Σαμοθράκη: Δυο μήνες απ’ τη βιβλική καταστροφή και οι πολίτες δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ

Σαμοθράκη: Δυο μήνες απ’ τη βιβλική καταστροφή και οι πολίτες δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ

Δυο μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα εκείνη νύχτα της 25ης Σεπτεμβρίου, που η πρωτοφανής θεομηνία προκάλεσε βιβλική καταστροφή στην Σαμοθράκη διαλύοντας κυριολεκτικά το μεγαλύτερο μέρος της και οι πολίτες που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και γενικότερα την περιουσία τους, δεν έχουν εισπράξει ακόμα ούτε ένα ευρώ.

Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν στο νησί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στις 19 Οκτωβρίου στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του απ’ τους Τούρκους, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επίσης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σαμοθράκη. Όλοι τους είχαν λόγια συμπάθεις και παρηγοριάς, έδωσαν υποσχέσεις για αποζημιώσεις των κατοίκων προκειμένου να αποκαταστήσουν τις καταστροφές των περιουσιών τους, επίσης… χτυπούσαν φιλικά στην πλάτη τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα και τους κατοίκους, υποσχόμενοι γρήγορες διαδικασίες. Σήμερα όμως βρισκόμαστε στις 24 Νοεμβρίου και ούτε ένας πολίτης της Σαμοθράκης δεν έχει πάρει έστω και ένα ευρώ,

Κάποια έργα αποκατάστασης, κυρίως από την Περιφέρεια έχουν γίνει, μελέτες επίσης γίνονται και εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών σε οδικό δίκτυο, ύδρευση κιαι αποχέτευση ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση, αλλά αποζημιώσεις στους Σαμοθρακίτες ακόμα δεν έχουν καταβληθεί. Κι όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Θανάση Βίτσα, ο οποίος βλέποντας ότι όσοι του έκαναν τον… φίλο από τα υπουργεία αλλά και η τοπικής βουλευτής Νατάσσα Γκαρά μέσω των φιλικών της ΜΜΕ στον Έβρο τον “έδωσαν” στον κόσμο πως δεν έχει καταγράψει τις ζημιές και δεν έχει υποβάλλει τις καταστάσεις, ανακοίνωσε ότι  με την αριθμ. πρωτ. 265Β/4-10-2017 κατέθεσε αίτημα για πίστωση 45.000,00 ευρώ καταγράφοντας 76 περιπτώσεις παρά το αυστηρό πλαίσιο για την αναγνώριση δικαιούχων.

Στις 13/10/17 με εσωτερικό έγγραφο της η Δ/νση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης χαρακτηρισμένο επείγον διαβίβασε έγκριση του αιτήματος στη Δ/νση Προϋπολογισμού και εισήγηση για διάθεση του ποσού (αριθ. πρωτ. Δ23/56286/2159). Πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο περιοριστικές προϋποθέσεις καταλήγουν σε συνολικό αριθμό περίπου 25 δικαιούχων με συνολικό ποσό περίπου 16.000,00 ευρώ.

Ο δήμος Σαμοθράκης δηλαδή υπέβαλλε αίτημα να αποζημιωθούν 76 περιπτώσεις αντί 45.000 ευρώ(δηλαδή κατά μέσο όρο θα έπαιρναν από 500 ευρώ ο καθένας και τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων ενέκριναν μόλις 25 δικαιούχους που θα μοιραστούν 16.000 ευρώ, που και αυτά όχι μόνο δεν έχουν ακόμα δοθεί αλλά και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα καταβληθοπυν.

Όσο για την πρόσφατη ανακοίνωση της Κυβέρνησης πως θα εισπράξουν και οι πληγέντες της Σαμοθράκης για κάθε νοικοκυριό που καταστράφηκε 5.00ο ευρώ και κάθε επιχείρηση 8.000 ευρώ, αν δεν υπήρχαν οι νεκροί στην Μάνδρα της Δυτικής Αττικής να πάρουν από… σπόντα οι Σαμοθρακίτες(και να δούμε αν, πότε και πόσοι θα τα πάρουν), τίποτα δεν θα γινόταν. Θα τους έμεναν μόνο οι δηλώσεις συμπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και οι υποσχέσεις του Δραγασάκη που πολύ… ευκολόπιστα καθόταν και ανεχόταν ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσα;, αντί να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, να φωνάξει, να διαμαρτυρηθεί, να ουρλιάξει, να βρίσει αν χρειαστεί.

Σήμερα πάντως, 24 Νοεμβρίου και δυο μήνες μετά την πρωτοφανή καταστροφή, οι πολίτες και οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης που έχουν χάσει περιουσίες, έχουν καταστραφεί τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, δεν έχουν εισπράξει ακόμα ούτε ένα ευρώ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*