Δημοσχάκης: Οι δικαιούχοι αγρότες ακόμα περιμένουν τις συντάξεις τους

Δημοσχάκης: Οι δικαιούχοι αγρότες ακόμα περιμένουν τις συντάξεις τους

Γραπτή Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, αναφορικά με το σημαντικό ζήτημα της μη καταβολής των αναμενόμενων συντάξεων σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ που είχαν γεννηθεί εντός του 1950.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις και τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) από 1 Ιανουαρίου αναμένονταν να καταβληθούν οι συντάξεις σε όσους συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο ούτε ο Νόμος εφαρμόζεται, καθώς επίσης κωλυσιεργεί και η εφαρμογή της μεταγενέστερης (14/7) εγκυκλίου του ΕΦΚΑ που αναίρεσε στην πράξη τον Νόμο, θέσπισε τμηματική καταβολή των συντάξεων και αυτοδιαψεύστηκε πλήρως.

Επιπλέον στην Γραπτή Ερώτηση τίθεται και το σημαντικότατο ζήτημα της επιστροφής των επιπλέον εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ, εισφορές που αναμενόταν να επιστραφούν με την διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών.

Οι αγρότες αναμένουν μετά από χρόνια ενασχόλησης με την γη, να τους καταβληθούν οι συντάξεις με τις οποίες στηρίζουν και τις οικογένειες των παιδιών τους,  ενώ ακολουθούν και οι γεννηθέντες το 1951 οι οποίοι προφανώς θα πρέπει να επιδείξουν ακόμα μεγαλύτερη υπομονή.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Κυρία Υπουργέ,

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι, παρά τις υποσχέσεις σας, το σύνολο των συνταξιούχων αγροτών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όχι μόνο, που έπρεπε να πληρωθούν τις συντάξεις τους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για μια ακόμη φορά ήρθαν αντιμέτωποι με την ασυνέπεια και την ολιγωρία.

Η Κυβέρνηση, που ενώ με τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), υποτίθεται ότι θα κατέβαλε τις συντάξεις από 1 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ημερομηνία συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας των δικαιούχων, όχι μόνο δεν εφαρμόζει τον Νόμο αλλά κωλυσιεργεί και στην εφαρμογή της μεταγενέστερης (14/7) εγκυκλίου του ΕΦΚΑ. Μία εγκύκλιος, που αναίρεσε στην πράξη τον Νόμο, θέσπισε τμηματική καταβολή των συντάξεων και αυτοδιαψεύστηκε πλήρως.

Οι δικαιούχοι που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγκαίρως κι αναμένουν την σύνταξή τους, οι ίδιοι και τα παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση για το αν ο φάκελος τους είναι πλήρης ή αν υπάρχουν εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να καλύψουν. Βρίσκονται σε πλήρη άγνοια και με άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι έρχονται και προστίθενται και όσοι αγρότες είναι γεννημένοι το 1951, οι οποίοι είναι προφανώς άγνωστο το πότε να λάβουν τις συντάξεις τους.

Η διάλυση του ΟΓΑ και η ενσωμάτωση του στον νέο ΕΦΚΑ αντί να επιφέρει καλύτερη, δίκαιη, και εμπρόθεσμη καταβολή συντάξεων, αντίθετα δημιούργησε μία μεγάλη ταλαιπωρία για ανθρώπους που επί χρόνια εξασκούσαν ένα απαιτητικό και σκληρό επάγγελμα.

Επιπλέον οι αγρότες που έχουν καταβάλει παράτυπα εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ δεν γνωρίζουν εάν θα πάρουν πίσω τα ποσά που κατέβαλαν όπως υποσχεθήκατε, με την διαδικασία της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Πότε θα ξεμπλοκάρετε τις πληρωμές των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, που γεννήθηκαν το 1950 ;
  2. Οι επιπλέον εισφορές που έχουν καταβληθεί υπέρ ΕΦΚΑ θα επιστραφούν? Και πότε?
  3. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των επόμενων υποψήφιων συνταξιούχων ;
  4. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι εισφορές εντός του έτους συνταξιοδότησης;