«Έρχεται» το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Σημαντικό για την Αλεξανδρούπολη

«Έρχεται» το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Σημαντικό για την Αλεξανδρούπολη

Το δρόμο για την ανάπτυξη του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας αναμένεται να ανοίξει η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και της Περιφέρειας να αποτελεί έναν από τους βασικούς του στόχους.

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας -της θερμικής ενέργειας που προέρχεται από το εσωτερικό της γης- πέραν της συμβολής της στο ενεργειακό ισοζύγιο, αναμένεται να υποστηρίξει τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, με προϋπόθεση τη βιώσιμη διαχείριση των θερμών υδροαποθεμάτων και με μέτρα αποτροπής της χημικής και θερμικής ρύπανσης, αλλά και την επέκταση της τηλεθέρμανσης των κτιρίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινείται το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ θα τεθεί τη νέα χρονιά σε δημόσια διαβούλευση, ώστε αμέσως να προχωρήσει η κατάθεσή του στη βουλή.

Σχολιάζοντας την συγκεκριμένη εξέλιξη ο Γιάννης Φαλέκας, που έχει δώσει αγώνα εδώ και χρόνια με συνέπεια, προγραμματισμό και οργάνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνει: “Η Αλεξανδρούπολη με την Αντιδημαρχία Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων έχει ”προσθέσει” τα μέγιστα σε αυτόν τον τομέα.

Είναι ”χρέος μας” για την ανάπτυξη του ”γεωθερμικού πλούτου” στη Χώρα μας. 
Η συμβολή & η επιμονή μας ώστε να ξεμπλοκαριστούν οι αδειοδοτήσεις και οι χρηματοδοτήσεις για εύκολη χρήση από τους κατοίκους μας είναι προσφορά στην Ανάπτυξη. 
Το Υπουργείο ενέργειας ”υιοθέτησε” την κατεύθυνση και κάνει πράξη τα ”αυτονόητα”, σε μια Ελλάδα που έχει ανάγκη την έναρξη ”νέων δραστηριοτήτων” με στόχο την παραγωγή προϊόντων και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας!

Έμφαση με το νομοσχέδιο θα δίνεται στα γεωθερμικά πεδία χαμηλής θερμοκρασίας (χαμηλής και μέσης ενθαλπίας -θερμότητα άνω των 25 βαθμών Κελσίου και ψυχρότητα άνω των 90), που μπορούν κυρίως να αξιοποιηθούν σε θερμοκήπια, ιχθυοτροφεία και μονάδες ξήρανσης, μειώνοντας κάθετα τα λειτουργικά τους έξοδα, καθώς και για τη θέρμανση κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων με πολύ μικρό κόστος.

Πάντως, αν και υπάρχει αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό σε πολλές περιοχές της χώρες, είναι περιορισμένη η αξιοποίησή του, καθώς μεταξύ άλλων το υφιστάμενο πλαίσιο δεν εξασφαλίζει ευελιξία στην εκμετάλλευση ενός πεδίου προκειμένου να ωφεληθούν πολλοί τοπικοί επενδυτές και δημόσιοι φορείς αφού σήμερα προβλέπεται ότι μέσω διαγωνισμών, παραχωρείται η διαχείριση των πεδίων μαζί με την εκμετάλλευσή τους. Παράλληλα σήμερα δεν γίνεται διαχείριση από ειδική επιστημονική ομάδα του γεωθερμικού δυναμικού, αλλά μόνο αξιοποίηση από τους ιδιώτες στους οποίους έχουν παραχωρηθεί πεδία, μέσω διαγωνισμών.

Με το νομοσχέδιο αναμένεται να διαχωριστούν η αξιοποίηση από τη διαχείριση, δηλαδή στα πεδία χαμηλής θερμοκρασίας, που χαρακτηρίζονται ως τοπικού ενδιαφέροντος και ανήκουν στην αρμοδιότητα της τοπικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δίνεται η δυνατότητα μίσθωσης μόνο της εκμετάλλευσης σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ φορέας διαχείρισης θα μπορεί να είναι η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις με την στήριξη επιστημονικού/ερευνητικού φορέα της επιλογής της.

Πάντως, τα γεωθερμικά πεδία υψηλών θερμοκρασιών (άνω των 90 βαθμών Κελσίου), αναμένεται να παραμείνουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται για ηλεκτροπαραγωγή και ως εκ τούτου χαρακτηρίζονται ως εθνικού ενδιαφέροντος.

Πηγή: bigbusiness.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*