Το έθιμο της Γυναικοκρατίας (Μπάμπω) σε Ν.Βύσσα, Καστανιές, Φυλάκιο, Θούριο, Νεοχώρι, Δίλοφο, Άρζο

Το έθιμο της Γυναικοκρατίας (Μπάμπω) σε Ν.Βύσσα, Καστανιές, Φυλάκιο, Θούριο, Νεοχώρι, Δίλοφο, Άρζο

Το Θρακικό έθιμο της Γυναικοκρατίας τιμώντας όπως έκαναν και στο παρελθόν την Μπάμπω ή Μαμή, αναβίωσαν οι γυναίκες σε πολλά χωριά του βορείου Έβρου, την ημέρα της μνήμης της Αγίας Δομνίκης, προστάτιδας των Μαιών.

Φυλάκιο Ορεστιάδας

Στο Φυλάκιο ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού οργάνωσε την αναβίωση του εθίμου με την συμμετοχή πολλών γυναικών και με βάση την παράδοση.

[post_gallery]

Οι γυναίκες της Νέας Βύσσας τήρησαν το έθιμο

Γυναικοκρατία και από τον εξαιρετικά δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Νέας Βύσσας

[post_gallery]

Το έθιμο της Γυναικοκρατίας στο Νεοχώρι

Στο Νεοχώρι, οι γυναίκες μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου αναβίωσαν το πανάρχαιο έθιμο της Θράκης, που στις Διονυσιακές τελετές τιμούσαν την ανθρώπινη αναπαραγωγή , στο πρόφατο παρελθόν την Μπάμπω και στην σημερινή εποχή την Γυναικοκρατία(κυριαρχία των γυναικών) , όπου οι γυναίκες απαλλαγμένες απ’ την επιτήρηση των ανδρών τους και τις δουλειές του σπιτιού τους διασκεδάζουν με φαγοπότι και χορό .

[post_gallery]

Στο Θούριο της Ορεστιάδας

Στο Θούριο ο Προσφυγικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών του χωριού με την συμμετοχή και γυναικών από διπλανά χωριά, επίσης οργάνωσε με όμορφο τρόπο το έθιμο της Γυναικοκρατίας.

[post_gallery]

Το έθιμο και στις Καστανιές

Το έθιμο της Γυναικοκρατίας αναβίωσε και στις Καστανιές Έβρου με την συμμετοχή πάρα πολλών γυναικών.

[post_gallery]

Στον ακριτικό Δίλοφο

Το πολύ συγκινητικό, ευχάριστο και ενθαρρυντικό είναι ότι και στον ακριτικό Δίλοφο, με επικεφαλής το νεοσυσταθέντα σύλλογο Αναγέννηση Διλόφου Το Τριεθνές, οι γυναίκες διασκέδασαν με την ψυχή τους.

[post_gallery]

Αναβίωσαν το έθιμο και στον Άρζο

Το ίδιο και στον Άρζο, όπου οι γυναίκες μπορεί να μην είναι πολλές, όμως αναβίωσαν το έθμιμο της Μπάμπως συνεχίζοντας την παράδοση

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*