Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης ξεκινάει σήμερα με την ταινία “Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ”

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης ξεκινάει σήμερα με την ταινία “Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ”

Η ΚΛΑ υπόσχεται να κάνει ό,τι μπορεί και το 2018 για να προσθέσει στο ευ ζειν των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης με τις χειμερινές και θερινές προβολές σημαντικών ταινιών, τις προβολές Οπερας από την Νεα Υόρκη, αλλά και άλλες συναφείς εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν αφιερώματα/γνωριμίες με Ελληνες σκηνοθέτες, σεμινάρια για την Οπερα κα.

Ηδη έχουμε επιλέξει μερικές από τις καλύτερες ταινίες της πρόσφατης παραγωγής που θα προβληθούν τις
επόμενες εβδομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι βραβευμένες στα φεστιβάλ Καννών και Βερολίνου, αλλά και τουλάχιστον 2 από τα φαβορί για το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας του 2018!
Ξεκινάμε λοιπόν τη Δευτέρα 8/1 στις 20:15 και Τρίτη 9/1 στις 21:30 με την πολυσυζητημένη ταινία Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ/ THE OTHER SIDE OF HOPE σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του πολύ γνωστού Φινλανδού
δημιουργού Ακι Καουρισμάκι που μας έχει χαρίσει μερικές από τις ομορφότερες Ευρωπαϊκές ταινίες της τελευταίας 20ετίας. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Βερολίνου 2017 καθώς και το βραβείο καλύτερης ταινίας του 2017 από τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου.
Επίσης παρακαλώ να σημειώσετε μια σημαντική αλλαγή στην ώρα έναρξης των προβολών τις Δευτέρες: ανταποκρινόμενο στο αίτημα αρκετών μελών και θεατών που ζητούσαν οι ταινίες να προβάλονται νωρίτερα, το ΔΣ
αποφάσισε οι προβολές της Δευτέρας να ξεκινούν στις 20:15. Η έναρξη των προβολών της Τρίτης παραμένει στις 21:30 (για τους αθεραπευτα ξενύχτηδες από τους θεατές μας!).

Προβολές ΚΛΑ Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2018

Οι προβολές των ταινιών γίνονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης και ξεκινουν τις Δευτέρες στις 20:15 και τις Τρίτες στις 21:30 μ.μ. Η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ για φοιτητές, μαθητές και ανέργους, 4 ευρώ για τα μέλη της ΚΛΑ, και 5 ευρώ για όλους τους άλλους.

Στο έντυπο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από κριτικές των: www.flix.gr, www.lifo.gr, www. athinorama.gr

Οι Οπερες προβάλλονται επίσης στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, σε συγκεκριμένα Σάββατα, με είσοδο 10 ευρώ για φοιτητές, μαθητές, ανέργους και τα μέλη της ΚΛΑ και 15 ευρώ για όλους τους άλλους.

Δευτέρα 8/1 στις 20:15 και Τρίτη 9/1 στις 21:30

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ/ THE OTHER SIDE OF HOPE

Φινλανδία, Γερμανία – 2017

Σκηνοθεσία / Σενάριο / Παραγωγή: Ακι Καουρισμάκι

Φωτογραφία: Τίμο Σάλμινεν

Διάρκεια: 98’

Παίζουν: Σάκαρι Κουοσμάνεν, Σέρβαν Χάτζι, Γιάνε Χιτιάινεν

Παραμένοντας αμετακίνητος υποστηρικτής της «άλλης όψης», ο Άκι Καουρισμάκι ρίχνει ξανά άγκυρα σε κινηματογραφικό λιμάνι τρία χρόνια ύστερα από αυτό της «…Χάβρης». Δένει στο Ελσίνκι και ξεφορτώνει από το αμπάρι του τον Καλέντ, πρόσφυγα από το Χαλέπι, ο οποίος έχει χάσει την οικογένειά του στον εμφύλιο και αναζητά την αδερφή του σε όλη την Ευρώπη. Όπως και στην προηγούμενη ταινία του, ο 60χρονος Φιλανδός ακολουθεί κι εδώ μια πλοκή στημένη πάνω στην επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή ευνομία σχέση ενός παράνομου ξένου κι ενός κοινωνικά απόκληρου, μια και ο έτοιμος για απέλαση και φυγάς πλέον από το «κέντρο φιλοξενίας» νεαρός Σύρος θα βρεθεί στο δρόμο του Βίκστρομ. Ενός πλασιέ αντρικών πουκάμισων ο οποίος σε μια βουβή αρχική σκηνή, υπόδειγμα διηγηματικής λιτότητας και κωμικού τάιμινγκ, εγκαταλείπει ξαφνικά τη γυναίκα και τη δουλειά του. Ύστερα από ένα κερδοφόρο παιχνίδι πόκερ αποφασίζει να ανοίξει ένα εστιατόριο και να προσλάβει ένα κουαρτέτο, όχι ακριβώς εξειδικευμένων, υπαλλήλων, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Καλέντ.

Η έμφαση δίνεται εδώ στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο προσεγγίζεται από τη γνωστή –αυτήν των ξενοφοβικών στερεοτύπων– αλλά και την αφανή, την «άλλη» όψη της, εκείνη του εξοστρακισμένου πολίτη από την ίδια του την εθνική πραγματικότητα. Ο Βίκστρομ είναι ένα αταίριαστο γρανάζι στην καλολαδωμένη μηχανή παραγωγής που ονομάζεται «βορειοευρωπαϊκή κανονικότητα», καθώς οι απόψεις και τα γούστα του δεν χωράνε σε κάποιο καθωσπρέπει κλισέ.

Γυρισμένη σε φιλμ (η μοναδική στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου), η ταινία διατηρεί τα σπάνια χρώματα, τη στιλπνή εικόνα, το ρετρό φωτισμένο φόντο και μια εκπληκτική απόδοση του σούρουπου, όπως μόνο ο Καουρισμάκι μπορεί να πετύχει. Γι’ αυτόν το δεύτερο σταθμό στην άτυπη τριλογία για τα λιμάνια της Ευρώπης, ο Καουρισμάκι τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Βερολίνου 2017 ενώ θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία του 2017 από τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου.