Δίλοφος Τριγώνου: Στο “χωριό των ανθρακορύχων” αναβίωσαν το έθιμο της “Βαρβάρας”(φωτορεπορτάζ)

Δίλοφος Τριγώνου: Στο “χωριό των ανθρακορύχων” αναβίωσαν το έθιμο της “Βαρβάρας”(φωτορεπορτάζ)

Αναβίωσε σήμερα στο Δίλοφο Τρίγωνου, το ακριτικό χωριό του Έβρου που βρίσκεται μια “ανάσα” από τα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα,  το πατροπαράδοτο έθιμο της Βαρβάρας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αναγέννηση Δίλοφου το “Τριεθνές”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τρίγωνου Σαράντης Μπαξεβανίδης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δικαίων Ποτιδης Α., οι δημοτικοι σύμβουλοι Μαρία Γκουγκουσκίδου και Κωνσταντίνος Σιαφκαλόζης, όπως επίσης και η στρατιωτικη ηγεσία της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου
Την εκδήλωση προλόγισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Παπαθανάκης που ανέπτυξε το θέμα Λιγνιτορυχεία Δίλοφου-Λιγνιτορύχοι του Δίλοφου, ενώ στην παρασκευή της “Βαρβάς” βοήθησε ο Αγροδιατροφικός Συνεταιρισμός Γυναικών “ΓΑΙΑ”.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Δίλοφος υπήρχε χωριό που λειτουργούσαν από το 1950 ως το 1980 λιγνιτορυχεία όπου τρεις εταιρείες έβγαζαν άνθρακα και τον μετέφεραν στα εργοστάσια της άλλης Ελλάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Χωριό με τεράστια οικονομική ακμή, όπου τώρα έχουν μείνει λιγοστοί άνθρωποι, αλλά παλεύουν και καταφέρνουν δίπλα στα σύνορα να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις. Κάτι για το οποίο τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

 

[post_gallery]