Διδυμότειχο: Το “Σαν Παραμύθι” στο Σουφλί… δείχνει τον δρόμο

Διδυμότειχο: Το “Σαν Παραμύθι” στο Σουφλί… δείχνει τον δρόμο

Περίμενα να περάσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για να γράψω όσα είχα στο μυαλό μου εδώ και δυο βδομάδες, βλέποντας, διαβάζοντας και ακούγοντας, κυρίως στα διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο facebook δηλαδή, όσα συζήτησε ο κόσμος του Έβρου για τις πόλεις του και τις γιορτινές εκδηλώσεις τους.

Κατά γενική ομολογία, η Ορεστιάδα “έκλεψε την παράσταση” με το “Αγγέλων Φως” και κυρίως το εντυπωσιακό “Χωριό των Αγγέλων¨ στην κεντρική πλατεία. Δεύτερη πόλη του νομού, που έκανε μάλιστα την έκπληξη αν και οι εκδηλώσεις της δεν κράτησαν πολλές ημέρες, ήταν το… Σουφλί. Ναι, η “πόλη του μεταξιού” με τους λιγότερους κατοίκους απ’ τις άλλες τρεις πόλεις… έβαλε τα γυαλιά με το “Σαν Παραμύθι” που διοργάνωσαν οι εθελοντές, έχοντας φέτος και την στήριξη και συμπαράσταση του δήμου. Στον πολύ όμορφο και… ατμοσφαιρικό χώρο του πρώην εργοστασίου Τζίβρε, κατάφεραν να προσελκύσουν σε μόλις τρεις μέρες πάνω από 5.000 κόσμο και όλοι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν.

Η Αλεξανδρούπολη με το “Πάρκο των Χριστουγέννων”, αν και λόγω πληθυσμού και οικονομικών μεγεθών θα έπρεπε να είναι πρωταγωνίστρια και… πρωτεύουσα του νομού και στις εκδηλώσεις των εορτών, δίνει την εντύπωση πως σχεδίασε πρόχειρα και… αρπακολίστικα τις εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Κάτι σαν… αγγαρεία. Όταν άλλωστε η Δράμα, με μικρότερο πληθυσμό έχει καταφέρει με την “Ονειρούπολη” να γίνει σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ικανοποιημένος με όσα συμβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη.

Τελευταίο και καταϊδρωμένο, για μια ακόμη φορά, δυστυχώς, το Διδυμότειχο και στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Τρία-τέσσσερα σπιτάκια… ατάκτως τοποθετημένα στην πλατεία(ο Θεός να την κάνει) και οι φιλότιμες προσπάθειες των συλλόγων της πόλης που συμμετείχαν προσπαθώντας να δημιουργήσουν άλλη μια φορά καλή ατμόσφαιρα και να δώσουν λύσεις, δεν μπορούν φυσικά να θεωρηθούν σοβαρές εκδηλώσεις.

Συγνώμη που το επισημαίνω και δεν λέω κάτι διαφορετικό απ’ όσα διαπίστωσαν όλοι όσοι μένουν ή βρέθηκαν στην “πόλη των κάστρων”, αλλά δεν υπήρχε κάτι που να προσελκύσει γονείς και παιδιά, μικρούς και μεγάλους της πόλης, πόσο μάλλον τους κατοίκους των χωριών του δήμου και πολύ περισσότερο ξένους επισκέπτες. Γι αυτό την κύρια ευθύνη φέρει ασφαλώς ο δήμος Διδυμοτείχου, αλλά αυτό πλέον δεν είναι… είδηση. Ούτε “ανακαλύπτουμε τηνΑμερική” επισημαίνοντας την έλλειψη στρατηγικής, προγραμματισμού, φαντασίας, οργάνωσης, συνεργασίας για κάτι καλύτερο.

Θα μου επιτρέψουν όμως κάποιοι φίλοι να… τους στενοχωρήσω. Όπως έκανα και το καλοκαίρι με αφορμή την “Λευκή Νύχτα” της Αλεξανδρούπολης. Τα πράγματα στον δήμο της πόλης είναι δεδομένα. Δεν αρκεί λοιπόν να κάθονται όλοι και να κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς ή να παρακολουθούν άπραγοι από μακριά. Ιδιαίτερα όσοι μπορούν να δώσουν κάποιες λύσεις, πρώτα απ’ όλα για τις δικές τους επιχειρήσεις και μαγαζιά. Για να μην  είναι… έρημη πόλη άλλη μια φορά το Διδυμότειχο και να μην μπαίνει κανένας σε αυτή.

Το παράδειγμα του Σουφλίου θα πρέπει να είναι λοιπόν οδηγός και να δείχνει τον δρόμο. Εκεί νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους, σε εθελοντική βάση, οργάνωσαν τις εκδηλώσεις “Σαν Παραμύθι” τα προηγούμενα χρόνια. Η επιτυχία τους… παρέσυρε φέτος και τον δήμο, τον υποχρέωσε να ακολουθήσει να στηρίξει βοηθώντας οικονομικά και όχι μόνο την προσπάθεια, όπως με πολύ ειλικρίνεια παραδέχθηκε δημόσια σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βαγγέλης Πουλιλιός.

Θα επαναλάβω λοιπόν και πάλι ότι και στο Διδυμότειχο κάποιοι πρέπει να μπουν μπροστάρηδες. Θα είναι ο Εμπορικός Σύλλογος, θα είναι μεμονωμένα άτομα, θα είναι σύλλογοι της πόλης σε συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με πρόσκληση των συλλόγων των χωριών του δήμου: Πρέπει να προγραμματίσουν και να οργανώσουν για την επόμενη χρονιά κάτι ανάλογο ή ακόμα καλύτερο από τις εκδηλώσεις του Σουφλίου. Μπορούν να το κάνουν, αρκεί να έχουν διάθεση για δημιουργία, προσφορά και στο τέλος, να φτιάξουν μια όμορφη ατμόσφαιρα που θα σπάσει την μουντάδα της πόλης και τις γιορτές.

Έτσι ίσως… ταρακουνήσουν και ¨τραβήξουν”, αλλά και αναγκάσουν τον δήμο Διδυμοτείχου και τον Παρασκευά Πατσουρίδη, να ενεργοποιηθούν πιο πολύ ή να στηρίξουν οικονομικά και με τα άλλα μέσα που διαθέτουν. Να βρεθεί ένας χώρος, που μπορεί να είναι ακόμα και η πλατεία αλλά κλεισμένη για 10 μέρες(δεν χάλασε ο κόσμος εδώ ήταν μήνες με το τζαμί) και να προχωρήσουν. Γιατί μόνο να γκρινιάζουν όσοι μπορούν να δώσουν λύσεις ή περιμένοντας τις εκλογές του 2019 να αλλάξει η δημοτική αρχή, η πόλη θα συνεχίσει να ¨σβήνει”.

Με φιλική διάθεση και θετική σκέψη τα λέω όλα αυτά, άσχετα αν μπορεί και πάλι κάποιοι φίλοι από το Διδυμότειχο να παρεξηγηθούν και ως… αντιπερισπασμό να βάλουν διαφήμιση σε άλλες ιστοσελίδες. Δεν με νοιάζει ειλικρινά, ούτε σκέφτομαι έτσι. Να αλλάξει επιτέλους κάτι στο Διδυμότειχο με ενδιαφέρει, για να μην είναι αναγκασμένοι οι κα΄τοικοι του να πηγαίνουν Ορεστιάδα, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη στις γιορτές. Γιατί δεν μπορεί ο κεντρικός και βόρειας Έβρος να φθήνει και να μαζεύονται τα πάντα στην Αλεξανδρούπολη, η οποία είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει ανοδική πορεία λόγω των σχεδιαζόμενων επενδύσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΣ

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*