Ξεκάθαρο μήνυμα ΗΠΑ ότι θέλουν το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, με… αιχμές για τον ΟΛΘ

Ξεκάθαρο μήνυμα ΗΠΑ ότι θέλουν το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, με… αιχμές για τον ΟΛΘ

Την στιγμή που ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και συζήτησε για το λιμάνι της πόλης, εν όψει άλλωστε και της διαδικασίας που αναμένεται να ξεκινήσει από τον οργανισμό που προίσταται για την επιλογή του επενδυτή, οι Αμερικανοί που είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να παίξουν τον κυρίθαρχο ρόλο, φροντίζουν να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα προς την ελληνική Κυβέρνηση.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίες οι ξεκάθαρες αιχμές που άφησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ, μιλώντας για την διαδικασία που ακολουθήθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). «Έχουν υπάρξει κάποιες άλλες σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνια και logistics που δεν πληρούν το ίδιο επίπεδο διαφάνειας. Και σε αυτή τη φάση, μη με ρωτήσετε, δεν θα επεκταθώ περαιτέρω». Αυτή η αποστροφή του λόγου του Αμερικάνου Πρέσβη στην Ελλάδα.

Ωστόσο ο κ.Πάιατ φρόντισε να καταστήσει σαφές έστω και με διπλωματικό τρόπο πως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στο επενδυτικό σχήμα στο όποιο έχει κατοχυρωθεί το πλειοψηφικό πακέτο του Λιμανιού της Συμπρωτεύουσας (ΟΛΘ) και πως δεν πρόκειται να ανεχθούν κάτι ανάλογο να συμβεί και στην Αλεξανδρούπολη, αφού το λιμάνι και γενικότερα την περιοχή λόγω και του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την θεωρούν κομβικής σημασίας. 

Πίσω από τις λέξεις

Οσοι αντιλαμβάνονται καλύτερα τον διπλωματικό λόγο, διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια έμμεση πλην σαφής προειδοποίηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση ότι το ισοζύγιο των ωφελειών που μπορεί να αποκομίσει η χώρα από την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας είναι πολλαπλάσιου  ειδικού βάρους σε σχέση με το deal του ΟΛΘ. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως ενδιαφέρονται σφόδρα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την δημιουργία εκεί ενεργειακού τέρμιναλ, αλλά και στρατιωτική βάση ελικοπτέρων, ενώ στο «πακέτο» έχουν εντάξει την στήριξή τους στην απόκτηση του ναυπηγείου της Σύρου (Νεώριο) από Αμερικάνικα κεφάλαια.