Δημοσχάκης: Διαδικτυακός… αποκλεισμός πολιτών απ’ τους δασικούς χάρτες. Υπεύθυνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Δημοσχάκης: Διαδικτυακός… αποκλεισμός πολιτών απ’ τους δασικούς χάρτες. Υπεύθυνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν 13 Βουλευτές της Ν Δ ανάμεσά τους και ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τις καταγγελίες πολιτών ότι στον διαδικτυακό τόπο των αναρτημένων δασικών χαρτών έχουν γίνει σημαντικές μετατροπές, που δεν επιτρέπουν, πλέον, στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να λάβει όσα στοιχεία του είναι απαραίτητα για τη δικαστική του προστασία.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση κατά τη διάρκεια της προθεσμίας των αντιρρήσεων το ηλεκτρονικό σύστημα των αναρτημένων δασικών χαρτών έδινε τις απαραίτητες συντεταγμένες, διευκολύνοντας την άσκηση αντιρρήσεων, όπως και την είσπραξη των «τσουχτερών» παραβόλων, επομένως δεν χρειαζόταν να αλλάξει τίποτα, εφόσον το σύστημα θα μπορούσε να συνεχίσει να δίνει αυτά τα στοιχεία.

Παρόλα αυτά, μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, και ενώ διαρκεί η προθεσμία της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Yπουργείο έβαλε φραγή στην πρόσβαση του πολίτη σε αυτά τα στοιχεία, απενεργοποιώντας τη σχετική ένδειξη.

Αποτέλεσμα αυτής της φραγής είναι ο θιγόμενος να αποστερείται του δικαιώματος της ενημέρωσης και να μην μπορεί να ασκήσει με σωστό τρόπο την αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γεγονός που παρεμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του για δικαστική προστασία της περιουσίας του.

Οι Βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό αν θα επαναφέρει τη συγκεκριμένη εφαρμογή, προκειμένου να μην παρεμποδίζονται τα στοιχεία της ενημέρωσης, της διαφάνειας και της  άσκησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των θιγόμενων  πολιτών.

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες πολιτών, στο διαδικτυακό τόπο των αναρτημένων δασικών χαρτών έχουν γίνει σημαντικές μετατροπές, που δεν επιτρέπουν, πλέον, στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να λάβει όσα στοιχεία του είναι απαραίτητα για τη δικαστική του προστασία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει πρόσφατα ότι ακόμη και οι πολίτες, που δεν έχουν ασκήσει αντιρρήσεις, έχουν δικαίωμα να προσβάλλουν τον κυρωμένο χάρτη με αίτηση ακυρώσεως.

Αναφορικά με το πρώτο κύμα αναρτημένων χαρτών (των οποίων η προθεσμία αντιρρήσεων  έληξε στις 25-9-2017) αναμένεται η εν μέρει κύρωση για όσες εκτάσεις δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις. Για την αίτηση ακυρώσεως, όπως και για τις αντιρρήσεις, οι πολίτες χρειάζονται τις συντεταγμένες των εκτάσεων που κυρώθηκαν ως δασικές, προκειμένου να μπορέσουν  να τις προστατεύουν δικαστικά.

Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας των αντιρρήσεων το ηλεκτρονικό σύστημα των αναρτημένων δασικών χαρτών έδινε τις απαραίτητες συντεταγμένες, διευκολύνοντας την άσκηση αντιρρήσεων, όπως και την είσπραξη των «τσουχτερών» παραβόλων, επομένως δεν χρειαζόταν να αλλάξει τίποτα, εφόσον το σύστημα θα μπορούσε να συνεχίσει να δίνει αυτά τα στοιχεία.

Παρόλα αυτά, μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, και ενώ διαρκεί η προθεσμία της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (που θα ξεκινήσει από την επικείμενη μερική κύρωση), το υπουργείο έβαλε φραγή στην πρόσβαση του πολίτη σε αυτά τα στοιχεία, απενεργοποιώντας τη σχετική ένδειξη. Αποτέλεσμα αυτής της φραγής είναι ο θιγόμενος να αποστερείται του δικαιώματος της ενημέρωσης και να μην μπορεί να ασκήσει με σωστό τρόπο την αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γεγονός που παρεμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του για δικαστική προστασία της περιουσίας του.

Η απαραίτητη προστασία των δασών και το δασολόγιο πρέπει να γίνουν με νόμιμο και συνταγματικό τρόπο που δεν θα καταλύει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, ούτε θα έρχεται σε αντίθεση με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία, ας σημειωθεί, αποδέχθηκε δημόσια και ο ίδιος ο κ. υπουργός με δηλώσεις του στην Βουλή στις 19-9-2017.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η ελεύθερη πρόσβαση του κάθε πολίτη (και όχι μόνο του θιγόμενου) στα στοιχεία των συντεταγμένων των δασικών εκτάσεων, είναι όρος απαραίτητος για τη διαφάνεια του συστήματος και τον έλεγχο των πεπραγμένων των δασαρχείων.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Εάν πρόκειται να επαναφέρει τη συγκεκριμένη εφαρμογή, προκειμένου να μην παρεμποδίζονται τα στοιχεία της ενημέρωσης, της διαφάνειας και της άσκησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των θιγόμενων  πολιτών;».