ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ στο Evros-news την ταινία “Παύλος Μελάς”. Του ήρωα που σκοτώθηκε για τη Μακεδονία

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ στο Evros-news την ταινία “Παύλος Μελάς”. Του ήρωα που σκοτώθηκε για τη Μακεδονία

Το θέμα της Μακεδονίας είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Κάποιοι ετοιμάζονται να… ξεπουλήσουν το όνομα της στους Σκοπιανούς, αλλά ο λαός έχει ξεσηκωθεί και αντιδρά. Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Το Evros-news.gr σας παρουσιάζει την ταινία με την ζωή του Παύλου Μελά, του ήρωα που αγωνίστηκε και τελικά έχασε την ζωή του για να ελευθερώσει την Μακεδονία, στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μια ταινία που την έχουν “θάψει¨εδώ και χρόνια, ενώ θα έπρεπε να προβάλλεται συνέχεια. Για να μαθαίνουν και τα νέα παιδιά, πως αυτός ο ήρωας αγωνίστηκε να ελευθερώσει την Μακεδονία, που είναι μία και ελληνική, από τους Τούρκους και τους κομιτατζήδες.

Αποφασίσαμε λοιπόν να σας την παρουσιάσουμε, ώστε να μην ψάχνετε να την βρείτε στο διαδίκτυο. Μαζί με την εκπληκτική μουσική που έγραψε ο Γιάννης Σπανός για αυτή την ταινία και επίσης την έχουν… εξαφανίσει. Καθείτε και δείτε την μαζί με τα παιδιά σας, γιατί δυστυχώς στα σχολικά βιβλία μόνο δυο τρεις σειρές αναφέρονται στον μακεδονικό αγώνα και τον Παύλο Μελά.

Ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 — 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού και πρωτεργάτης του Μακεδονικού αγώνα. Ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη.

Η ταινία μας γυρίζει στα τα τέλη του 19ου αιώνα, η υπό τουρκική κατοχή Μακεδονία και οι ελληνικοί πληθυσμοί της υποφέρουν διπλά, μιας και οι βούλγαροι κομιτατζήδες δρουν στην περιοχή παράλληλα με τις τουρκικές δυνάμεις. Ο Πάυλος Μελάς (Λάκης Κομνηνός), μέλος της Εθνικής Εταιρείας από τα χρόνια του στην Σχολή Ευελπίδων, αποφασίζει το 1904 να αναλάβει την ηγεσία του αγώνα στη Μακεδονία. Μαζί με τους άνδρες του θα φέρουν σε πέρας τρεις αποστολές, αλλά στο τέλος θα παγιδευτούν, κατόπιν προδοσίας, και ο Μελάς θα σκοτωθεί στο χωριό Σιάτιστα.

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Φυλακτός

Σενάριο: Αντώνης Δαυίδ

Ηθοποιοί: Λάκης Κομνηνός, Καίτη Παπανίκα, Γιάννης Αργύρης, Νίκος Απέργης, Βέρα Κρούσκα Μπεάτα Ασημακοπούλου, Νίκος Βασταρδής, Γρηγόρης Βαφιάς, Λευτέρης Βουρνάς, Άννα Βαγενά, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Δενδρινός, Παντελής Ζερβός, Ελένη Θεοφίλου, Γκίκας Μπινιάρης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Μάκης Ρευματάς, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Αρτέμης Μάτσας, Λίλυ Παπαγιάννη, Νάσος Κεδράκας, Λευτέρης Γυφτόπουλος, Τάκης Βουλαλάς, Νίκος Λυκομήτρος, Κώστας Μπαλοδήμος, Κώστας Παπαχρήστος, Σταύρος Φαρμάκης, Κώστας Φραγκόπουλος, Νίκος Αναγνωστάκης, Έρση Δοξακόπουλου.

Παραγωγή: Φίλλιπος Φυλακτός Σενάριο: Αντώνης Δαϋίδ

Φωτογραφία: Σταμάτης Τρύπος

Σκηνικά/ κοστούμια: Γιάννης Καρύδης, Νίκος Απέργης

Α’ Προβολή: 4 Φεβρουαρίου 1974…

Ένας «εξαφανισμένος» μουσικός δίσκος

Την μουσική έγραψε  ο Γιάννης Σπανός και είναι καθαρά επικού χαρακτήρα.

Στα 1974 κυκλοφόρησε δίσκος βινυλίου (L.P.) 33 στροφών που περιελάμβανε το τραγούδι της Δ. Γαλάνη, το εμβατήριο, και άλλα ορχηστρικά κομμάτια της ταινίας (Μακεδονομάχοι, Κωνσταντινούπολις, Ταφή, Θρήνος, Μακεδονικό τοπίο κλπ). Παρομοίως με την ταινία ο δίσκος “εξαφανίσθηκε” παντελώς από την αγορά. Στους συλλέκτες Ελληνικών δίσκων θεωρούταν ο δεύτερος πιο σπάνιος (μετά τον δίσκο για το έργο του Δ. Κολλάτου «Οι Έλληνες») στην τοπική αγορά. Π.χ. το 2001 σε εφημερίδα αγγελιών – καινούργιος – επωλείτο 100.000 δρχ. ποσό υψηλότατο με την αξία του νομίσματος τότε.

Ευτυχώς το 2006 ο δίσκος επανακυκλοφόρησε σε συλλεκτική και αριθμημένη έκδοση (L.P.) βινυλίου αλλά και σε C.D. όπου αναγράφεται και μικρό ιστορικό της ταινίας, αν, και από αβλεψία στο κείμενο υπάρχει ένα ιστορικό λάθος καθώς τον Παύλο σκότωσε τουρκικό απόσπασμα και όχι οι ίδιοι οι κομιτατζήδες, οι οποίοι τον κατέδωσαν. Επίσης κυκλοφόρησε με άλλο εξώφυλλο , αλλά πέραν αυτών η μουσική του είναι μοναδική….

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*