλη του 2015, δεν κατάφερε όχι μόνο να αποπληρώσει κάποιο έργο, αλλά ούτε να καταθέσει έστω ένα αίτημα πληρωμής, προκειμένου τα έργα να μεταφερθούν στο νέο ΠΑΑ 2014-2020.

Ο λόγος για 5 έργα καίριας σημασίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής της περιοχής μας, συνολικής αξίας 3,058,683.9 ευρώ. Περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, των βλαβών και διαρροών δικτύου και μηχανών, καθώς και για τη δυνατότητα νυχτερινού ποτίσματος, με όλες τις πολύ ευεργετικές ιδιότητές του για την καλλιέργεια, έγιναν καπνός, αφού 2 δημοτικές αρχές σε 2,5 χρόνια προθεσμίας, δεν κατάφεραν να τρέξουν τα έργα.

Φυσικά, για άλλη μία φορά, καμία απολύτως ευθύνη δεν ανέλαβε η δημοτική αρχή. Για την καινούρια παταγώδη αποτυχία, σύμφωνα με το δήμαρχο, φταιν οι διαδικασίες, το νομικό πλαίσιο, οι μελέτες, οι ανάδοχοι, η προηγούμενη δημοτική αρχή, η κυβέρνηση, και μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η κακιά η ώρα.

Πριν από ένα χρόνο, ο δήμος Ορεστιάδας είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης, όταν απέτυχε να καταθέσει μία πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση, για την ένταξή του στο πρόγραμμα “Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης”, με αποτέλεσμα να είναι ο μόνος δικαιούχος δήμος της Περιφέρειας, που δεν πέρασε στη δεύτερη φάση αξιολόγησης και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ.

Η αιτιολογία της τότε απόρριψης και αυτή της χθεσινής απόφασης απένταξης, καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την προχειρότητα με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τα μεγάλα ζητήματα του δήμου, και αδυνατεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου”.