http://www.dreamstime.com/stock-photography-sesame-field-image20537962

Στον Έβρο η πλειοψηφία των 6.000 στρεμμάτων καλλέργειας σουσαμιού στην Ελλάδα

Στο νομό Έβρου και τις Σέρρες καλλιεργείται η συντιπτική πλειοψηφία των 6.000 στρεμμάτων της χώρας μας, αλλά στην προοπτική αύξησης της καλλιέργειας του υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί που αφορούν την καθιέρωση μηχανοσυλλογής και την μείωση της χειρωνακτικής εργασίας.   

Τον προβληματισμό του απέναντι στο ενεδεχόμενο αύξησης της καλλιέργειας του σουσαμιού στην Ελλάδα εκφράζει ο προϊστάμενος του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας, Άνθιμος Αναστασιάδης, θεωρώντας ισχυρό πλεονέκτημα τη δυνατότητα μηχανοσυλλογής για τη μείωση της χειρωνακτικής εργασίας. «Για να γίνει μηχανοσυλλογή χρειάζονται ποικιλίες που δεν τινάζουν, ήτοι στην ωρίμανση δεν ανοίγουν οι κάψες για να πέσουν κάτω οι σπόροι».

Η συλλογή γίνεται με μηχανή που συγκομίζει την ελαιοκράμβη, παρόλα αυτά υπάρχουν απώλειες και ενδεχόμενα ξένες ύλες.

Απέναντι στο επιχείρημα της προστιθέμενης αξίας του τελικού προϊόντος όταν παρασκευάζεται από ελληνικό σουσάμι, σχολιάζει: «Υποστηρίζουμε ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι καλύτερα στην ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Μπορεί να εισάγεται σουσάμι από το Σουδάν και να είναι πεντακάθαρο».

Υποστηρίζει ότι «χρειάζεται να γίνει πιο βιομηχανοποιημένο, να καθαρίζεται και οπτικά να είναι καθαρό». Ο παραγωγός επιβάλλεται να πουλάει καλό ποιοτικό προϊόν, με σταθερά καλή ποιότητα και προσεγμένη εμφάνιση.

Για τον ίδιο, τα κριτήρια για τη στροφή σε μια νέα καλλιέργεια είναι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες. Επιχείρημα για να καλλιεργήσει ο παραγωγός είναι η υψηλότερη τιμή. Το σουσάμι αγοράζεται 2-2,5 ευρώ το κιλό, από χαλβαδοποιεία και ταχινοποιεία.