Ο αγιασμός των υδάτων στα χωριά του Έβρου(video+πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Ο αγιασμός των υδάτων στα χωριά του Έβρου(video+πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Στις πόλεις αλλά και τα χωριά του Έβρου, οι κάτοικοι του ακριτικού μας νομού γιόρτασαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Θεοφάνεια, την μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης. Μετά την Θεία Λειτουργία, σε πολλά χωριά έγινε ο αγιασμός των υδάτων κυρίως στα ποτάμια και αρκετοί τολμηροί έπεσαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Σταυρό.

Το Evros-news.gr βρήκε στις προσωπικές σελίδες αρκετών συμπατριωτών μας στο facebook φωτογραφίες και βίντεο από την χθεσινή ημέρα και σας παρουσιάζει πως έγινε ο αγιασμός σε κάποια από τα χωριά μας.

Τα Θεοφάνεια στα Λουτρά Τραϊανούπολης

Στα Λουτρά Τραϊανούπολης μετά την Θεία Λειτιουργία όλοι μετέβησαν πεζοί στον χώρο όπου έγινε η ρίψη του Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, ενώ 8 τολμηροί νεαροί έπασαν στο νερό για να τον πιάσουν και να τον παραδώσουν στον ιερέα.

Παρόντες μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Βαταμίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Αετόπουλος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δούκας Μπασιάκος.

Gepostet von Pashalis Ligoudis am Samstag, 6. Januar 2018

Καστανιές: Αγιασμός των υδάτων στον ποταμό Άρδα

Στην άλλη άκρη του νομού, στο τελευταίο του χωριό πριν την Τουρκία, στις Καστανιές Ορεστιάδας, η ρίψη του Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων έγινε φυσικά στον ποταμό ΄Αρδα.

Όπως βλέπουμε στην φωτογραφία και το βίντεο του κ.Κωσταντίνου Μητακίδη τέσσερις συγχωριανοί του έπεσαν στα νερά του ποταμού για να πιάσουν τον Σταυρό.

Στην Κυανή Διδυμοτείχου

Η τελετή του αγιασμού των υδάτων έγινε με πολύ καλές καιρικές συνθήκες στη γέφυρα του ρέματος Καζαντζή που περνάει έξω απ’ το χωριό και τρεις άνδρες της Κυανής Διδυμοτείχου έπασαν στο νερό να πιάσουν τον σταυρό.

Στην Μάκρη Αλεξανδρούπολης

Στην πανέμορφη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, επίκεντρο των Θεοφανίων και του αγιασμού των υδάτων ήταν φυσικά το όμορφο λιμανάκι της, στα παγωμένα νερά του οποίου έπεσαν αρκετοί για τον Σταυρό.

Στους Μεταξάδες ο αγιασμός έγινε στην γέφυρα Ερυθροποτάμου

Ο εορτασμός των Φώτων στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου έγινε στη γέφυρα του Ερυθροπόταμου στον οικισμό Αβδέλλα. Με δέος και συγκίνηση όλοι παρακολούθησαν την κατάδυση του Σταυρού για τον Αγιασμό των υδάτων και την ανέλκυσή του από τον Δήμητρη Πανταζή, που βούτηξε στα παγωμένα νερά του Ερυθροπόταμου για να τον ανασύρει. 

Χιλή Αλεξανδρούπολης: Ο ιερέας

παραλίγο να φτάσει στην…Σαμοθράκη

Κάπως επεισοδιακός ήταν ο αγιασμός των υδάτων στην Χιλή Αλεξανδρούπολης. Ο ιερέας ανέβηκε σε βάρκα και ανοίχθηκε στην θάλασσα για να πετάξει τον Σταυρό, αλλά παραλίγο να φτάσει στην… Σαμοθράκη. Αρκετοί νεαροί έπεσαν στην παγωμένη θάλασσα και χρειάστηκαν αρκετά λεπτ΄’α μέχρι να ρον βρουν τελικά και να τον φέρουν στην ακτή όπου ήταν συγκεντρωμένος ο κόσμος του προαστίου της Αλεξανδρούπολης.

Στο Νεοχώρι Ορεστιάδας

Η ρίψβ του Σταυρού στο Νεοχώρι της Ορεστιάδας έγινε στο παρακείμενο ποτάμι(Δάσος Ρέμα), ενώ υπάρχει και το έθιμο της Εικόνας της Βαπτίσεως που τηρήθηκε και πάλι.

Στα Ρίζια Ορεστιάδας

Στα Ρίζια Ορεστιάδας αληκάρια ττου χωριού κάθε ηλικίας βούτηξαν για τον Σταυρό στο ποτάμι που πςερνάει από το χωριό, συνεχίζοντας την παράδοση που κρατάει πολλά χρόνια.