Δ.Παπακωνσταντίνου: Δυστυχώς κάποιοι νομίζουν πως ο Νομός Έβρου είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη

Δ.Παπακωνσταντίνου: Δυστυχώς κάποιοι νομίζουν πως ο Νομός Έβρου είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη

Το θέμα της ερήμωσης του κεντρικού και βορείου Έβρου, με την συρρίκνωση του πληθυσμού αλλά και η καταναλωτική… αιμορραγία προς Τουρκία και Βουλγαρία πολλών Εβριτών που πηγαίνουν εκεί για ψώνια, καθώς και η παρουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας Τούρκων και Βούλγαρων επισκεπτών στην Αλεξανδρούπολη, κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα. Για τα θέματα αυτά, πήρε θέση ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Διδυμοτείχου Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. 

Επειδή πολλές φορές έχει εκφράσει την αγωνία του για όσα συμβαίνουν όχι μόνο στο Διδυμότειχο, αλλά και στον βόρειο Έβρο ή και το νομό, έχει ενδιαφέρον να δούμε τις απόψεις του, αλλά και τις προτάσεις που διατυπώνει, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την παρουσία Τούρκων και Βουλγάρων τουριστών την φετινή εορταστική περίοδο:

“Από όλους αυτούς που μπαίνουν στην χώρα μας από τα 3 τελωνεία του Έβρου, ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, διανυκτερεύουν και ψωνίζουν, στον Βόρειο και Κεντρικό Έβρο.
Αρκετοί, αναζητώντας θάλασσα και καζίνο, ευτυχώς, μένουν Αλεξανδρούπολη.
Δυστυχώς οι περισσότεροι, κατευθύνονται, δυτικά, σε τουριστικότερες περιοχές, (Θάσος, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη κλπ).
Οι κάτοικοι του Βορείου Έβρου έχουν μια αρνητική πρωτιά.
Είναι αυτοί που μαζικά και με την πρώτη ευκαιρία θα “πεταχτούν” και στην Βουλγαρία και στην Τουρκία, για να κάνουν ακόμη και τα καθημερινά τους ψώνια (γεγονός που δεν συμβαίνει με τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, σε τόσο μεγάλο βαθμό, λόγω χλμ αποστάσεων).

Αποτέλεσμα όλα τα αρνητικά να τα “εισπράττει” η αγορά του Βορείου Έβρου και τα, έστω και λίγα, θετικά να τα “εισπράττει” η ήδη Τουριστική Αλεξανδρούπολη.
Το ισοζύγιο γίνεται συνεχώς και δυσμενέστερο.

Φυσικά και θα θέλαμε να πάει ακόμη καλύτερα η Τουριστική κίνηση στην Αλεξανδρούπολη, όμως θα πρέπει να προσεχθούν οι τοπικές ισορροπίες. Κανείς δεν διαφωνεί να υπάρχει ανάπτυξη αλλά δεν θα πρέπει να την χρηματοδοτεί, μονόπλευρα και ματώνοντας η αγορά του Βορείου Έβρου.
Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και πολύπλοκο (έλλειψη σε επενδύσεις, καταναλωτική συνείδηση, έλλειψη παιδείας, οικονομική κρίση κλπ).

Αν θέλουμε, όμως να μιλάμε για ισόρροπη ανάπτυξη (τουλάχιστον εντός του νομού μας) θα πρέπει να παρθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα.
Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως στους αρμοδίους, αλλά δυστυχώς κάποιοι νομίζουν πως ο Νομός Έβρου είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη.

Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, την αδιαφορία για το ίδιο μας το σπίτι, δεν αργήσει η καθολική εγκατάλειψη του Βορείου Έβρου.

Ο τόπος αυτός είναι ευλογημένος, μπορεί να παράγει πλούτο και οι κάτοικοι του να ευημερούν και τα σύνορα να θωρακίζονται.
Αρκεί να δείξουμε την φροντίδα και την προσοχή που είναι απαραίτητη για τις ιδιομορφίες της περιοχής.

Διαφορετικά θα έρθει σύντομα, η στιγμή, που στον Βόρειο Έβρο οι κάτοικοι δεν θα μιλούν την Ελληνική γλώσσα”.