“Ο Έβρος άδειασε από κόσμο το ΄60 και δεν επανήλθε από τότε…”

“Ο Έβρος άδειασε από κόσμο το ΄60 και δεν επανήλθε από τότε…”

Στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με την συρρίκνωση του πληθυσμού στο νομό Έβρου, με την κατάσταση να είναι τραγική όπως επισημάνθηκε και χθες ιδιαίτερα στον βόρειο Έβρο, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επίκουρος καθηγητής Δημογραφίας του Δ. Π. Θ. και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Βουλής για το Δημογραφικό, Κωνσταντίνος Ζαφείρης.

«Στον Έβρο είναι ανάγλυφη η εικόνα ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το ότι, δηλαδή, ο πληθυσμός γερνάει και η γονιμότητα είναι χαμηλή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Ζαφείρης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο νομός “άδειασε” τη δεκαετία του ’60 από τη μετανάστευση, και έκτοτε δεν επανήλθε, ειδικά το βόρειο τμήμα του». Ο κ. Ζαφείρης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, αλλά απαιτείται να εξεταστούν σοβαρά τα δεδομένα και να υπάρξουν παρεμβάσεις, ξεκινώντας από τη στήριξη του γάμου και του πρώτου παιδιού», αφού, όπως είπε, «τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ελληνίδων δεν θα αποκτήσει κανένα παιδί».

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Ένα σχόλιο

  1. Τό κακό στην Ελλάδα είναι ότι κάνουμε μόνο μετρήσεις και διαπιστώσεις!! Πρέπει δηλαδή νά μας τό πει ο καθηγητής; Διαπιστώνουμε αυτό και πρέπει νά γίνει αυτό. Όμως στο πρέπει κολλάμε!!
    Ο Έβρος δεν άδειασε μόνο τό ’60, άδειασε και το ’80 και τό ’90 και τώρα μετά τό 2010, ειρθε και τό αποτελείωσε, γιατί τώρα φεύγουν νέοι μορφωμένοι,με γνώσεις και ρίχνουν μαύρη πέτρα, γιατί τό υδροκέφαλο κράτος τών Αθηνών δεν έκανε τά αυτονόητα, από την εποχή τού Βενιζέλου!!! Τώρα είναι αργά γιά δάκρυα….

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*