Συγχώνευση Συνεταιριστικών Τραπεζών Έβρου-Δράμας: Ψάχνουν 8-10 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί

Συγχώνευση Συνεταιριστικών Τραπεζών Έβρου-Δράμας: Ψάχνουν 8-10 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί

Το εγχείρημα της δημιουργίας μιας ισχυρής Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τη συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Έβρου και Δράμας, με την απορρόφηση της πρώτης από την δεύτερη μπορεί να ξεκίνησε ήδη, αλλά υπάρχουν… εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. 

Η βούληση και των δύο πλευρών  να προχωρήσουν είναι δεδομένη και έχουν μάλιστα την στήριξη της Περιφέρειας από την στιγμή που το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και μπήκε στην τελική του ευθεία μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Μέτιος με τους προέδρους των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου Χαράλαμπο Αλεξανδρίδη και Σταύρο Σταυράκογλου, αντίστοιχα. Υπάρχει όμως ένα “αγκάθι”. Ποιό είναι αυτό; Τα αρκετά εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται και θα πρέπει να βρεθούν.

Συγκεκριμένα, οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες που υπολογίζονται σε 8-10 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα καλύψουν την ανάγκη της ύπαρξης ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη λήψη άδειας λειτουργίας περιφερειακής τράπεζας, την κάλυψη των επιπτώσεων της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 από της 1/1/2018, τις ανάγκες τεχνολογικής και γεωγραφικής ανάπτυξης και την ανάγκη τήρησης αυξημένων κεφαλαιακών αποθεμάτων όπως αυτά ορίσθηκαν από την ΤτΕ για τις χρήσεις 2017 και 2018. Οι δυο Συνεταιριστικές Τράπεζες δεν φαίνεται να διαθέτουν αυτή την στιγμή το συγκεκριμένο ποσό, αφού και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες προέβησαν, δεν ολοκληρώθηκαν. Που θα βρεθούν λοιπόν τα κεφάλαια;

Πάντως με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί προβλέπεται να προχωρήσει στην ίδρυση τριών νέων καταστημάτων στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν καταστήματα και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συγχώνευση με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου απ’ την αντίστοιχη της Δράμας

Στην Περιφερειακή Συνεταιριστική Τράπεζα θα συμμετέχουν με ποσοστό 33,6% οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου που έχει την Δευτέρα 22 Ιανουαίρου Έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει για την συγχώνευση  και με ποσοστό 66,4% οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας.

Οι στόχοι της συγχώνευσης είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η συγκρότηση και λειτουργία μίας επαρκούς, σύγχρονης και αποτελεσματικής οργανωτικής δομής, η αποτελεσματικότερη λειτουργία των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου και η επέκταση δραστηριοτήτων σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκη, ενώ θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την Παγκρήτια Τράπεζα για τη μεταφορά – προμήθεια τεχνογνωσίας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*