Σε συναγερμό ο Έβρος, αφού οι Βούλγαροι ενημέρωσαν ότι απελευθερώνουν νερά στο Ιβαήλογκραντ

Σε συναγερμό ο Έβρος, αφού οι Βούλγαροι ενημέρωσαν ότι απελευθερώνουν νερά στο Ιβαήλογκραντ

Συναγερμός σήμανε στον Έβρο, αφού οι Βούλγαροι ενημέρωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα με την απότομη άνοδο των νερών στους ποταμούς Έβρο, Άρδα και Τούντζα, οπότε όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας τις αρμόδιες υπηρεσίες μας στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας και συνεργασίας για το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα απελευθερώσουν ποσότητες νερού από το φράγμα του Ιβαήλογκραντ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κωνσταντίνος Χουδαρδάς, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: “Σύμφωνα με ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας από τις 3-12-2017 μέχρι τις 5-12-2017, το επίπεδο υδάτων του ποταμού Εβρου στο Svilengrad θα περάσουν το όριο του κίτρινου συναγερμού που ειναι τα 658 μ3/sec, στον Αρδα θα υπερβούν τα 300 μ3/sec και στον Τούντζα τα 63 m3/sec”.

Όλα αυτά προκάλεσαν τηνν άμεση αντίδραση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς που ενημερώθηκε ενώ βρισκόταν για επίσημηο ταξίδι στις Βρυξέλλες, έδωσε αμέσως εντολή και ήδη οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν να τεθούν σε ετοιμότητα. Κι αυτό γιατί είναι άγνωστο πόσες θα είναι οι ποσότητες που θα απελευθερώσουν οι Βούλγαροι στο Ιβαήλογκραντ, αφού το 2014 και 2015 άλλα έλεγαν και άφηναν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο Έβρος.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

Παρακαλούνται:

1.Οι Δήμαρχοι του πίνακα αποδεκτών για  ενέργεια:

Όπως ενημερώσουν  ά μ ε σ α τους κατοίκους των περιοχών τους (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς – Κυνηγούς κ.λ.π.):

Να μη πλησιάζουν τους  ποταμούς  ΕΒΡΟ  & ΑΡΔΑ   και τα αναχώματα αυτών (επικίνδυνες  περιοχές).

Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες  περιοχές

Οι Δήμοι  να συνεργάζονται με την Δνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε  ΕΒΡΟΥ, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό.

2. ΟΙ ΔΝΣΕΙΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ – ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

Όπως ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών Έβρου  και Ερυθροποτάμου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων. Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι  να  επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να είναι σε επαφή με  τις Δνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών   μονάδων.

3. Η ΔΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε  ΕΒΡΟΥ

* Όπως διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση  των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων.

*Ενημερώσει  τους ΓOΕΒ –ΤΟΕΒ  για τη λήψη    προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους(Αρδευτικά    Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.) άρθρο 46 του Ν.4456/2017

4. Η ΠΑΜΘ/ΔΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ  ΕΒΡΟΥ  παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη επ’ αυτού, θα σας ενημερώσει σχετικά με νεότερο έγγραφό του.

5. Η ΧVI Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ – ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ και η 50 ΜΗΧ.ΤΑΞ./3ο ΕΓπαρακαλούνται όπως ενημερώνουν το τη Δνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ  και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ  ΕΒΡΟΥ για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος