Με τις… υγείες μας. Αρχίζουν 14 Δεκεμβρίου τα διόδια Μέστης με 1,70 ευρώ

Με τις… υγείες μας. Αρχίζουν 14 Δεκεμβρίου τα διόδια Μέστης με 1,70 ευρώ

Μπορεί να άργησαν λίγο, αλλά σε δυο εβδομάδες αρχίζει η λειτουργία των νέων διοδίων της Εγνατίας Οδού, μεταξύ των οποίων και αυτά που βρίσκονται στην Μέστη και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε, θα κοστίζουν 1,70 ευρώ για τα Ι.Χ αυτοκίνητα, 1.20 ευρώ για τα δίκυκλα και 4.30 με 6.00 ευρώ για τα φορτηγά, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο τους.

Με τις… υγείες μας λοιπόν και μάλιστα στα διόδια του Ιάσμου το ποσό θα είναι μεγαλύτερο, 2,10 ευρώ. Οι τιμές που θα ισχύσουν στα 4 νέα διόδια της Εγνατίας Οδού που θα εισπράττονται στους μετωπικούς σταθμούς Παμβώτιδας, Ευζώνων, Μέστης και Ιεροπηγής αναφέρονται σε ΚΥΑ που καθορίζει το ύψος των διοδίων που θα εισπράττονται στους ανωτέρω μετωπικούς σταθμούς ωσότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων που χωροθετήθηκαν επί της Εγνατίας Οδού και των κάθετων σε αυτήν οδικών αξόνων.
Η χρέωση για τα Ι.Χ. οχήματα θα είναι 1,80 ευρώ στους Ευζώνους, 1,70 στην Μέστη, 1,90 στον Ίασμο και 2,10 στην Ιεροπηγή. Μετά την έναρξη λειτουργίας και επιβολής χρέωσης στους τέσσερις παραπάνω σταθμούς, αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω, από τις 14 Δεκεμβρίου, οι τιμές διοδίων στους μετωπικούς σταθμούς της Τύριας, του Μαλακασίου και του Ιάσμου σε 2,10 ευρώ για τους δύο πρώτους και σε 1,90 ευρώ για τον τελευταίο.

Τι προβλέπεται για όσους δηλώνουν αδυναμία καταβολής

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο χρήστης, κατά τη διέλευσή του από το σταθμό διοδίων, δηλώσει αδυναμία καταβολής των σχετικών διοδίων, ο εισπράκτορας του σταθμού συμπληρώνει τα προσωπικά στοιχεία του οφειλέτη σε ειδικό έγγραφο με τίτλο “έντυπο αδυναμίας καταβολής”, το οποίο υπογράφεται και από τα δύο μέρη και ο καθένας κρατάει από ένα αντίγραφο.
Στο παραπάνω έντυπο αναγράφεται ότι ο οφειλέτης θα καταβάλει εντός 20 ημερών την αξία των διοδίων. Ειδάλλως, θα βεβαιώνονται στην Δ.Ο.Υ. Όπως έγινε γνωστό, οι κάτοικοι των όμορων περιοχών και οι άνεργοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων.

Τα ηλεκτρονικά διόδια

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ των κ.κ. Τσακαλώτου-Σπίρτζη, το Ελληνικό Δημόσιο, έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSΜ), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων. Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018.

Κώστας Καραμανλής Εμπαίζει τους πολίτες

η Κυβέρνηση αυξάνοντας το κόστος των διοδίων

Για εμπαιγμό των πολιτών και αθέτηση υποσχέσεων κατηγορεί την κυβέρνηση ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής καθώς όπως αναφέρει “ενώ δεσμεύονταν ότι θα μειώσουν το συνολικό κόστος των διοδίων της Εγνατίας τελικά το αύξησαν”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “παρ’ ότι μειώνουν την τιμή  σε τρεις σταθμούς που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, οι τέσσερις νέοι μετωπικοί σταθμοί που προστίθενται, υπερκαλύπτουν αυτή τη μείωση με αποτέλεσμα να αυξάνεται το συνολικό τίμημα που καλούνται να καταβάλλουν οι οδηγοί.
Και η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι σταθμοί διοδίων για τους οποίους έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.
Και κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ αθετεί άλλη μία υπόσχεση του και κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποστήριζε”.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*