Σύλλογος Θρακιωτών “Ορφέας” Αννόβερου: Η ιστορία των χορευτικών του συγκροτημάτων

Σύλλογος Θρακιωτών “Ορφέας” Αννόβερου: Η ιστορία των χορευτικών του συγκροτημάτων

Ένα μεγάλο κεφάλαιο του συλλόγου Θρακιωτών “Ορφέας” Ανόβερου είναι τα χορευτικά του τμήματα. Στις 05 Φεβρουαρίου 1984 ξεκίνησε η δημιουργία τους και μέχρι σήμερα έχουν έντονη δράση 

Κατά πρώτον καθήκον του συλλόγου είναι να μαθαίνει στα νέα παιδιά παραδοσιακούς χορούς της Θράκης έτσι ώστε να αφομοιώνται στα ιδανικά του τόπου απ΄όπου προέρχονται και κατά δεύτερον ο σύλλογος θα παρουσιάζει ένα χορευτικό πρόγραμμα σε διάφορες εκδηλώσεις-χοροεσπερίδες. Μετέπειτα με την ίδρυση της Ομοσπονδίας Θρακιωτών Ευρώπης για κάθε παιδί που χόρευε στα τμήματα του συλλόγου όνειρό του ήταν να συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας. Θα παρουσιάσουμε παρακάτω φωτογραφικό υλικό από χορευτικές ομάδες του συλλόγου Θρακιωτών Ανόβερου.

Στο χορευτικό που υπάρχει σήμερα στον Θρακιώτικο σύλλογο στο Ανόβερο θα κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά σε 6 άτομα ( 4 κυρίες και 2 κύριοι) οι οποίοι έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους και δεν έχουν όλοι οι υπόλοιποι. Χορεύουν από πολύ μικρή ηλικία στα χορευτικά τμήματα και σήμερα συνεχίζουν ενώ και τα παιδιά τους συμμετέχουν επίσης στις χορευτικές ομάδες, μάλιστα θα δούμε και την κυρία Αναστασία Λεπίδου να συνεχίζει στο χορευτικό ενώ έχει ήδη αρχίσει τις πρόβες και ο 5χρονος εγγονός της!  Μας μίλησε ο πρώτος χοροδιδάσκαλος των χορευτικών τμημάτων ο Γεώργιος Τσαλάστρας. Θα αναφέρουμε και όλους τους χοροδιδασκάλους που δίδαξαν παραδοσιακούς χορούς στον σύλλογο. Αυτό που χαρακτηρίζει όλους που συμμετείχαν στις ομάδες αυτές είναι το κάτι παρόμοιο μ αυτούς που ασχολήθηκαν με τα κοινά του συλλόγου, η μεγάλη τους αγάπη για την Θράκη. Από το 1984 πέρασαν πολλά παιδιά από τα τμήματα αυτά και με το αφιέρωμα αυτό ελπίζουμε να φέρουμε όμορφες αναμνήσεις από τα χρόνια εκείνα.

Αυτή είναι η πρώτη χορευτική ομάδα τον Φεβρουάριο του 1984. Τα ονόματα είναι τα εξής:

Αναστασία Λεπίδου

Δεληγιάννη Ελένη

Τσαλάστρα Δήμητρα

Ντόκου Γλυκερία

Βραντζίδου Βασιλική

Μιχαηλίδου Αναστασία

Δεληγιάννης Ευστράτιος

Μιχαηλίδης και

Σταυρακούδη Χαρίκλεια

Αυτή είναι η πρώτη χορευτική ομάδα του συλλόγου ολοκληρωμένη όπως γράφει χαρακτηριστικά στην  φωτογραφία:

όρθιοι

Οικονόμου, Γκαιντατζή Βίκυ, Βραντζίδου Βασιλική, Μπαμπαχμίδης Αναστάσιος (πρόεδρος), Δεληγιάννη Ελένη και Λεπίδου Αναστασία. Καθιστοί: Μιχαηλίδου-Δεληγιάννης Ευστρ. – Γκαιντατζής Δημήτριος και Σταυρακούδη Χαρίκλεια

Εδώ η Δεληγιάννη Ελένη του Θεοδώρου με την παραδοσιακή στολή της.

Η Ντόκου Γλυκερία του Βασιλείου, στο πρώτο χορευτικό τμήμα του συλλόγου

Στις χοροεσπερίδες οι Θρακιώτες συμμετείχαν μαζικά, στήριζαν τον σύλλογο και στο άκουσμα της θρακικής μουσικής τα γλέντια κρατούσαν πολλές ώρες. 

Γεώργιος Τσαλάστρας

Ο 75χρονος σήμερα  πρώτος χοροδιδάσκαλος χορευτικού τμήματος του συλλόγου. Από το 1983 έως το 1996 έδινε μαθήματα χορού στα παιδιά των ομάδων. 13 ολόκληρα χρόνια μετέδωσε όσα μπορούσε στις νέες γενιές. Συγκινεί όταν μας λέει: Κάθε καλοκαίρι όταν είμασταν με άδεια στην Ελλάδα αγοράζαμε κασέτες και τις παίζαμε στα μαγνητόφωνα να χορεύουν τα παιδιά, Κάναμε κάθε Κυριακή πρόβες και συμμετείχαμε οπουδήποτε μας καλούσαν. Είτε σε εκδηλώσεις ελληνικών συλλόγων είτε μας καλούσαν γερμανικές αρχές. Κάθε χρόνο τα παιδιά των χορευτικών τα Χριστούγεννα γυρνούσαμε και τραγουδούσαμε τα Κάλαντα, κάναμε προσφορές προς στήριξη της Εκκλησίας μας. Και φυσικά το μεγάλο γεγονός ήταν πάντα η εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας που η συμμετοχή των χορευτικών ομάδων ήταν η μέγιστη.

 Οι 6 παρακάτω είναι τα άτομα που προλογίσαμε παραπάνω, οι φωτογραφίες τους είναι όπως είναι σήμερα…

Αναστασία Λεπίδου

Ήταν 15 χρονών όταν μπήκε στην πρώτη χορευτική ομάδα του συλλόγου. Χορεύει πάνω από 3 δεκαετίες πια στον σύλλογο. Εκτός από το χορευτικό τμήμα συμμετέχει και στα κοινά του συλλόγου. Σήμερα είναι η Ταμίας στο διοικητικό σχήμα και δίνει τον δικό της αγώνα για το καλό του Θρακιώτικου συλλόγου.

Εδώ η κ. Αναστασία Λεπίδου με τον 5χρονο εγγονό της φορώντας τις παραδοσιακές στολές της Θράκης.

Δημήτριος Γκαιντατζής

Συμμετείχε στο πρώτο χορευτικό τμήμα του συλλόγου. Ήταν 16 χρονών τότε και μπήκε σε εκείνη την πρώτη ομάδα. Τον σύλλογο τον υπηρέτησε και ως Πρόεδρος. Μάλιστα δύο φορές την πρώτη την περίοδο 1994-1995 και την δεύτερη κατά την περίοδο 2005-2008. Με μεγάλη αγάπη για την Θράκη είναι πάντα κοντά στον σύλλογο. Σήμερα είναι ο χοροδιδάσκαλος στα χορευτικά τμήματα, συνεχίζει να χορεύει όπως και η μικρή του κόρη επίσης.

Κατερίνα Παρασχίδου

Ήταν 6 χρονών όταν άρχισε τα πρώτα βήματα σε θρακιώτικους ρυθμούς…Από τότε συμμετέχει και ακολουθεί τον σύλλογο πιστά. Μετέδωσε την αγάπη της αυτή και στα δύο της παιδιά που επίσης χορεύουν στα χορευτικά τμήματα του συλλόγου

Ιωάννης Παπαδούδης

Ήταν 9 χρονών όταν τον μικρό Γιάννη τον έφερε ο πατέρας του στον σύλλογο και τον έβαλε στο χορευτικό. Σήμερα ο Γιάννης θυμάται πως επειδή δεν υπήρχαν πολλά αγόρια τότε στα τμήματα ένοιωθε κάπως άβολα. Και φυσικά κατάλαβε πως τότε ο πατέρας του έκανε το σωστό .  Γι αυτό και ο ίδιος συνεχίζει να χορεύει και έχει τις δύο κόρες του στα χορευτικά τμήματα του συλλόγου.

Θεοδώρα Ρούμογλου – Suchy

Ήταν 6 χρονών η Θοδώρα όταν την φέρανε στον σύλλογο. Σήμερα θυμάται και μας λέει: ήμουνα πολύ μικρή και δεν καταλάβαινα ποιο πόδι είναι το δεξί και ποιο το αριστερό. Μας λέγανε ξεκινάμε πάντα με το δεξί αλλά πάντα το μπέρδευα. Οπότε με δένανε με ένα κορδόνι το δεξί πόδι και έτσι ξεκινούσα. Μια γνήσια θρακιώτισσα η Θοδώρα σήμερα χορεύει μαζί με τις δύο κόρες της που επίσης συμμετέχουν στις χορευτικές ομάδες.

Γεωργία Λεπίδου

Στα 7 της χρόνια η Γεωργία ήταν μέλος στο χορευτικό του συλλόγου. Την ρωτήσαμε τι σημαίνει ο σύλλογος για σένα και μας απαντά : Είναι η Ελλάδα. Από μικρά παιδιά εδώ μέσα έχοντας επαφή μόνο με έλληνες ένα βασικό είναι πως μιλάμε τα ελληνικά. Μας φαινόταν πολύ άσχημο όταν πηγαίναμε παιδιά με άδεια τα καλοκαίρια στην Ελλάδα να λένε καλως τα τα γερμανάκια… Εμείς γεννηθήκαμε έλληνες και θα ζούμε ως έλληνες. Για αυτό και τα παιδιά μου τα έμαθα να αγαπάνε τον σύλλογο γιατί μόνο να κερδίσουν έχουν. Η Γεωργία έχει 3 γιους και οι 3 φυσικά χορεύουν στις χορευτικές ομάδες του συλλόγου όπως και η ίδια.

Οι χοροδιδάσκαλοι που δίδαξαν χορούς στα χορευτικά τμήματα από την ίδρυση του συλλόγου έως σήμερα είναι

1983  –  1996             Τσαλάστρας Γεώργιος

1996  –  2004             Χριστούδη Στέλλα

2004  –  2010             Καραμπουρνιώτη Μαρία

2010  –  2014             Σίσκου Βασιλική (αρχές της περιόδου ήταν η Γεωργία Αμπράζη)

Στο διάστημα αυτό στο τμήμα με τα μικρά παιδιά δασκάλα ήταν η Ειρήνη Χριστούδη

2014  – σήμερα         Χαράλαμπος Ιακωβίδης και Δημήτριος Γκαιντατζής

Χαράλαμπος Ιακωβίδης

Γεννημένος το 1993 ο Χάρης από μικρό παιδί συμμετείχε στα χορευτικά του συλλόγου. Μεγάλωσε μέσα στον σύλλογο και σήμερα είναι και χοροδιδάσκαλος στα χορευτικά τμήματα. Συμμετέχει στα κοινά του συλλόγου. Έχοντας την θέση του Αντιπροέδρου είναι σήμερα από τα δραστήρια μέλη του συλλόγου.

Όλα αυτά τα χρόνια όσοι πέρασαν από τον σύλλογο έστω και για λίγο αποτελούν μέρος της ιστορίας του συλλόγου. Τα χορευτικά του συλλόγου έδωσαν κατά καιρούς το παρόν σε πολλές πόλεις σε όλη την Γερμανία και πάντα έδειχναν ότι στο Ανόβερο οι Θρακιώτες είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.

(Δεκέμβρης 2017) Στο αφιέρωμα αυτό την έρευνα την εργασία και την επιμέλεια έκανε το μέλος του συλλόγου Θρακιωτών “Ορφέας” Ανόβερου

Δημήτριος Χατζόγλου