Ετοιμάζονται να κατεβάσουν μειονοτικούς συνδυασμούς στους δήμους του Έβρου λόγω απλής αναλογικής

Ετοιμάζονται να κατεβάσουν μειονοτικούς συνδυασμούς στους δήμους του Έβρου λόγω απλής αναλογικής

Μειονοτικούς συνδυασμούς ετοιμάζονται να κατεβάσουν κάποιοι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας, στους τρεις δήμους του Έβρου όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων συμπολιτών μας, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να ισχύσει η απλή αναλογική στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2019. Μιλάμε για τους δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου.

Πολύ πριν την πρόσφατη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Περιφεριακό Συνέδριο της Κομοτηνής, όπου μπροστά σε όλους τους αυτοδιοικητικούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επανέλαβε ότι θα ισχύσει η απλή αναλογική, κάποιοι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας στον Έβρο είχαν ήδη ξεκινήσει τις επαφές, συζητήσεις και τις επισκέψεις κυρίως στην Κομοτηνή. Κι αυτό προκειμένου όσοι έχουν καλές σχέσεις με το Τουρκικό Προξενείο και τους ανθρώπους του, να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους.

Χθες ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής λέγοντας ότι «βοηθάει στις συγκλίσεις. Και οι τοπικές κοινωνίες είναι κατεξοχήν πεδίο για συγκλίσεις». Χαρακτήρισε, μάλιστα «επιεικώς απαράδεκτο το σημερινό εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση καθώς δεν αποτυπώνει τη βούληση των τοπικών κοινωνιών», ενώ τόνισε πως θα υπάρχουν πλέον Αντιδήμαρχοι και από τον δεύτερο και τρίτο συνδυασμό, ενώ περιέγραψε το σύστημα που θα προτείνει:

-Στον α΄γύρο θα γίνεται εκλογή του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου με απλή αναλογική και στο β΄γύρο μεταξύ των δύο πρώτων θα εκλέγεται δήμαρχος/περιφερειάρχης αυτός που παίρνει 50%=1

Αυτό, κατά τον υπουργό, σημαίνει ότι  «οι αυριανές διοικήσεις θα στηρίζονται σε δύο και τρεις συνδυασμούς. Και οι συνεννοήσεις θα γίνονται πάνω από το τραπέζι», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρχουν αντιδήμαρχοι και από τον δεύτερο και από τον τρίτο συνδυασμό».

Πως είναι τα δεδομένα στους δήμους του ΄Εβρου

Στους δήμους Σαμοθράκης και Ορεστιάδας δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι που θα μπορούσαν να κατεβάσουν δικό τους συνδυασμό, αλλά σε Σουφλί, Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο όχι μόνο ο αριθμός είναι σημαντικός, όταν μιλάμε για τον δήμο, αλλά σε περίπτωση που μπορέσουν να ενώσουν τις ψήφους, τότε θεωρούν πως θα έχουν έντονη παρουσία στα επόμενα δημοτικά συμβούλια. Ιδιαίτερα στον δήμο Σουφλίου για παράδειγμα, ο αριθμός των ψηφοφόρων στον ορεινό όγκο, στα αποκαλούμενα πομακοχώρια ή μουσουλμανοχώρια, είναι τεράστιος. Εκεί μάλιστα έχουν έντονη παρουσία και οι άνθρωποι του Τουρκικού Προξενείου και παίζει σημαντικό ρόλο στις επιλογές των ψηφοφόρων η “γραμμή” που δίνουν. Κάτι που το βλέπουμε ξεκάθαρα στις εθνικές ή τις περιφερειακές εκλογές.

Στον δήμο Αλεξανδρούπολη υπάρχουν επίσης κάποια στελέχη της μειονότητας, που είναι αλήθεια πως κινούνται πιο… προσεκτικά και δεν προκαλούν με δηλώσεις για “τουρκική” μειονότητα. Βλέπουν όμως με πολύ “καλό μάτι” μια εντυπωσιακή παρουσία με συνδυασμό δικό τους το 2019 και ενδεχομένως εκπροσώπηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαία η έντονη δραστηριοποίηση τους τους τελευταίους μήνες, με την…βοήθεια μάλιστα ορισμένων τοπικών θεσμικών, που δεν καταλαβαίνουν ότι όχι μόνο δεν θα εξασφαλίσουν την… στήριξη τους όταν έρθει η ώρα, αλλά θα τους… βρουν μπροστά τους.

Τέλος στο Διδυμότειχο έχει αναπτύξει έντονη δράση ο Σύλλογος Μουσουλμάνων της πόλης και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του, τον οποίο βλέπουμε να δίνει συνέχεια το παρόν σε εκδηλώσεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης παρουσία των ψευδομουφτήδων ή των ανθρώπων του Τουρκικού προξενείου.  Ο συγκεκριμένος σύλλογος βρήκε μάλιστα χρήματα (;) και έχει ανοίξει παραρτήματα γραφείων σε Αλεξανδρούπολη και Φέρες. Κι όπως λένε οι υπέρμαχοι του ακραιφνούς μουσουλμανικού συνδυασμού, “αφού όλοι στην πόλη λένε πως εμείς κρίνουμε την εκλογή του δημάρχου, άρα έχουμε δύναμη και πρέπει να την δείξουμε“. Να επισημάνουμε επίσης για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή, ότι μουσουλμάνοι διαφόρων φυλών δεν υπάρχουν μόνο στην πόλη του Διδυμοτείχου, αλλά και σε χωριά όπως η Σαύρα, η Κυανή και η Πολιά.

Όσα λοιπόν συνέβησαν με το γνωστό μας DEB στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται να τα δούμε, σε… μικρογραφία φυσικά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και στον Έβρο. Φυσικά φροντίζει γι’ αυτό η Κυβέρνηση “ανοίγοντας τους ασκούς του αιόλου” με την απλή αναλογική.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*