Ετοιμάζονται για τα “Μαγκάλια” την παραμονή Πρωτοχρονιάς οι καταστηματάρχες της Αλεξανδρούπολης

Ετοιμάζονται για τα “Μαγκάλια” την παραμονή Πρωτοχρονιάς οι καταστηματάρχες της Αλεξανδρούπολης

Τα Μαγκάλια είναι ένα έθιμο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει ρίζες από πολύ παλιά, η αναβίωση και η καθιέρωση του έρχεται με την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς και τους Βουλγάρους το 1945.

Το έθιμο ξεκίνησε από τους εμπόρους της Αλεξανδρούπολης οι οποίοι στόλιζαν με την πραμάτεια τους τις προσόψεις των καταστημάτων που ήταν ανοικτές για να την βλέπει κόσμος που κατέβαινε για να ψωνίσει για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Λόγω του ψύχους που επικρατούσε, οι κρεοπώλες, που είχαν ορθάνοιχτα τα μαγαζιά τους, αναγκαζόταν να ανάβουν μαγκάλια με κάρβουνο για να ζεσταθούν και με την ευκαιρία αυτή συνήθιζαν να ψήνουν πάνω στα κάρβουνα χοιρινά κοψίδια και χοιρινό παστό λίπος, το λαρδί, που γέμιζε την αγορά με καπνούς και μυρουδιές.

Οι καταστηματάρχες της αγοράς για να ανταλλάξουν ευχές με τους πελάτες τους για τον ερχομό του καινούργιου χρόνου, έστηναν έξω από τα μαγαζιά τους τραπεζάκια με τα διάφορα κεράσματα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παραμονή Πρωτοχρονιάς η Αλεξανδρούπολη θα γεμίσει καπνούς και μυρωδιές ψημένων κρεάτων. Το κρασί και το τσίπουρο θα ρέει άφθονο ενώ θα ηχούν οι ζουρνάδες, τα κλαρίνα και τα νταούλια.

*Μαγκάλι < τουρκική mangal < αραβική منقل (minqal). Μεταλλικό σκεύος, όπου με την καύση κάρβουνων γίνεται προσπάθεια να θερμανθεί ένας χώρος

(Πηγή:Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης)

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*