Οι Εβρίτες πρέπει να τους ευγνωμονούν που δεν μείωσαν και άλλο το επίδομα θέρμανσης;

Οι Εβρίτες πρέπει να τους ευγνωμονούν που δεν μείωσαν και άλλο το επίδομα θέρμανσης;

Το θράσος της Κυβέρνησης και φυσικά των τριών βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, δεν έχει τελικά όρια. Βγήκαν με πανηγυρικές ανακοινώσεις, που τις έστειλαν μάλιστα ως δελτία τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ή με κοινοποιήσεις στις προσωπικές τους σελίδες στο facebook, ο Γιώργος Καίσας, η Νατάσα Γκαρά και ο Δημήτρης Ρίζος και πανηγυρίζουν που… ΔΕΝ ΜΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ στους κατοίκους του νομού.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λένε πως οι Εβρίτες θα πρέπει να τους ευγνωμονούν, επειδή δεν θα ισχύσει γι’ αυτούς, όπως και τους κατοίκους άλλων 8 ορεινών νομών (Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας), η μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης που θα δοθεί φέτος. Κι αυτό γιατί αποφασίστηκε να τους καταβληθεί σήμερα στους λογαριασμούς τους ένα επίδομα για την περσινή περίοδο 2016-2017 ποσού 12,5 λεπτά το λίτρο. 

 

Οι κάτοικοι δηλαδή του Έβρου, όπως και αυτοί των άλλων ορεινών περιοχών των νομών της Α’ Ζώνης, για φέτος μπορεί να εισπράξουν το μισό της περσινής επιδότησης, δηλαδή από 25 λεπτά που ήταν το λίτρο μόνο 12,5 λεπτά, αλλά με το ΕΞΤΡΑ ΕΠΙΔΟΜΑ που θα καταβληθεί αναδρομικά, θα “ισοφαρίσουν” την απώλεια. Δεν θα τους γίνει δηλαδή ουσιαστικά μείωση στο επίδομα κατανάλωσης του φετινού πετρελαίου, η οποία θα ισχύσει για τις άλλες περιοχές.

Δεν μας απαντούν όμως τί θα γίνει με κάποιες άλλες περιπτώσεις:

  • Τί γίνεται με όσους δεν έβαλαν πέρυσι πετρέλαιο;
  • Με όσους δεν έκαναν αίτηση να πάρουν το επίδομα;
  • Με όσους μετακόμισαν φέτος στον Έβρο και εντάσσονται πλέον στην Α’ ζώνη (στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και άλλου είδους περιπτώσεις).
  • Αυτοί φυσικά θα πάρουν για φέτος το μειωμένο κατά 50% επίδομα θέρμανσης και θα είναι οι μεγάλοι αδικημένοι.

Κι αυτά τα επικοινωνιακά απαράδεκτα τερτίπια και την επαίσχυντη κοροϊδία του κόσμου, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την παρουσιάζουν με πανηγυρικό τρόπο και φυσικά τα διάφορα φιλικά τους ΜΜΕ στον Έβρο, κυρίως διαδικτυακά, τα δημοσιεύουν κάνοντας απλή αντιγραφή.

Ισοπεδώνουν οικονομικά την Σαμοθράκη

και πανηγυρίζουν (μαζί τους και ο δήμαρχος Βίτσας)

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το evros-news.gr δημοσίευσε πρώτο χθες το πρωί την απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας να ενταχθούν το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού στα προβληματικών και άγονων περιοχών, για την παροχή οικονομικών κινήτρων σε ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία) που διορίζονται σε αυτά. Αφορά δυο θέσεις γιατρών, οπότε θα υπάρχει έξτρα οικονομικό κίνητρο να έρθουν κάποιοι να καλύψουν τις θέσεις.

Εξέλιξη σίγουρα θετική, που φυσικά δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη οι βουλευτές Έβρου του  ΣΥΡΙΖΑ. Άρχισαν λοιπόν τις πανηγυρικές ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου και τις κοινοποιήσεις. Από κοντά τους και ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, που έσπευσε να βγάλει ευχαριστήρια ανακοίνωση για τους δυο γιατρούς βουλευτές Γιώργο Καίσα και Δημήτρη Ρίζο, ευχαριστώντας για την συμβολή τους. Ο κ.Καίσας μάλιστα χρησιμοποίησε και το γνωστό σλόγκαν του Πρωθυπουργού: ‘Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη” για να δείξει πως η Κυβέρνηση βοηθάει το νησί.

Την ίδια στιγμή όμως που-ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ- λύνεται ένα θέμα της Σαμοθράκης, το οποίο όμως αφορά τα έξτρα οικονομικά κίνητρα δύο γιατρών, δεν μας λέει ο κ.Καίσας αν… είναι δίκαιο και δυστυχώς γίνεται πράξη στο νησί από την 1η Ιανουαρίου για τους εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους του τα εξής:

  1. Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και όλα τα είδη και οι υπηρεσίες εκτοξεύονται στα ύψη. Το κόστος ζωής των κατοίκων του γίνεται πολύ πιο ακριβό.
  2. Δεν θα εισπράξει μεγάλο μέρος των Σαμοθρακιτών λόγω των κριτηρίων, το ειδικό κοινωνικό μέρισμα, που θα μείωνε-έστω και λίγο-τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος. Ο δήμαρχος κ.Βίοτσας περιορίστηκε απλά σε μια επιστολή, όπου για μια ακόμη φορά αντί ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ φαίνεται να ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ή να ΙΚΕΤΕΥΕΙ τηνκ.Παπανάτσιου να επανεξετάσει το θέμα της φανερής αδικίας.
  3. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, αυξάνεται το 2018 κατά 44% ο ΕΝΦΙΑ στη Σαμοθράκη λόγω αναπροσαρμογής τν αντικειμενικών αξιών προς τα πάνω.
  4. Επιβάλλεται τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία 4 ευρώ την βραδιά και επειδή μιλάμε για τουριστικό νησί, καταλαβαίνει ο καθένας ότι αυτό παίζει αρνητικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα.
  5. Έχουν γίνει ελάχιστα από όσα υποσχέθηκαν οι κυβερνώντες στο νησί, για την αποκατάσταση των φοβερών ζημιών από την πρωτοφανή θεομηνία της 25ης Σεπτεμβρίου.

Με όλα αυτά-και άλλα που ξεχνάω-έχουν το θράσος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καίσας, Γκαρά, Ρίζος να καυχιώνται και να πανηγυρίζουν για την Σαμοθράκη και για τον Έβρο; Ντροπή.

 Κάνουν επικοινωνιακό πάρτι στον Έβρο

με την ανύπαρκη στο νομό Νέα Δημοκρατία

Εκμεταλλεύονται όμως την ανύπαρκτη επικοινωνιακά και στο νομό Έβρου Νέα Δημοκρατία και κάνουν… πάρτι στον συγκεκριμένο τομέα.΄Οταν για παράδειγμα το 2014  το επίδομα θέρμανσης που μοιράστηκε ήταν 210 εκατομμύρια και τώρα μοιράζονται μόλις 58 εκατομμύρια, υπάρχει μείωση 750% ή δίνεται πλέον το ένα τέταρτο του ποσού. Οπότε και το θετικό που έκανε η σημερινή κυβέρνηση, εντάσσοντας το νομό στην Α’ ζώνη από την Β’ που κακώς ήταν μέχρι πέρυσι, ελάχιστα βοηθάει τους Εβρίτες.

Είναι επόμενο μάλιστα να παίρνουν… ψίχουλα σε σχέση με τα χρήματα που ξοδεύουν για θέρμανση λόγω του σκληρού χειμώνα στο νομό, ενώ αρκετοί μένουν εκτός λόγω αυστηροποίησης των κριτηρίων. Ποιός να τα επισημάνει όμως όλα αυτά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος στο νομό, η ΝΟΔΕ, τα νυν και πρώην στελέχη, οι δήμαρχοι που ανήκουν ή πρόσκεινται στη Ν.Δ και περισσότερο κοιτούν να τα έχουν καλά με την Κυβέρνηση και συγκεκριμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ; Ξεχνώντας πως το 2019 θα πάνε να ζητήσουν τις περισσότερες ψήφους από τους φίλους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΣ