Δημοσχάκης: Η κυβερνητική ανικανότητα στην ΕΒΖ βάζει σε περιπέτειες τους τευτλοπαραγωγούς

Δημοσχάκης: Η κυβερνητική ανικανότητα στην ΕΒΖ βάζει σε περιπέτειες τους τευτλοπαραγωγούς

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με τους τευτλοπαραγωγούς που κινδυνεύουν να δουν την σοδειά τους να σαπίζει, εξαιτίας των λειτουργικών προβλημάτων της ΕΒΖ.

Συγκεκριμένα στην Γραπτή Ερώτηση επισημαίνεται ότι η κυβερνητική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΒΖ είχε ως συνέπεια την μη ομαλή λειτουργία του εργοστασίου στην Ορεστιάδα. Θύματα των λειτουργικών προβλημάτων που προέκυψαν είναι και οι 40 περίπου αγρότες που δεν πρόλαβαν να κάνουν συγκομιδή (2000 περίπου στρ. τεύτλων) λόγω της καθυστερημένης καμπάνιας.

Οι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με τους αγρότες που δεν πρόλαβαν να συλλέξουν την παραγωγή τους. Καλούνται επίσης να δώσουν εξηγήσεις για την προχειρότητα με την οποία οργανώθηκε η συνδρομή του Ελληνικού Στρατού στην μεταφορά των τεύτλων, καθώς ο σχεδιασμός ήταν ανεπαρκής με αποτέλεσμα κάποιοι αγρότες να επωμιστούν το κόστος μεταφοράς οι ίδιοι.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

ΘΕΜΑ: Οι προσδοκίες των τευτλοπαραγωγών προδίδονται από την κυβερνητική ολιγωρία για το μέλλον της ΕΒΖ

Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα ολοκλήρωσε την ΄καμπάνια΄ παραγωγής το Σάββατο 02/12. Στην από 06/10 με αριθμό πρωτοκόλλου 170 Ερώτηση που κατατέθηκε για το μέλλον και την βιωσιμότητα της ΕΒΖ και τον υφιστάμενο κυβερνητικό σχεδιασμό, επισημάναμε τις δυσμενείς συνέπειες των αλλεπάλληλων παραιτήσεων των διοικήσεων της εταιρείας, τέσσερις διοικήσεις σε δυο χρόνια.

Δυστυχώς η έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού είχε σαν συνέπεια την μη ομαλή λειτουργία του εργοστασίου, την καθυστέρηση έναρξης της καμπάνιας, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί της περιοχής εξαιτίας των καιρικών συνθηκών να μην προλάβουν να συλλέξουν την παραγωγή τους. Ο απολογισμός είναι περίπου 2000 στρέμματα με τεύτλα να έχουν μείνει ασυγκόμιστα και 40 περίπου αγρότες με θολό οικονομικό μέλλον.

Η προσπάθεια, επικοινωνιακής στόχευσης, να επιστρατεύσετε δυνάμεις του ελληνικού στρατού προκειμένου να επιταχύνετε την διαδικασία της συγκομιδής υπήρξε ανεπαρκής, καθώς ούτε το προσωπικό ούτε το ωράριο επαρκούσαν για όλους τους τευτλοπαραγωγούς. Πετύχατε να δημιουργήσετε αγρότες δυο ταχυτήτων: αυτούς που η συγκομιδή τους έγινε από τον Ελληνικό Στρατό και τους λιγότερο τυχερούς που αναγκάστηκαν να επωμιστούν το κόστος μεταφοράς.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τους αγρότες οι οποίοι δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν στην συγκομιδή της παραγωγής τους;
  2. Πώς σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους αγρότες που επωμίστηκαν το κόστος μεταφοράς των τεύτλων τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ιστορικά ήταν ένα κόστος που το κάλυπτε η βιομηχανία;