Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 44% το 2018 σε… Σαμοθράκη και Σουφλί

Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 44% το 2018 σε… Σαμοθράκη και Σουφλί

Αύξηση κατά 44% του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι κάτοικοι δύο περιοχών του νομού Έβρου, της Σαμοθράκης και του Σουφλίου, αναμένεται να υπάρξει το 2018 λόγω της αντίστοιχης αύξησης που θα υπάρξει τον Μάρτιο στις αντικειμενικές αξίες.

Δεν φτάνει δηλαδή στην βαριά “χτυπημένη” από την κακοκαιρία Σαμοθράκη ότι από την Δευτέρα καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ, όπως και στα άλλα νησιά, με αποτέλεσμα οι τιμές όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών να εκτοξευθούν λόγω αύξησης του ΦΠΑ στους ανώτερους συντελεστές, τον επόμενο χρόνο θα πληρώσουν και αυξημένο κατά 44% ΕΝΦΙΑ.

Το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους του Σουφλίου, που επίσης θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Κι αυτό θα συμβεί γιατί η Συντονιστική Αρχή Αξιών σχεδιάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, να αυξήσει το κατώτατο όριο στις περιοχές όπου η αντικειμενική αξία είναι στα 450 ευρώ το τετραγωνικό. Το όριο θα πάει στα 650 ευρώ.

Η αλλαγή του ορίου θα φέρει μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ κυρίως στην επαρχία και η οριζόντια αύξηση, κατά 44%, του κατώτατου ορίου τιμής αφορά δήμους και περιοχές σε όλη την Ελλάδα, από τα Γρεβενά, την Καστοριά, την Πέλλα, την Πρέβεζα, την Κοζάνη, το Σουφλί, μέχρι τη Σαµοθράκη, τη Θεσσαλία και τη Μονεµβασιά. Αντίθετα, αναμένεται να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε περιοχές των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, που θα ισχύουν από το Μάρτιο, θα φέρει… «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Που θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για το 2018. Η αλλαγή των συντελεστών θα φέρει αύξηση μέχρι και 30% στις αντικειμενικές αξίες σε Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Επτάνησα και Χαλκιδική, σύμφωνα με όσα ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News. Έτσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε παραθαλάσσιες περιοχές, είτε στα νησιά είτε στα αστικά κέντρα, θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Νέες αντικειμενικές σε… ζώνες

Η αρμόδια επιτροπή σχεδιάζει οι αυξήσεις των συντελεστών στις νέες αντικειμενικές να αφορούν ζώνες και όχι περιοχές. Έτσι, από 10.000 που είναι σήμερα, οι ζώνες θα γίνουν 13.000. Παράδειγμα: Αν σήμερα µια περιοχή έχει τρεις ζώνες µε διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης, µε τις νέες αντικειμενικές οι ζώνες θα γίνουν τέσσερις και η νέα θα έχει αυξημένο συντελεστή!
Τη μεγαλύτερη αύξηση στους συντελεστές των νέων αντικειμενικών αξιών θα την υποστούν, τα ακίνητα σε παραλιακές περιοχές. Οι σημερινές εμπορικές τους αξίες είναι υψηλές. Μάλιστα, η ψαλίδα µεταξύ των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν και των εμπορικών τιμών είναι μεγάλη. Η διαφορά φθάνει σε κάποιες περιοχές µμέχρι και το 30%.

Με τις αλλαγές που έρχονται, μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα σε δημοφιλή νησιά στις Κυκλάδες, όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, στην Κρήτη, στα περισσότερα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη), αλλά και στη Χαλκιδική.

Περάστε στο… σχέδιο πόλης

Ο στόχος από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ είναι 2,65 δισ. ευρώ. Και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης αρκετά ακίνητα που τώρα είναι εκτός.

Εκτός σχεδίου βρίσκονται ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Αττική (Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Σαρωνίδα, Λαύριο κ.α.). Στη Θεσσαλονίκη στους δήμους Πανοράματος, Πυλαίας.

Υπάρχουν και οι κερδισμένοι

Στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Συντονιστική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται και η μείωση των τιμών για µια σειρά από περιοχές. Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν ακίνητα σε πυκνοκατοικηµένες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων µεγάλων πόλεων. Πρόκειται για περιοχές όπου οι εμπορικές αξίες έχουν μειωθεί και απέχουν από τις αντικειμενικές.

Πηγή newsit.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*