Δίλοφος: Αναβίωση σήμερα του εθίμου της “Βαρβάρας”. Προσφορά αύριο στους στρατιωτικούς της Πλάτης

Δίλοφος: Αναβίωση σήμερα του εθίμου της “Βαρβάρας”. Προσφορά αύριο στους στρατιωτικούς της Πλάτης

Ο νεοσύστατος ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΔΙΛΟΦΟΥ -ΤΟ ΤΡΙΕΘΝΕΣ ξεκινάει δυναμικά τις δραστηριότητες του και σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 09:00 το πρωί μας καλεί όλους στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας ,για να αναβιώσουμε μαζί το έθιμο της “ΒΑΡΒΑΡΑΣ” προστάτιδας των λιγνιτωρύχων του χωριού.

Ο Δίλοφος για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι το χωριό των ανθρακορύχων, αφού πριν από τρεις δεκαετίες και μέχρι το 1980 υπήρχαν εκεί τρεις εταιρείες που έβγαζαν λιγνίτη και τον μετέφεραν στην υπόλοιπη Ελλάδα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τπρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Τέλεση Θείας Λειτουργίας. Mετά το πέρας αυτής, στον προαύλιο χώρο θα αναβιώσει το έθιμο της πατροπαράδοτης ΒΑΡΒΑΡΑΣ, από μονόκοκκο σιτάρι (καπλουτζάς ) σε συνεργασία με τον ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ‘ Η ΓΑΙΑ’.
Θα προλογίσει ο Δημοσιογράφος – Ερευνητής Σταύρος Παπαθανάκης με θέμα: ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΛΟΦΟΥ.

Την Δευτέρα οι Σύλλογοι Γυναικών Σπηλαίου και Πλάτης

Αύριο Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, η ΓΑΙΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Σπηλαίου και το Σύλλογο Γυναικών Πλάτης, θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν βαρβάρα στους φαντάρους και τους στρατιωτικούς του Συντάγματος στην Πλάτη.

Σκοπός της εκδήλωσης να συνεχίσουν την παράδοση της παρασκευής της Θρακιώτικης βαρβάρας την ημέρα αυτή, καθώς και να κάνουν γνωστό το πολύ θρεπτικό αυτό παραδοσιακό έδεσμα σε ανθρώπους που κατάγονται από άλλα μέρη της Ελλάδας