Διδυμότειχο: Μονάδα καύσης βιομάζας για τηλεθέρμανση είναι η λύση, μέχρι να έρθει φυσικό αέριο

Διδυμότειχο: Μονάδα καύσης βιομάζας για τηλεθέρμανση είναι η λύση, μέχρι να έρθει φυσικό αέριο

Η εγκατάσταση μονάδας καύσης βιομάζας για τηλεθέρμανση όλης της πόλης του Διδυμοτείχου, αλλά και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα πωλείται και θα φέρνει σημαντικά έσοδα στον δήμο, είναι η λύση μέχρι να έρθει το φυσικό αέριο, αφού στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή η προοπτική.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρόταση, που το Evros-news.gr γνωρίζει πολύ καλά ότι την έχει έτοιμη και είναι διατεθειμμένος να την παραδώσει και να βοηθήσει όσο μπορεί στην υλοποίηση της, ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσκών Πόρων Αλεξανδρούπολης Γιάννης Φαλέκας. Μάλιστα έχει ήδη επισημάνει τα πολλά ωφέλη της στον δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη και τον προτρέπει να την προχωρήσει, αλλά αυτός δεν δείχνει μέχρι τώρα ιδιαίτερα “ζεστός” και ελπίζει πως θα πείσει την κεντρική εξουσία για το φυσικό αέριο. Κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο να συμβεί, τουλάχιστον τα επόμενα 5 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκανε πρόσφατα στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο κ.Φαλέκας για το συγκεκριμένο θέμα, με αφορμή την σχετική πρόταση που υπέβαλλε ο δήμος Αμυνταίου για μονάδα Βιομάζας, επισημαίνοντας: “Η Παρακάτω επένδυση ”σταθμού βιομάζας” κάθεται ”γάντι” για την όμορφη πόλη του ”Διδυμοτείχου” … (”ενεργειακή πρότασή” από την Αντιδημαρχία Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων). Παραγωγή ”ηλεκτρικής ενέργειας” και εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας για ”τηλεθέρμανση” εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της επένδυσης, δίδοντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας και ”ενασχόληση” με τη βιομάζα και των αγροτών της περιοχής.
Δήμος μαζί με τον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής (ακόμη και πολίτες) να είναι οι ”ιδιοκτήτες” αυτής της ”ανανεώσιμης μονάδας”, η έναρξη των ”ενεργειακών κοινοτήτων” δίνει πλέον όλα τα εργαλεία ώστε να υλοποιηθούν τέτοιες δράσεις¨

Αρκετές πόλεις της χώρας λοιπόν, με πρόσφατη το Αμύνταιο που μάλιστα έχει και τα εργοστάσια της ΔΕΗ δίπλα, έχουν υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση της εγκατάστασης σταθμού καύσης βιομάζας, με στόχο την υποκατάσταση της θερμικής ενέργειας στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ).

Τα πολλαπλά ωφέλη της μονάδας καύσης βιομάζας

Η μονάδα αυτή μπορεί να εγκατασταθεί πολύ γρήγορα στην πόλη του Διδυμοτείχου και θα έχει πολλαπλά ωφέλη για τον δήμο και την περιοχή.

  1. Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιεί τα υπολείμματα από τις καλλιέργειες ηλιόσπορου, βαμβακιο, καλαμποκιού και άλλων όχι μόνο της περιοχής του δήμου, αλλά και της Ορεστιάδας, μια και ούτε εκεί δεν χρησιμοποιούνται πουθενά.
  2. Οι αγρότες αντί να κάνουν έξοδα για το κάψιμο ή γενικότερα την καταστροφή τους, θα τα δίνουν στην μονάδα και θα παίρνουν χρήματα.
  3. Αυτή θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που θα την πουλάει στην ΔΕΗ και μάλιστα επειδή υπάρχει ο σταθμός δίπλα στην πόλη, μπορεί να γίνει εύκολα η μεταφορά της προς το δίκτυο
  4. Με την τηλεθέρμανση θα μπορεί να θερμαίνεται όλη η πόλη του Διδυμοτείχου, αφού θα δημιουργηθεί το ανάλογο δίκτυο. Έτσι οι δημότες θα πληρώνουν πολύ φτηνά την θέρμανση, γλυτώνοντας τα τεράστια έξοδα για πετρέλαιο ή άλλες μορφές ενέργειας.
  5. Ο δήμος θα έχει έσοδα από την ηλεκτρική ενέργεια που θα πουλάει, αλλά και από τους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης των δημοτών.
  6. Αναμένεται να δημιουργηθούν στην μονάδα, στο δίκτυο και γενικά σε όλη την λειτουργία πάνω από 100 θέσεις εργασίας. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν άλλες 200… παράπλευρες, από τους αγρότες που θα πωλούν την βιομάζα, τους μεταφορείς και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους.

Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για το φυσικό αέριο, που προβλέπεται να έρθει στην Ορεστιάδα, από την στιγμή που θα λειτουργεί η μονάδα βιομάζας και θα υπάρχει και το δίκτυο τηλεθέρμανσης, ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ διεκδικείς από τα αρμόδια υπουργεία και γενικότερα την Πολιτεία να έρθει και στο Διδυμότειχο, μια και θα είναι έτοιμες οι υποδομές.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος δεν είναι δύσκολη

Η κατασκευή της μονάδας, όσα εκατομμύρια ευρώ και αν προϋποθέτει, μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα μέσω των προγραμμάτων που υπάρχουν από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, ιδιαίτερα τώρα με το νόμο που περνάει για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Επιδοτείται ένα ποσοστό πάνω από το 60%, αλλά και τα υπόλοιπα χρήματα τα δίνει εύκολα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μπορεί να γίνει αποπληρωμή του δανείου από 2 έως 20 χρόνια. Τα χρήματα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από την τηλεθέρμανση πολύ εύκολα θα το αποπληρώσουν.

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*