ΝΤΡΟΠΗ: Μειώνεται το Επίδομα θέρμανσης κατά 50% σε σχέση με πέρσι

ΝΤΡΟΠΗ: Μειώνεται το Επίδομα θέρμανσης κατά 50% σε σχέση με πέρσι

Κουρεμένο κατά 50%, όπως προβλέπει το μνημόνιο, θα είναι φέτος το ποσό που θα δοθεί για το επίδομα θέρμανσης, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο, οπότε και παραδοσιακά πληρώνεται η 1η δόση, να το πάρουν λιγότερα νοικοκυριά, ή, στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, να μειωθεί το ύψος του ποσού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι δικαιούχοι μπορεί να είναι ακόμα και 300.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρσι. Ιδιαίτερα στον Έβρο, το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Μπορεί η Κυβέρνηση να συμπεριέλαβε στην Α’ ζώνη το νομό, αλλά με τις συνεχείς μειώσεις του επιδόματος, τα χρήματα που παίρνουν οι Εβρίτες είναι πλέον ελάχιστα.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου και οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται μέχρι τις 31 Μαΐου 2018. Πέρσι οι δικαιούχοι ήταν περίπου 500.000 στους οποίους δόθηκαν συνολικά 92 εκατ. ευρώ. Φέτος το ποσό έχει πέσει στα 47 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε ανατροπές με βάση τα εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε να επανασχεδιάζει τον τρόπο διανομής του επιδόματος είτε με πιο αυστηρά κριτήρια, είτε με τη μείωση στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο πετρελαίου. Πέρσι, δικαιούχοι ήταν οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ, και οι έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 και ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξανόταν κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Πλέον αναμένεται η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις. Στην εγκύκλιο –πέρσι υπεγράφη στις 15 Δεκεμβρίου– θα αναφέρονται το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια και η διαδικασία.