Τους 30.000 έφτασαν οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι που ήρθαν στον Έβρο την διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά η κατανάλωση μειώθηκε λόγω της αλλαγής ισοτιμίας τουρκικής λίρας με ευρώ.
Πάντως, περίπου 80.000 επισκέπτες πέρασαν από τα τρία τελωνεία του Έβρου, στους Κήπους, τις Καστανιές και το Ορμένιο, στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας- Βουλγαρίας, στη διάρκεια της εορταστικής περιόδουΧριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε και παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το χρονικό διάστημα από 22-12-2017 έως και 7- 1- 2018, συνολικά 79.909 άτομα πέρασαν από τα συνοριακά σημεία διέλευσης Κήπων, Καστανέων και Ορμενίου.
Οι επισκέπτες από την γείτονα Τουρκίαανήλθαν στους 21.071, ενώ οι επισκέπτες από τη Βουλγαρία, στους 9.383.
Όσον αφορά τον αριθμό των οχημάτων, κατεγράφησαν 18.378 ΙΧΕ αυτοκίνητα και 508 τουριστικά λεωφορεία.
Αναλυτικά, από το συνοριακό σημείο διέλευσης Κήπων διήλθαν 43.150 επισκέπτες, οι 12.652 εκ των οποίων ήταν Τούρκοι, 9.026 ΙΧΕ αυτοκίνητα και 394 λεωφορεία.
Στις 25.587 ανήλθε ο αριθμός των επισκεπτών από το τελωνείο των Καστανέων, εκ των οποίων οι 7.315 Τούρκοι και οι 2.062 Βούλγαροι. Από το συγκεκριμένο συνοριακό σημείο διέλευσης πέρασαν 6.588 ΙΧΕαυτοκίνητα και 42 λεωφορεία.
Τέλος, από το τελωνείο Ορμενίου εισήλθαν στη χώρα το συγκεκριμένο διάστημα, 11.172 άτομα και ειδικότερα, 1.104 Τούρκοι και 7.321 Βούλγαροι, καθώς και 2.764 ΙΧΕ αυτοκίνητα και 72 λεωφορεία.
Αύξηση αφίξεων- Μείωση κατανάλωσης
«Μπορεί οι αφίξεις να αυξάνονται συνεχώς, αυτό όμως δεν συνεπάγεται αυτομάτως και αύξηση της κατανάλωσης» δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ.
Επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία των καταγραφών, στις οποίες έχει προχωρήσει ο Εμπορικός Σύλλογος, ο κ. Χατζημιχαήλ σημείωσε, ότι αυτά «καταδεικνύουν ότι έχουμε μία μείωση της κατανάλωσης, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως και δραματική και μάλιστα, ακόμη και σε κλάδους παραδοσιακούς. Για πρώτη φορά δεν έχουμε κατανάλωση από τουρίστες και κυρίως από Τούρκους, προϊόντων νέας τεχνολογίας, τα οποία ήταν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια. Είναι προφανές ότι η μείωση της κατανάλωσης ακολουθεί την πορεία της ισοτιμίας ευρώ-τουρκικής λίρας, ο μέσος όρος της οποίας τη χρονιά που πέρασε ήταν περίπου στο 1/4,5».
Επίσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των υποδομών των συνοριακών σταθμών του Νομού και συγκεκριμένα του τελωνείου των Κήπων, στο οποίο λόγω της αθρόας έλευσης επισκεπτών σημειώθηκε πολύωρη αναμονή.
«Για μία ακόμη φορά φαίνεται πόσο εκτίθεται το ελληνικό κράτος στα μάτια ανθρώπων, οι οποίοι συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, καθότι μιλάμε για μία πύλη εισόδου η οποία αποτελεί ντροπή και όνειδος για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υψηλές πληρότητες την Πρωτοχρονιά
«Οι πληρότητες όσον αφορά το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς ήταν σε υψηλά επίπεδα και αυτό είναι ενθαρρυντικό γιατί δείχνουν μία δυναμική, ενώ παραδοσιακά πιο μειωμένες ήταν οι πληρότητες των Χριστουγέννων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.
Εξηγεί πως παραδοσιακά τα Χριστούγεννα είναι μία οικογενειακή γιορτή, ακόμη και για τους Έλληνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.
«Παραδοσιακά είναι πιο μειωμένες οι πληρότητες των Χριστουγέννων, οι οποίες κυμάνθηκαν στα αναμενόμενα, και από τις άλλες χρονιές, επίπεδα, που τα τελευταία χρόνια, μετά την κρίση, είναι βεβαίως χαμηλά» σημειώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, συμπληρώνοντας πως τα εν λόγω στοιχεία «μας βάζουν και σ’ έναν προβληματισμό, στο πώς πρέπει να κάνουμε τη στόχευσή μας, την καμπάνια μας».
Χαρακτηρίζει τη μείωση της κατανάλωσης, από πλευράς Τούρκων επισκεπτών, ως λογικό επακόλουθο της πίεσης που τους δημιουργεί η ισοτιμία της τουρκικής λίρας.
«Το θέμα είναι ότι παρά τη συγκεκριμένη δυσκολία, οι Τούρκοι επισκέπτες συνεχίζουν να επιλέγουν την περιοχή μας και αυτό σημαίνει για εμάς ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε αυτό το ρεύμα να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά και γιατί όχι, ν’ αποταθούμε και σε πιο υψηλά εισοδηματικά στρώματα τα οποία επηρεάζει λιγότερο η συναλλαγματική ισοτιμία» συμπληρώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Όσον αφορά την κατάσταση στους συνοριακούς σταθμούς του Νομού και κυρίως των Κήπων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, εκτιμά πως παρά το ότι αποτελεί γενική παραδοχή η ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων και επί σειρά ετών διεκδικείται η αναβάθμισή τους, ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως.
«Δεν μπορείς να το αποτιμήσεις σε αριθμούς, αλλά σίγουρα η αναμονή 5-6 ωρών στα σύνορα είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τον επισκέπτη που όταν την αντιμετωπίσει θα το σκεφτεί πολύ αν θα ξανάρθει.
Εφόσον εμείς, από ελληνικής πλευράς, δεν κάνουμε τίποτα για ν’ αλλάξουμε τη διαμορφωθείσα κατάσταση, όσο κι αν προσπαθούν οι επαγγελματίες και οποιοιδήποτε άλλοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο να προσελκύσουν κόσμο, έχουν ένα μειονέκτημα, την κατάσταση και την αναμονή στους συνοριακούς σταθμούς και κυρίως των Κήπων», καταλήγει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Πηγή: ΑΠΕ