Ποιός δουλεύει ποιόν; Το ΤΑΙΠΕΔ αντίθετο στην απαλλαγή απ’ τα διόδια. Ασαφής και η υπουργική απόφαση

Ποιός δουλεύει ποιόν; Το ΤΑΙΠΕΔ αντίθετο στην απαλλαγή απ’ τα διόδια. Ασαφής και η υπουργική απόφαση

Τί ισχύει τελικά και ποιός δουλεύει ποιόν στο θέμα των διοδίων της Μέστης που θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 14 Δεκεμβρίου και αργότερα στα διόδια Αρδανίου όταν κατασκευαστεί ο σταθμός για τον οποίο ήδη προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες; Γιατί  ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, φέρεται να διαφωνεί με την ΚΥΑ των υπουργών ΥΠΟΜΕ Χρήστου Σπίρτζη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου  (ΦΕΚ 29/11/2017 Τεύχος Β, αρ. φύλλου 4156) που απαλλάσσει συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών.

Κι όχι μόνο αυτό. Στην συγκεκριμένη απόφαση των δύο υπουργών, που παρουσιάστηκε πανηγυρικά σήμερα από συγκεκριμένα ΜΜΕ του Έβρου με πηχαίους τίτλους ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του Έβρου και της Θράκης δεν θα πληρώνουν διόδια, πέρα από το γεγονός ότι δεν κάνουν κάποια… χάρη στους Εβρίτες, μια και απαλλαγή υπάρχει σε όλη την Ελλάδα για τους μόνιμους κατοίκους των όμορων στα διόδια περιοχών, υπάρχουν σημαντικές ΑΣΑΦΕΙΕΣ.  Συγκεκριμένα, αναφέρει πως εξαιρούνται οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Αλεξανδρούπολης, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Είτε εννοούν Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, είτε Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης. Στη δεύτερη περίπτωση φυσικά, κάτι που απευχόμαστε να συμβαίνει, σημαίνει πως η εξαίρεση θα ισχύει μόνο για τους μόνιμους κατοίκους του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Διαφωνεί το ΤΑΙΠΕΔ για την ΚΥΑ Σπίρτζη-Τσακαλώτου

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα σοβαρότερο. Το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με όσα αναφέρει το voria.gr, διαφωνεί με την απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών κατοίκων από την πληρωμή διοδίων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Άρη Ξενόφο που σήμερα επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη αλλά χθες βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί επισκέφθηκε τα γραφεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ, δήλωσε αιφνιδιασμένος από την ΚΥΑ των υπουργών ΥΠΟΜΕ Χρήστου Σπίρτζη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου  (ΦΕΚ 29/11/2017 Τεύχος Β, αρ. φύλλου 4156), καθώς απαλλάσσει συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών από την υποχρέωση να καταβάλλουν διόδια όταν  περνάνε από επτά σταθμούς διοδίων της Εγνατίας, τρεις ήδη σε λειτουργία και τέσσερις που μπαίνουν σε λειτουργία στις 14 Δεκεμβρίου.
Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, η αντίδραση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ήταν κάθετη και αναμένεται να αποτελέσει καινούργια αιτία όξυνσης των πνευμάτων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕ. Η αντίδραση Ξενόφου προκλήθηκε από ορισμένες από τις εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο 5 της παραπάνω ΚΥΑ , που απαλλάσσουν από την υποχρέωση καταβολής διοδίων, τα ΙΧ οχήματα που ανήκουν σε αναπήρους, ανέργους, αλλά και τα επιβατικά ή και επαγγελματικά οχήματα που ανήκουν σε κατοίκους ή επιχειρήσεις όμορης του δικτύου περιοχής.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ, που εκδόθηκε με σημαντική καθυστέρηση, αφορά τις χρεώσεις στους μετωπικούς σταθμούς της Παμβώτιδας, των Ευζώνων, της Μέστης και της Ιεροπηγής που από τις 14 Δεκεμβρίου τίθενται σε λειτουργία αλλά και τρεις ακόμη σταθμούς, στους οποίους επίσης αλλάζουν οι χρεώσεις επειδή μειώνονται οι αποστάσεις και συγκεκριμένα των μετωπικών σταθμών σε Τύρια, Μαλακάσι και Ίασμο.
Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού έχει αρκετές φορές στα τελευταία χρόνια προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Αναμένεται η αντίδραση Σπίρτζη καθώς ο κ. Ξενόφος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ήταν κατηγορηματικός όταν είπε ότι αυτές οι εξαιρέσεις δεν μπρούν να γίνουν δεκτές

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*