
Του Θεοφάνη Μαλκίδη*
Ανεπιθύμητο κήρυξαν τον Ταγίπ Ερντογάν, είκοσι δύο φορείς της Θράκης πριν και κατά την επίσκεψη του στην ακριτική περιφέρεια μας την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και μάλιστα διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της Κομοτηνής.
«Ο Ερντογάν δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στα ανοικτά διμερή ζητήματα», δήλωσα στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο Θεοφάνης Μαλκίδης, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των μουσουλμανικών μειονοτήτων από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.
«Μέσα σε έξι μήνες ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, έχουν επισκεφθεί τη Θράκη. Αν το δούμε στατιστικά αυτό δεν έχει συμβεί σε οποιαδήποτε τουρκική επαρχία. O Ερντογάν δεν έχει κάνει απολύτως καμία πρόοδο στα ζητήματα για την κατεχόμενη Κύπρο, για την αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη Θράκη, κυρίως όμως σε ότι αφορά στην προάσπιση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών στην γειτονική χώρα. Πόσο μάλλον να εγκαλεί την Ελλάδα για τα ζητήματα αυτά», είπε ο κ. Μαλκίδης.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «Ενόσω κατέχεται η Κύπρος, ενόσω αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίου, όπου τελευταία η Τουρκία παίζει έναν βρώμικο ρόλο στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, και κυρίως σε ότι αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Θράκη, όπου γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να αμφισβητηθεί και εν τέλει να απολεσθεί η ελληνική κυριαρχία, εκτιμώ ότι όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής έπρεπε να βάλουν τα ζητήματα αυτά».
* Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από γονείς πρόσφυγες από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Σπούδασε οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες και είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών η οποία το 2007 αναγνώρισε, τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Το 2013 προσκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αρμενίων και μίλησε στο Συνέδριό της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ τον Απρίλιο του 2015 προσκλήθηκε από τη Δημοκρατία της Αρμενίας για να μιλήσει στο παγκόσμιο φόρουμ για τις Γενοκτονίες, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Toν Απρίλιο του 2016 προσκλήθηκε στο ιστορικής σημασίας πρώτο συνέδριο που έγινε στην Άγκυρα για το Ποντιακό ζήτημα και τη Γενοκτονία, του οποίου τα πρακτικά κυκλοφορούν στην τουρκική γλώσσα.