Αποζημιώνουν τα ασυγκόμιστα τεύτλα. Πολύ ακριβότερη κρίθηκε η νέα λειτουργία του εργοστασίου Ορεστιάδας

Αποζημιώνουν τα ασυγκόμιστα τεύτλα. Πολύ ακριβότερη κρίθηκε η νέα λειτουργία του εργοστασίου Ορεστιάδας

Την απόφαση να αποζημιώσουν τους αγρότες που χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δεν πρόλαβαν να κάνουν συγκομιδή των τεύτλων τους λόγω της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας, φαίνεται να προκρίνουν στην διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν μάλιστα, ότι για την συγκεκριμένη λύση θα ενημερωθούν σήμερα το πρωί αγρότες και τευτλοεξαγωγείς που θα συγκεντρωθούν στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, προκειμένου να συζητήσουν τί μέλλει γενέσαθαι με τα ασυγκόμιστα τεύτλα που παραμένουν στα χωράφια. Η παραλαβή σταμάτησε άλλωστε το Σάββατο τελικά και όχι χθες Δευτέρα όπως αρχικά λεγόταν και στα περίπου 2.500 στρέμματα βρίσκονται ακόμα τεύτλα που αντιστοιχούν σε περίπου 12.000 τόνους.

Η λύση που αρχικά προκρίθηκε, να κλείσει δηλαδή τώρα το εργοστάσιο και να ξανανοίξει τον Μάρτιο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν να γίνει συγκομιδή των τεύτλων και να μεταφερθούν για επεξεργασία, φαίνεται τελικά να εγκαταλείπεται. Γιατί; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων της εταιρείας, για να ξανανοίξει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας μετά από 3 μήνες και πάλι, κάθε ημέρα λειτουργίας του θα κοστίζει στην ΕΒΖ 100.000 ευρώ περίπου. Θα χρειαστεί δηλαδή τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ, όταν οι αποζημιώσεις των καλλιεργητών που δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν και να παραδώσουν τα τεύτλκα, είναι μερικές χιλιάδες ευρώ μόνο.

Οπότε, στην σημερινή συγκέντρωση το πιο πιθανό είναι μαζί με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ να προχωρήσουν οι πληρωμές για τους αγρότες που έχουν παραδώσει ήδη τα τεύτλα τους, θα ανακοινωθεί κι η αποζημίωση όσων βρίσκονται στο στάδιο παράδοσης και αναμένουν την εξαγωγή των τεύτλων από τα χωράφια τους. Αυτό όπως υποστηρίζουν όσοι βρίσκονται κοντά σε μέλη της διοίκησης της ΕΒΖ που είναι από τον Έβρο και παράλληλα έχουν ξεκινήσει “ιερό αγώνα” για διατήρηση της εταιρείας, θα αποτελέσει σημαντική κίνηση για επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγροτών στη βιομηχανία. Αν και με όσα συνέβησαν φέτος, απαξιώθηκε ακόμα περισσότερο στα μάτια και την εμπιστοσύνη όσων αγροτών επέλεξαν να καλλιεργήσουν τεύτλα, η ΕΒΖ και το ενδιαφέρον για τη νέα καλλιεργητική σεζόν δύσκολα θα είναι το ίδιο με φέτος.

Ακόμα δεν έχουν επεξεργαστεί 10.000 τόνους  τεύτλα

που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο λόγω τεχνικών προβλημάτων

Την ίδια στιγμή, αν και σταμάτησε η παραλαβή τεύτλων, το εργοστάσιο θα συνεχίσει για όσα έχουν παραδοθεί και δεν έχει γίνει ακόμα η επεξεργασία τους για την παραγωγή της ζάχαρης. Κι αυτά δεν είναι λίγα, μιας και οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως πρόκειται για περίπου 10.000 τόνοι τεύτλα που δεν έχουν προχωρήσει η επεξεργασία, λόγω συχνών τεχνικών προβλημάτων στο εργοστάσιο από την κακή συντήρηση των μηχανημάτων. Γιατί προκειμένου η προβληματική οικονομικά εταιρεία να κάνει οικονομία, μείωσε από 4 και 5 μήνες σε δυο και το πολύ 3 μήνες τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού που βοηθούσε στη συντήρηση.

Παρουσιάστηκε επίσης πρόβλημα με το καμίνι του ερηοστασίου που υπέστη ζημιά αρκετών χιλιάδων ευρώ από ακατάλληλο ασβεστόλιθο, αφού αυτός που χρησιμοποιούνταν από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από τα λατομεία του Κουφόβουνου δεν υπάρχει, γιατί παραμένουν κλειστά ακόμα.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*